Newsflash
OPINII

A venit momentul să ne pese

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - ian. 31 2020
A venit momentul să ne pese

Aceasta este o recenzie a cărții lui Robin Youngson, Time to Care – How to Love Your patients and Your Job.

Robin Youngson este un anestezist englez care profesează în Noua Zeelandă și care este recunoscut pe plan internațional pentru eforturile sale în sprijinul compasiunii în serviciile de sănătate. Momentul de reflecție al autorului asupra felului în care medicina modernă este practicată a fost provocat de un accident auto al fiicei sale.

ne-pasa

Aceasta a trebuit să stea peste 100 de zile în tracțiune spinală pentru o factură de coloană cervicală; un efort care din punct de vedere tehnic a reușit sută la sută. Ceea ce l-a șocat însă pe autor pe durata spitalizării a fost neglijarea de către personal a unor nevoi de bază omenești, cum ar fi: bunăstarea psihologică, oferirea unor mijloace ajutătoare pentru dizabilitatea prezentată, managementul durerii sau oferirea alimentației necesare vindecării.

La vremea respectivă, primii ani ai actualului mileniu, compasiunea și îngrijirea sănătății nu ofereau prea multe rezultate de asociere la o simpla căutare pe internet, lăsând să se întrevadă lipsa de preocupare pe această temă. Asta l-a mobilizat pe autor să atragă atenția lumii asupra acestei erori și oportunități deopotrivă.

A fost pentru mult timp o călătorie singuratică împotriva curentului. Apoi a învățat cum să se folosească de curenții existenți pentru a naviga mai bine printre solidele mentalități de pretutindeni. Despre călătoria asta puteți afla căutând discursul său TED: „Perfectly broken and ready to heal”. Poate că acest prim efort merită să îl faceți înainte de a vă cufunda în lectură.

Autorul cărții pledează mai întâi pentru bunăstarea personalului. El argumentează de ce îngrijirea bazată pe compasiune ajută la scăderea riscului și a severității sindromului de burnout, despre cum absența bunătății în relațiile dintre personal și pacienți sau între angajații spitalelor duce mai degrabă la senzația de supraviețuire decât la aceea de a sluji cu credință profesia nobilă pe care fiecare și-a ales-o.

O altă pledoarie este aceea a beneficiilor îngrijirii bazată pe compasiune pentru toți cei implicați: vindecări mai rapide, mai de durată și mai puțin costisitoare, pacienți și aparținători mai puțin încercați emoțional și costuri mai mici pentru sistem. Sunt prezentate dovezile științifice ale cercetărilor de ultim moment.

În mod cert este nevoie de o schimbare care se va dovedi în favoarea tuturor celor implicați, o schimbare pe care însă nu o vor putea face nici politicienii și nici guvernele. „Singura persoană care poate face această schimbare ești tu. Și când vor fi destui ca tine care să aleagă această cale diferită, atunci întregul sistem se va schimba.” (Robin Youngson)

Pentru a înțelege mai bine motivația și beneficiile aderării la această nouă mișcare în favoarea compasiunii în sănătate, citește această carte. Are potențialul de a schimba viața multora, inclusiv și mai ales pe a ta!


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe