Newsflash
OPINII

Cine despăgubește urșii?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 24 2020
Cine despăgubește urșii?

Cu puțin timp înainte de Anul Nou, Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, proiectul de lege care prevede despăgubirea în cazul daunelor materiale și al vătămărilor produse de urși.

Cu puțin timp înainte de Anul Nou, Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, proiectul de lege care prevede despăgubirea în cazul daunelor materiale și al vătămărilor produse de urși, dar și modificarea și completarea unor norme din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic. S-a definit clar în ce condiții se vor acorda despăgubiri pentru pagubele sau pentru vătămările produse de urși, iar „pagubele produse de animale nu se delimitează numai la culturi agricole, silvice și la animale domestice, ci și la accidente auto, omucideri sau vătămări corporale produse de urși”.

urs

Până aici, aparent, toate sunt în regulă. Mă întreb însă dacă această lege sau completare de lege a fost gândită după ce au fost „întrebați” și urșii. Ei au ajuns printre subiectele gustate din plin de publicul larg la buletinele de știri sau în ziare, alături de alte vești importante, precum omoruri sau violuri, proxenetism de clasă sau arestări ale vreunui clan infracțional etc. Încet-încet, animalele au intrat în vizorul presei. Poate că nu întâmplător, toate acestea coincid cu scandalul defrișărilor, al cedărilor ilegale de păduri, cu devoalări legate de educația unui popor care atunci când recuperează o proprietate pierdută în vremea comunistă, primul lucru pe care-l face este să taie copacii și să vândă lemnul.

Mai deunăzi, o vulpe se plimba prin centrul Bucureștiului, un urs era accidentat, agoniza pe marginea unui drum în Harghita, un altul era fugărit și împușcat de jandarmi în Sibiu. Să nu mai vorbim de imaginile familiare cu urși coborâți în căutarea hranei în tomberoanele Brașovului. Suntem foarte tari în numărarea unei specii de gâște cu guler roșu care se împuținează văzând cu ochii, Dunărea rămâne fără pește, braconierii fiind regii locali, iar dacă ne uităm la primăvara „iernatică” de la granița 2019-2020, constatăm că avem suficiente semnale repetitive, îngrijorătoare despre vremurile aflate în schimbare și că există un singur responsabil, sau de fapt iresponsabil, omul, românul nefăcând excepție nici la această materie.

Poluarea Bucureștiului a fost și este un alt subiect iubit al lunii ianuarie. Lăsând la o parte că ar trebui să fie fără coloratură politică, poate că s-ar impune un nou inventar a ceea ce a mai rămas din codrii Vlăsiei. Dacă te uiți pe site-uri care promovează relaxarea bucureșteanului, găsești cel puțin cinci păduri: Băneasa, Comana, Bolintin, Cernica și Mogoșoaia. Dacă ai însă curiozitatea să vezi ce este în realitate, observi că s-a construit anarhic, că toate aceste fâșii de pădure au început să fie împănate de vile, căsuțe de vacanță cu sau fără aprobări, în condițiile în care spațiile cu plămâni verzi se reduc vizibil peste noapte.

Cât despre animale, atâtea câte mai sunt, ele încep să caute de mâncare, firește, în marile orașe. Pe un post de radio am auzit chiar o știre liniștitoare cum că acest lucru este normal, că în toate marile capitale trăiesc o multitudine de vulpi, vidre, vulturi etc.

Și atunci nu este firesc să-mi pun întrebarea: când s-a dat această lege cu despăgubiri pentru bietul om care s-a specializat în a distruge habitatul animalelor, autoritățile de ce nu au prevăzut despăgubiri și pentru urși?


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe