Newsflash

Viața Medicala - Ediția 9 (1103) din mar. 2011


Raţiunea medicală de a fi

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - mar. 4, 2011

    Raţiunea de a fi a unui lucru este esenţa normalităţii lui. Raţiunea de a fi a oricărui act şi a oricărei instituţii medicale o constituie salvarea vieţii, însănătoşirea oamenilor bolnavi şi păstrarea sănătăţii, sau profilaxia primară. Nu există conţinut economic intrinsec în raţiunea de a fi (în sens aristotelic) a sistemului sanitar şi a actului medical. Desigur însă, ele presupun bani. Dar, procurarea acestor bani, susţinerea financiară a actului medical este parte din raţiunea de a fi a organismelor sociale, a statului. Atunci când un bolnav, pentru a i se salva viaţa, necesită sume mari de bani, iar tu, instituţie medicală, îl abandonezi pentru că nu ai bani, abandonarea lui nu este o culpă a actului medical, nu derivă din raţiunea lui de a fi, ci intră în culpa statului şi a decidenţilor sociali, care nu sunt în stare să susţină financiar actul medical necesar, conform raţiunii lor de a fi. (...)

APOCALIPSIS CUM FIGURIS sau despre cum se defineşte la noi valoarea

de Alice ŢUCULESCU - mar. 4, 2011

    Personalitate complexă, dl dr. Bogdan Ovidiu Popescu este un adevărat „vârf de lance“ al tinerei generaţii din medicina românească, dar şi un exemplu al unei cariere profesionale exemplar şi laborios construite. Dincolo de cele două doctorate ale sale, din care unul la prestigiosul Karolinska Institutet, dsa este un reputat neurolog, înregistrează performanţe notabile în cercetarea fundamentală, este cadru didactic universitar, dar şi-a asumat şi responsabilităţi administrative – director medical al Institutului Naţional „Victor Babeş“ şi purtător de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă. La toate acestea se adaugă şi succesul literar înregistrat cu volumele de poezie publicate. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002. A primit numeroase distincţii naţionale şi internaţionale. Are un CV impresionant şi de invidiat, deşi va împlini 40 de ani abia la 8 martie anul acesta. Mai multe detalii, în interviul realizat de dna Alice Ţuculescu. (...)

Rare… dar egale!

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mar. 4, 2011

    Deseori mortale, incapacitante, uitate, denigrate, factori de excludere – bolile rare sunt sau ar trebui să fie în centrul atenţiei publicului larg şi profesioniştilor din sănătate nu doar la 28 februarie, când este marcată Ziua Internaţională a Bolilor Rare. În 2011, accentul a fost pus pe inegalităţile cu care se confruntă aceşti pacienţi. Despre iniţiativele şi manifestările la nivel european şi naţional cu prilejul acestei zile, precum şi despre realizările şi dificultăţile în domeniu din România, aflaţi în articolul semnat de dna dr. Maria Dragotă. (...)

Managementul bolnavului înainte de intervenţiile cardio- şi neurovasculare

de Acad. Constantin POPA - mar. 4, 2011

   Înaintea oricărei intervenţii chirurgicale, mai ales la bolnavii cu afecţiuni cerebrovasculare, pacienţii trebuie evaluaţi pentru stabilirea riscului de apariţie a unui atac ischemic, în raport cu intervenţia chirurgicală care va urma. În acest scop, trebuie folosite modalităţile cele mai adecvate de explorare în managementul general al intervenţiilor chirurgicale. Mai multe detalii ne oferă dl acad. Constantin Popa, la rubrica „Creierul vascular“. (...)
 

Utilitatea algoritmului de diagnostic în diabetul zaharat al copilului şi adolescentului

   Diabetul zaharat al copilului şi adolescentului reprezintă o problemă de sănătate cu importante implicaţii socio-economice, fapt ce explică necesitatea unui algoritm de diagnostic eficient şi specific. Deşi este o formă mai puţin frecventă în ţara noastră, comparativ cu diabetul zaharat tip 2 al adultului, incidenţa sa este în creştere. Pe baza unei treceri în revistă a literaturii de specialitate, dna dr. Alexandra Cătălina Bulgar şi dl prof. dr. Constantin Dumitrache propun un algoritm diagnostic pentru această patologie. (...)

Daţi un RON pentru Panteon!

de Dr. Al. TRIFAN - mar. 4, 2011

   Dacă Franţa are Panteon la Paris, de ce n-ar avea şi România unul la Bucureşti? Miercuri, 23 februarie a.c., a avut loc în Aula Academiei Române înâlnirea membrilor acestei prestigioase instituţii cu personalităţi din sfera activităţilor cultural-ştiinţifice şi economice din ţară, în vederea realizării proiectului de interes naţional: „Panteonul României“. Dl acad. Ion Haiduc, preşedintele Academiei Române, a deschis discuţiile arătând că Fundaţia înfiinţată în acest scop va selecta personalităţile desemnate pentru a fi comemorate, va coordona laturile economice, va alege un amplasament corespunzător, va organiza un concurs de proiectare şi va urmări edificarea construcţiei. (...)


 
 

BREF

de Dr. E. G.-P. - mar. 4, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Plan naţional pentru numărul de paturi

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - mar. 4, 2011

   La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a adoptat, recent, Hotărârea privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2011–2013. Elaborat, de Ministerul Sănătăţii, Planul naţional de paturi prevede ca România să se apropie, în următorii trei ani, de media europeană în acest domeniu, care este de 5,61 paturi la mia de locuitori. (...)

Categorii de competenţă

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - mar. 4, 2011

  Începând cu luna mai 2011, spitalele se vor clasifica în cinci categorii de competenţă, dacă proiectul Ministerului Sănătăţii privind metodologia în acest domeniu, supus dezbaterii publice, va fi aprobat. (...)

Remuneraţie după performanţe?

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - mar. 4, 2011

   Ministerul Sănătăţii şi-a anunţat intenţia de a iniţia un program-pilot de finanţare suplimentară, în funcţie de performanţe, a medicilor din spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale, care să fie suportat din bugetul administraţiilor locale sau judeţene. În acest sens, dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a adresat reprezentanţilor Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene şi celor din Asociaţia Municipiilor din România rugămintea de a comunica, până la data de 15 martie a.c., dacă există autorităţi locale interesate să susţină un astfel de program. În funcţie de disponibilitatea acestora, MS ar putea iniţia începând cu luna mai un proiect de act normativ care să creeze cadrul legal necesar.
 

Negocieri eşuate

de Dr. M. C. - mar. 4, 2011

   Vineri, 25 februarie a.c., reprezentanţii medicilor de familie s-au întâlnit cu cei ai Ministerului Sănătăţii (MS) şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru a discuta proiectul de Norme metodologice la Contractul-cadru pentru anii 2011–2012. Dna dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), a condus delegaţia medicilor, al cărei mandat a fost de a negocia integral pachetul legislativ emis de minister, începând cu Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Contractului-cadru pentru anii 2011–2012 şi terminând cu proiectele aflate pe paginile de internet ale CNAS şi MS. Din partea autorităţilor au fost prezenţi la convorbiri dl dr. Lucian Duţă, preşedintele CNAS, şi dl dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS. Discuţiile s-au încheiat însă fără a se înregistra progrese semnificative. Într-un comunicat primit la redacţie, FNPMF şi Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală îşi exprimă în continuare disponibilitatea pentru dialog cu MS şi CNAS.
 

Scrisoare deschisă ministrului sănătăţii cu adresă privind reorganizarea spitalelor

de Dr. Traian IONESCU - mar. 4, 2011

   Juvenal a scris într-un vers: „Hoc volo, sic jubeo, sit pro ratione voluntas“, ceea ce s-ar traduce liber: „pentru că vreau (eu), ordon (şi astfel) voinţa mea înlocuieşte raţiunea“. O afirmaţie făcută şi de dv. în legătură cu reforma spitalicească, apărută în presă; anume, neprimind propuneri de la puterea locală, pe care aţi descentralizat-o „de la birou“, aţi trecut la acţiune şi o faceţi dv. cum voiţi. Îmi permit să adaug, însă, că o realizaţi fără să cunoaşteţi complexitatea problemei, reducând-o la o simplă problemă de contabilitate... (...)

Proiectele ambiţioase ale hepatologilor români

de Dr. Mariana MIHĂILĂ - mar. 4, 2011

   Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) este organizaţia ştiinţifică naţională care reuneşte medici interesaţi de domeniul hepatologiei. Este afiliată la Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL) şi a organizat, până în prezent, 20 de congrese naţionale cu o numeroasă şi valoroasă participare naţională şi internaţională, două cursuri balcanice de hepatologie (în 2008 şi 2010) şi primul Postgraduate Course al EASL în România, în 1999. Pentru a afla planurile de viitor ale ARSF, am stat de vorbă cu dnii prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele ARSF, şi dr. Laurenţiu Micu, trezorierul Asociaţiei. (...)


 
 

Spitalele din Bălceşti şi Brezoi nu se vor desfiinţa

de Marian CÂMPEANU - mar. 4, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Responsabilitate socială

de Dr. M. C. - mar. 4, 2011

   La 2 martie a.c., la Bucureşti, Grupul Rompetrol a organizat o conferinţă de presă cu ocazia parteneriatului de susţinere a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ din capitală. Din partea spitalului au fost prezenţi dnii prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul instituţiei, şi dr. Viorel Dan, şeful departamentului terapie intensivă nou-născuţi, iar din partea sponsorului, dl Gavit Kurkimov, vicepreşedinte al diviziei dezvoltare afaceri şi dna Oana Năstase, director comunicare şi afaceri corporative. În baza parteneriatului, a fost anunţată o donaţie de aparatură medicală în valoare de 75.000 de dolari, constând dintr-un monitor funcţii vitale Dash 2500, trei aparate de ventilaţie artificială de terapie intensivă Avea, o masă radiantă Atom, o seringă automată Sep 10-S Plus şi un infuzomat P-600 Atom.
 

O statină eficientă

de M. C. - mar. 4, 2011

   Palatul Ştirbei din Buftea a găzduit marţi, 1 martie a.c. lansarea produsului Torvacard (atorvastatină). „Rezultatele benefice ale terapiei cu statine au fost demonstrate prin numeroase studii la nivel mondial, prin ample trialuri de prevenţie primară şi secundară. Atorvastatina şi-a dovedit eficienţa în scăderea lipidelor, stoparea progresului aterosclerozei şi în reducerea riscului cardiovascular. Calităţile acestui produs justifică speranţa într-o optimizare a terapiei pentru pacienţi“, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, prezent la eveniment.
 

Experienţă şi expertiză italiană

de Dr. Mihail CĂLIN - mar. 4, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Terapii integrative şi reinserţie socială

de Dr. M. D. - mar. 4, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

Criza din Libia, în atenţia OMS

de Dr. M. C. - mar. 4, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.  

Adunarea generală a Colegiului Medicilor din România

de Luminiţa VÂLCEA - mar. 4, 2011

   Colegiul Medicilor din România va organiza, în zilele de 24 şi 25 martie 2011, Adunarea sa generală. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, la Rin Grand Hotel, sala Geneva. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe