Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Când empatia și compasiunea trag în direcții opuse

Viața Medicală
Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE vineri, 24 ianuarie 2020

Planificați să acționați cu compasiune, înțelegând suferința celuilalt, dar având în vedere rezultatul dorit și așteptat de persoana respectivă.

Am vorbit deunăzi cu un amic pe care nu îl mai văzusem de aproximativ trei ani. În răstimpul acesta, omul a reușit să scape de peste 60 de kilograme și să se mențină la noua suplețe. L-am întrebat cum s-a petrecut totul și s-a pus mândru pe povestit. Mi-a relatat o poveste lungă și frumoasă, îmbinare de tărie de caracter, de supunere totală în fața unui obiectiv îndepărtat și greu de atins, de autoeducare și administrare a relației cu cei din jur.

directii

Dintre toate m-a fascinat relația lui cu toți ceilalți martori ai propriei transformări: colegi de muncă, prieteni și chiar propria familie. Spunea că avea să adere la un regim alimentar strict care i-a plasat multe dintre cunoscutele-i tentații în afara celor permise și că cel mai greu i-a fost atunci când era față în față cu abundența cotidiană. Atunci, apropiații lui, martori ai suferinței și ai conflictului personal intern, încercau să îl oblojească folosind expresii de genul: „Fă și tu o excepție acum, că doar...” sau „Hai că doar nu te îngrași din atâta lucru!”, sau „Hai că doar guști și tu puțin”. În mod similar, trebuia să plece târziu în noapte ca să-și facă programul de sport: „Hai că nu se face gaură în cer dacă sari peste o zi”.

Pe de o parte, toate aceste remarci aveau de-a face cu empatia apropiaților față de suferința prezentă și recunoscută a amicului meu. Recunoșteau frustrarea în lupta pe care o ducea cu el însuși și le era mai la îndemână să îl inspire pentru încetarea acestei lupte pe moment și savurarea clipei în prezența lor. Însă cedarea în fața acestor mici tentații și stăruințe ar fi slăbit hotărârea lui de a se ține de plan, ar fi făcut loc sentimentului de vinovăție și, probabil, de slăbiciune. Empatia apropiaților era proiectată să îi ajute doar pe ei înșiși. Ei acționau în baza empatiei pe care o aveau față de zbaterea internă a amicului meu, fără să conștientizeze că astfel produceau poate chiar mai multă suferință.

Acționând cu compasiune, ei ar fi putut prelua un rol mai puțin facil. Ar fi putut să îl întrebe ce mănâncă și să își pună pe farfurie fix același lucru. Ar fi putut să îl încurajeze și să îi spună că îl respectă pentru tăria lui de caracter. Sau ar fi putut să îi întărească viziunea a ceea ce el își dorește să devină.

Două concluzii aici.

Prima: planificați să acționați cu compasiune, având în vedere rezultatul dorit și așteptat de persoana respectivă. Compasiunea este capacitatea de a înțelege suferința altei persoane, combinată cu motivația (și faptele) de a alina această suferință.

A doua: schimbările de stil de viață sunt dificile și probabil că relațiile existente ale pacientului sunt cele care îl trag cel mai mult înapoi. Ar fi o idee bună să discutați despre asta atunci când vă așteptați ca el să îmbrățișeze modificări ale stilului de viață.

Foto: rawpixel.com

Etichete: compasiune empatie modificări stil de viață

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC