Newsflash

Viața Medicala - Ediția 4 (1098) din ian. 2011


Eveniment în stagiunea Radio

de Anca FLOREA - ian. 28, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Literatura diasporei româneşti

de Dan LĂZĂRESCU - ian. 28, 2011

   Spre sfârşitul anului trecut, de sub teascurile editurii „Compania“ a mai ieşit o carte insolită: ENCICLOPEDIA EXILULUI LITERAR ROMĂNESC (1945–1989), elaborată de dl prof. univ. Florin Manolescu. Care a reuşit să desfăşoare, în cele cca 830 de pagini ale lucrării, un amplu panoramic atât al creaţiei scriitorilor ce au ales, cândva, libertatea dincolo de hotarele „patriei socialiste“, cât şi al revistelor, instituţiilor, organizaţiilor cu caracter cultural ce au luat fiinţă în sânul diasporei româneşti. Mă grăbesc să notez că aceasta este a doua ediţie a Enciclopediei, prima – apărută la aceeaşi editură – datând din 2003. (...)

Nevoia de identitate

de Prof. dr. Dan V. POENARU - ian. 28, 2011

   Lucian Blaga spunea într-un aforism: „Rădăcinile care te leagă de-un anume pământ, te leagă indirect, ce-i drept, dar inevitabil şi de un anumit meridian ceresc“. Găsesc că această maximă este o foarte binevenită introducere într-o problematică stringentă, ţinând seama de faptul că dificultăţile realităţii valorilor spirituale, ale procesului de creaţie suscită o largă şi complicată tematică. Aşa cum, în aforismul marelui Blaga, rădăcinile, pământul, meridianul ceresc vizează un rezultat superior, şi iniţiativele pe care ni le vom propune se intercondiţionează cu realităţile ţării – în cădere liberă, ca să ne amintim de romanul dragului nostru coleg clujean. (...)

Asistenţa medicală transfrontalieră

de Dr. Maria DRAGOTĂ - ian. 28, 2011

   Parlamentul European a aprobat, la 19 ianuarie a.c., Directiva UE privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. Dl John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, a declarat că acest vot „marchează un important pas înainte pentru drepturile pacienţilor în Europa“. Directiva clarifică drepturile cetăţenilor de acces la tratament sigur şi de bună calitate în întreaga UE, dar şi de rambursare a acestuia. „Uneori, cetăţenii trebuie să meargă în străinătate, pentru că experienţa sau asistenţa medicală de care au nevoie nu este disponibilă în cadrul frontierelor naţionale, sau deoarece spitalul cel mai apropiat se află dincolo de o frontieră. Această directivă îi va ajuta pe pacienţii care au nevoie de tratament de specialitate, de exemplu pe cei care solicită diagnostic sau tratament pentru o boală rară. Ea va aduce o colaborare mai strânsă între statele membre în ceea ce priveşte sănătatea, de exemplu prin recunoaşterea reciprocă a prescripţiilor. Experţii în sănătate din întreaga Europă vor putea să facă schimb de bune practici şi să beneficieze de pe urma inovaţiilor în evaluarea tehnologiei medicale şi e-sănătate. Încurajez statele membre să pună rapid în aplicare această directivă“, a mai spus dl John Dalli. (...)
 
 

Pledoarie pentru presa scrisă THE LANCET ONCOLOGY o prezenţă de marcă (şi) în limba română

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 28, 2011

   „S-a observat că, în perioade de criză, cheltuielile pentru lucruri facile nu se mai justifică, oamenii investesc în lucruri palpabile. O carte, o revistă vor avea întotdeauna publicul lor. Acest argument, alături de multe altele au stat la baza concluziei mele că mizez, în continuare, pe informaţia scrisă“, afirmă dl prof. dr. Mihai Voiculescu, redactor şef  The Lancet Oncology – ediţia în limba română, şeful Centrului de Medicină internă şi Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, şeful secţiei de Medicină internă, în cadrul unui interviu realizat de dr. Aurel F. Marin. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

ARFOMED. Albumul cu clipe

de Prof. dr. Mircea CINTEZĂ - ian. 28, 2011

   „Ne-am hotărât să împărtăşim cu dumneavoastră, periodic, din crâmpeiele de frumos pe care le iubim cel mai mult. Uneori vom spune şi câteva vorbe despre simţămintele care ne-au îndemnat în acel moment să prindem clipa şi să încercăm, ambiţioasă încercare, să alcătuim un... insectar de clipe. Alteori clipele nu se vor lăsa prinse... vor zbura singure, fără a fi nevoie să apelăm la vorbe. Dar când se vor opri pentru un popas, clipele se vor aşeza, poate, la noi în album“ scrie, în deschiderea unei noi rubrici-invitaţie adresate de săptămânalul nostru membrilor Clubului de artă fotografică al medicilor (ARFOMED), dl prof. dr. Mircea Cinteză, preşedintele Clubului. (...)

Prevalenţa infecţiei cu virusul hepatitic C şi analiza factorilor de risc la pacienţi internaţi într-o secţie de boli infecţioase

de Dr. Camelia TRUICĂ - ian. 28, 2011

   Deşi infecţia cu virus hepatitic C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică, consecinţele pe termen lung fiind în continuă extindere, în România, datele privind amploarea infecţiei, precum şi factorii de risc implicaţi în transmiterea infecţiei cu VHC sunt sporadice, deşi esenţiale pentru elaborarea şi aplicarea unui program de prevenire şi control. Publicăm un foarte interesant studiu epidemiologic descriptiv longitudinal, realizat de dna dr. Camelia Truică, ce urmăreşte concomitent expunerea la factori de risc pentru infecţia cu VHC şi prezenţa anticorpilor anti-VHC la pacienţi internaţi în secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi (indiferent de motivele internării şi de diagnosticul de internare). (...)

Diagnosticul prenatal şi managementul operator intrauterin al anomaliilor fetale corectabile

de Prof. dr. Dimitrie NANU - ian. 28, 2011

   Diagnosticul prenatal este un termen generic care include depistarea afecţiunilor fetale, diagnosticul propriu-zis al acestora, precum şi aplicaţiile terapiei fetale. Aceste trei componente au marcat evoluţia Obstetricii în cursul ultimilor 30 de ani, prin mai multe inovaţii care au dobândit statutul de „îngrijire standard“ pe parcursul sarcinii, promiţând şi alte dezvoltări în anii ce vin. Mai multe detalii pe această temă ne oferă colectivul condus de dl prof. dr. Dimitrie Nanu.(...)

O PLIMBARE PRIN GRĂDINA AMINTIRILOR

de Dr. Mihail MIHAILIDE - ian. 28, 2011

   „Cartea este un jurnal de idei, de referiri la evoluţia – ba chiar revoluţia – suferită de specialitatea medicală căreia autorul i s-a dedicat, la relatarea şansei unor întâlniri cu mari personalităţi ale Psihiatriei, de meditaţie pe marginea operelor filosofice, a capodoperelor artistice şi culturale ale umanităţii“. Aşa este descris volumul de literatură memorialistică Odiseu fără Ithaca al dlui prof. dr. Mircea Lăzărescu, la rubrica Jurnal de jurnale, sub semnătura dlui dr. Mihail Mihailide. (...)

Globurile de Aur

de Ilinca BELCIU - ian. 28, 2011

   Moment de vârf  în anticipaţia premiilor Oscar, Globurile de Aur – acordate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood – au adus o serie de confirmări ale principalilor favoriţi, dar şi câteva surprize. Care sunt acum cei mai bine cotaţi candidaţi pentru premiile Academiei Americane de Film, aflăm de la dna Ilinca Belciu. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Fără serologie pentru TB!

- ian. 28, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Centrele de permanenţă redivivi

de Serviciul de presă al MS - ian. 28, 2011

   Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice, pe site-ul propriu (la secţiunea transparenţă decizională) un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centre de permanenţă. Conform acestui proiect, medicii de familie (aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate) ce îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial centrelor de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15 şi 8, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 8–8, a doua zi. (...)

Formare de experţi în tehnologii moleculare

de Dr. M. D. - ian. 28, 2011

   Institutul Naţional „Victor Babeş“ a anunţat, la 24 ianuarie a.c., lansarea proiectului „Sistem de formare profesională a personalului medical în domeniul noilor tehnologii din sistemul de sănătate (diagnostic molecular)“, cofinanţat de Fondul Social European prin programul operaţional sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane 2007–2013, pe care îl coordonează în parteneriat cu UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi şi Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă“ Cluj-Napoca. (...)

BREF

de Dr. E. G.-P. - ian. 28, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Regretabile derapaje morale

- ian. 28, 2011

   Într-un articol apărut în „Viaţa medicală“ la rubrica Dicţionar medico-istoric, intitulat „Al. Colţoiu – medicul apărător al celor defavorizaţi“, autorii : prof. dr. Justin-Dumitru Diaconu şi dr. Vasile Benea se refereau la activitatea profesională, ştiinţifică şi didactică a celui care, din 1974 şi până în 1994, când a fost pensionat, a condus Clinica de Dermatovenerologie de la Spitalul Colentina. Profesorul Colţoiu a desfăşurat, de asemenea, o intensă activitate publicistică şi a modernizat învăţământul de specialitate prin introducerea unor mijloace audiovizuale – mii de diapozitive clinice şi histologice – filme color didactico-ştiinţifice, realizarea unor invenţii şi inovaţii etc. Printre elevii profesorului se află profesorii doctori Sanda Popescu, Dan Forsea, Justin Diaconu, Călin Giurcăneanu. Acest articol poate fi recitit în nr. 37 din 17 septembrie 2010 al săptămânalului nostru. (...)
 
 

CNAS sesizează Curtea de Conturi

- ian. 28, 2011

   Duminică, 23 ianuarie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dl dr. Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a prezentat decizia prin care instituţia pe care o conduce va solicita demararea unei anchete de către Curtea de Conturi a României. „Am luat această decizie ca urmare a observării neconcordanţelor între numărul de asiguraţi înscrişi, arătaţi de versiunea centralizată a SIUI, şi listele cu pacienţi ale medicilor de familie raportate înainte de introducerea versiunii centralizate a sistemului informatic“, a declarat preşedintele CNAS.(...)

Centre antiautism

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 28, 2011

   În cazul unor boli emergente se pune întrebarea dacă incidenţa şi prevalenţa în creştere sunt consecinţa derulării unui fenomen biologic sau urmarea unei „mode“ – şi ştiinţa are una, nu-i aşa? Lucrurile sunt încurcate mai ales în situaţiile în care diagnosticul se bazează nu atât pe explorări obiective, cât mai mult pe concluzii evolutive. Când, în anul 1943, Leo Kanner a descris la copii autismul, despre el au aflat numai câţiva pediatrii, mai ales că autismul a fost menţionat cu mai mult timp înainte ca simptom comportamental principal în schizofrenia adultului. De atunci, studiile s-au înmulţit astfel încât, în primul deceniu al mileniului, diagnosticul a fost preluat în diverse medii: social, jurnalistic şi chiar cultural, multor genii atribuindu-li-se trăsături specifice bolii Asperger, o formă uşoară de autism. (...)

TSA: Servicii specializate integrate

de Serviciul de presă al MS - ian. 28, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Medicii de familie reacţionează

de Dr. Rodica TĂNĂSESCU - ian. 28, 2011

   Societatea Naţională de Medicină a Familiei/Medicină Generală şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie îşi exprimă îngrijorarea şi nedumerirea faţă de afirmaţiile făcute de preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, cu privire la situaţia pacienţilor înscrişi pe listele medicilor de familie, după cum reiese dintr-un comunicat de presă din 24 ianuarie a.c. al celor două organizaţii, primit la redacţie. Reproducem, în cele de urmează, principalele pasaje din comunicatul amintit. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Burse pentru tineri seropozitivi

- ian. 28, 2011

   Doi tineri studenţi seropozitivi aflaţi în tratament la Centrul Regional HIV-SIDA Iaşi vor primi fiecare o bursă de studii Universitaria în valoare de 1.200 de euro aferentă anului de studiu 2010–2011 oferită de MSD şi Federaţia UNOPA.
   În România, compania amintită se implică activ în lupta împotriva SIDA, încă din 1998 implementând Programul de prevenire şi control HIV/SIDA împreună cu Guvernul României, prin publicarea primelor scheme de tratament şi prin dezvoltarea primei baze de date naţionale a pacienţilor infectaţi cu HIV.
 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe