Newsflash

Viața Medicala - Ediția 7 (1101) din feb. 2011


UN DESTIN ASUMAT

de Dr. Mihai Cezar POPESCU - feb. 18, 2011

    Motto: „Fieştecare om conştient se simte responsabil şi faţă de sine însuşi şi faţă de societate şi poporul în mijlocul căruia trăieşte“. (Ion Agârbiceanu)
   Sistemul sanitar românesc, afectat din interior (prin oportunismul, incompetenţa şi/sau nepăsarea multor factori componenţi) şi din exterior (moralitatea îndoielnică a celor care se interesează de domeniu, fie că e vorba despre oameni politici, afacerişti, fie investitori de diverse provenienţe), se află de câţiva ani într-o stare gravă. Mai mult, anul 2010 şi zorii anului 2011 anunţă intrarea acestuia în starea de comă, ce pare să evolueze galopant către stadiul de comă profundă, a cărei reversibilitate (cel puţin în cadrul unui orizont de aşteptare rezonabil) pare îndoielnică. (...)

Fascinaţia pentru Neurofiziologia clinică

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 18, 2011

   Personalitate de vârf a Neurofiziologiei internaţionale, dl prof. dr. Erik Stalberg îşi leagă numele de dezvoltarea mai multor metode inovatoare în studiul electromiografic, intrate în practica specialiştilor din toată lumea, precum electromiografia (EMG) pe o singură fibră, macro-EMG, scanning-EMG, dar şi în dezvoltarea de metode pentru cuantificarea electromiografiei convenţionale. A studiat microfiziologia muşchiului normal şi patologic. A contribuit la implementarea unei reţele de telemedicină în Neurofiziologie.
   Vă propunem, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“, un interviu cu dl prof. dr. Erik Staberg, realizat de dl dr. Aurel F. Marin, cu sprijinul Societăţii de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER). (...)

Statusul nutriţional în infecţia cu HIV/SIDA

de Dr. Tereza POAJGĂ-KALATH - feb. 18, 2011

   Relaţia dintre malnutriţie şi HIV/SIDA reprezintă un exemplu clasic de „cerc vicios“, interesând disfuncţionalitatea imunitară, bolile infecţioase şi malnutriţia. Bolile infecţioase, chiar şi cele benigne, influenţează statusul nutriţional şi, invers, aproape toate pot diminua rezistenţa la infecţii. carenţele în substanţe nutritive, dacă sunt suficient de severe. Mai multe detalii pe această temă ne oferă dna dr. Tereza Poajgă-Kalath. (... )

Calcificările de inel mitral - risc cardiovascular crescut -

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - feb. 18, 2011

   Calcificările inelului mitral sunt întâlnite frecvent în cursul efectuării unei ecocardiografii, în special la pacienţii cu vârsta peste 70 de ani. Etiologia acestor calcificări nu este bine cunoscută, deşi se pare că există o legătură directă cu procesul de ateroscleroză. S-a demonstrat că indivizii cu calcificări ale inelului mitral au un risc mai mare de boală coronariană severă, accident vascular cerebral şi deces prin boli cardiovasculare. Subiectul este prezentat şi ilustrat de dna dr. Camelia Cristina Diaconu. (...)

Lideri politici cu dezechilibre psihice grave în decursul istoriei

de Dr. Ioan IEŢCU - feb. 18, 2011

   Într-o lume a mizeriei sociale, morale şi biologice, virtuţile sunt tot mai rare; într-o lume ca a noastră, în care e prezentă încă trena lungă a psihosindromului posttotalitar, perspectivele socio-psihiatrice ale viitorului omenirii sunt lipsite de optimism în prezenţa multiplicării „factorilor de risc“ şi a crizelor de tot felul (demografică, ecologică, de materii prime etc.), în procesul adaptării omului modern la noile agresiuni eco-psiho-sociale. Un interesant excurs istoric asupra sănătăţii psihice a liderilor politici semnează dl dr. Ioan Ieţcu. (...)
  

De veghe la ferestrele sufletului

de Ramona PAULESCU - feb. 18, 2011

   Luni, 21 februarie, la Cercul Militar Naţional – Salonul Artelor, va avea loc vernisajul expoziţiei: „Pictură, grafică, gravură“, ilustrare a activităţii de două decenii desfăşurate de plasticiana Adina Romanescu. Portretistă de forţă, artista aduce, prin fiecare lucrare, mărturie că nu vedem cu adevărat decât cu sufletul, dar şi că esenţialul se relevă privirii dacă aceasta îi este sufletului fereastră. Prezentarea, în avanpremieră, a expoziţiei – la rubrica Arte frumoase. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Medicii de familie nu semnează contractul cu CNAS

de Dr. Sorina VASILE - feb. 18, 2011

    Reprezentanţii medicilor de familie au anunţat că nu vor semna Contractul-cadru cu CNAS şi că vor contesta în instanţă noile acte normative elaborate de Ministerul Sănătăţii Peste o sută de medici din toată ţara s-au adunat sâmbătă, 12 februarie a.c., la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic „Victor Babeş“ Bucureşti, ca să-şi exprime nemulţumirile cu privire la noile reglementări din sistemul sanitar. (...)
  

BREF

de Dr. E. G.-P. - feb. 18, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Resurse şi investiţii

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - feb. 18, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Reperfuzie şi stenturi în infarctul miocardic acut

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - feb. 18, 2011

   Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de Ministerul Sănătăţii în luna august 2010, este considerat de specialişti un adevărat succes. După cinci luni de la iniţierea programului, făcând un prim bilanţ, medicii cardiologi au arătat că 1.293 de pacienţi au beneficiat, gratuit, de tratamentul corespunzător al infarctului miocardic, respectiv dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea de stenturi (dispozitive care păstrează artera coronariană deschisă). (...)

Când un institut dispare…

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - feb. 18, 2011

    Anul 2011 a început cu exprimarea de către Ministerul Sănătăţii a intenţiei de comasare a unor spitale şi de reducere a numărului de paturi. O multitudine de spitale aparţinând reţelei de Pneumoftiziologie sunt pe lista comasărilor, chiar dacă unele au avut un manageriat fără cusur, adică fără deficienţe şi fără datorii la stat. cn mod surprinzător, pe această listă apare, în ultimul moment – adică exact în ziua publicării pe site a documentului-propunere, şi Institutul Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“. Acest lucru a surprins pe toată lumea, cu atât mai mult cu cât suntem la început de an, un alt an greu, cu multe frustrări pe linie medicală sau economică. (...)
 

Despre ziarişti şi sacrificiile lor

de Prof. dr. Dan V. POENARU - feb. 18, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Ghiduri şi reorganizări

de Alexandru NEAGU - feb. 18, 2011

   Noi ghiduri de practică medicală. La 4 februarie 2011, odată cu publicarea înMonitorul Oficial nr. 95, au intrat în vigoare ghidurile de practică medicală pentruspecialitatea Medicină internă: • Ghid de prevenţie a tromboembolismului venos şi • Managementul pacienţilor cu boală arterială periferică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.391/8.11.2010. Pentru specialitatea Geriatrie şi gerontologie, a intrat în vigoare Ghidul practic de utilizare – Evaluarea geriatrică, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.454/30.11.2010. (...)

Accesul la serviciile de sănătate şi unele aspecte ale reformei

de Dr. Constantin BOGDAN - feb. 18, 2011

   În rândurile de faţă nu mi-am propus să pun în discuţie deciziile politice, economice, de organizare/reorganizare a reţelei de sănătate, respectiv comasările şi reprofilările de unităţi sanitare preconizate şi care urmează a fi aplicate deja în perioada imediat următoare. Mă voi referi la o problemă şi anume: asigurarea asistenţei medicale în anumite regiuni ale ţării, greu accesibile ca distanţă şi căi de acces, aflate departe de centre medicale calificate şi, din perspectiva asistenţei medicale, considerate drept zone cu condiţii grele de muncă, un exemplu tipic constituindu-l regiunea Deltei. (...)
 

Consecinţele nefaste ale abuzului de alcool

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 18, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Comunicate de presă

de Dr. M. D. - feb. 18, 2011

Războiul de două sute de ani

de Prof. dr. doc. Dumitru DOBRESCU - feb. 18, 2011

   Despre război
   Războiul a fost definit ca „lupta armată între două sau mai multe state ori grupări“. În sens figurat, el înseamnă neînţelegere, ceartă, vrajbă, duşmănie (V. Breban, Mic dicţionar al limbii române, 1997). Războiul se poartă întotdeauna între două părţi, opuse. Acestea pot fi state sau, la scară mai mică, instituţii, grupări sociale sau profesionale şi chiar indivizi. În numeroase cazuri, cauzele declanşării războaielor sunt de ordin economic, izvorul este dorinţa de dominaţie, de înrobire, iar mijloacele ideologice sau diplomatice nu reuşesc atingerea scopului. (...)
  

Autori şi… recenzori

de Prof. dr. doc. Ion GHERMAN - feb. 18, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 18, 2011

   Din 2003, la iniţiativa Confederaţiei Internaţionale a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer (ICCCPO), 15 februarie marchează Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer, cu scopul informării publicului, strângerii de fonduri, promovării proiectelor şi activităţilor desfăşurate de organizaţiile de părinţi cu copii bolnavi de cancer. (...)
 

Modernizări din donaţii

de Dr. M. D. - feb. 18, 2011

   La 9 februarie a.c., la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“ Bucureşti a fost redeschis etajul şapte, care găzduieşte secţia Pediatrie III, cu 53 de paturi, şi unde sunt trataţi anual peste 2.300 de copii. Saloanele au fost recompartimentate şi recondiţionate din punctul de vedere al echipamentului sanitar, al instalaţiilor, sistemelor electrice şi de încălzire. Renovarea etajelor şase (redat în folosinţă anterior) şi şapte ale spitalului a costat 500.00 de euro, sumă donată de Enel Cuore (organizaţia nonprofit al Grupului Enel), în cadrul unui proiect lansat de Fundaţia Scheherazade. În prezent, cele două etaje corespund integral standardelor europene.
 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe