Newsflash

Viața Medicala - Ediția 3 (1097) din ian. 2011


Birocraţia şi moartea performanţei

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - ian. 21, 2011

   Birocraţie (din fr. bureaucratisme) = Sistem, metodă de conducere sau de activitate în problemele publice, caracterizat printr-un stil de muncă formalist, strict administrativ, dominat de preocuparea exagerată pentru lucrările de birou, pentru aspectele secundare, formale ale problemelor (Vasile Breban, Dicţionarul General al Limbii Române).
   Cancer (din lat. cancer) = Tumoră determinată de proliferarea anarhică şi nedefinită a unui clon celular denumit canceros, care conduce la distrugerea ţesutului original, la extensia regională şi generală a tumorii şi la moartea subiectului afectat, în absenţa tratamentului… (Valeriu Rusu, Dicţionar Medical). (...)
 

Un Pygmalion şi dublul său

de Alice ŢUCULESCU - ian. 21, 2011

   „Chirurgia este, într-adevăr, o profesiune deosebită, pentru că permite unor muritori să răscolească în interiorul corpurilor altor muritori. Ceea ce ar putea creiona un anume profil psihologic, un anume tip comportamental, care poate să capete pe parcurs şi unele nuanţe aberante. Dar dacă ne circumscriem în perimetrul normalităţii şi funcţionează filtrul moral, Medicina te transformă într-un om responsabil“, afirmă dl prof. dr. Ioan Lascăr, într-un interviu realizat de dna Alice Ţuculescu. (...)


 
 

Mismatch şi zonă de „penumbră“ în infarctul cerebral acut

de Acad. Constantin POPA - ian. 21, 2011

   Obiectivul principal al metodelor neuroimagistice moderne, în faza acută a infarctului cerebral, este de a preciza, în primele ore, aria tisulară încă viabilă şi starea locală a perfuziei cerebrale. Identificarea unei zone de risc hipoperfuzate, fără anomalii de difuziune (descrisă ca „penumbră“ ischemică), poate constitui o bună indicaţie pentru o procedură terapeutică de reperfuzie. Detalii privind metodele imagistice moderne, utilizarea şi interpretarea acestora în faza acută a accidentului vascular cerebral ischemic sunt prezentate de dl acad. Constantin Popa, în lumina celor mai recente date din literatura de specialitate, la rubrica Creierul vascular. (...)


 

 

Intoxicaţie cu cafeină

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - ian. 21, 2011

   Foarte „la modă“ – şi nu doar printre adolescenţi –, consumul excesiv de băuturi aşa-zis energizante, larg comercializate şi în ţara noastră, poate genera serioase probleme de sănătate. În fapt un cocteil de stimulante şi substanţe potenţatoare sau cu efecte sinergice, băuturile energizante au un conţinut ridicat de metilxantine (în principal cafeină), iar ingestia câtorva doze într-un interval scurt de timp poate duce la depăşirea pragului de intoxicaţie cu cafeină. Un foarte interesant exemplu în acest sens este prezentat de dl conf. dr. Corneliu Zeana, la rubrica Consultaţia de vineri. (...)
 
 

Aspecte privind morbiditatea cu incapacitate temporară de muncă în România, între anii 1995 şi 2008

de Dr. FARKAS Evelyn - ian. 21, 2011

    Dincolo de măsurile administrative ale anului trecut, care au condus, în bună măsură, la reducerea forţată a numărului şi duratei concediilor medicale, prin prevederi birocratice menite (şi) să timoreze corpul medical, datele statistice din perioada 1995–2008 evidenţiază o reducere netă a numărului de zile de concedii medicale plătite. Considerat o metodă de evaluare a stării de sănătate a populaţiei unei ţări, studiul morbidităţii cu incapacitate temporară de muncă ar putea constitui o indicaţie asupra necesităţii unor intervenţii coerente, după cum afirmă dna dr. Farkas Evelyn, într-o analiză a principalelor patologii şi domenii industriale incriminate în incapacitatea temporară de muncă. (...)


 
 

Fragilitatea perfecţiunii

de Ilinca BELCIU - ian. 21, 2011

   Seara Globurilor de Aur 2011 a confirmat mare parte din previziunile criticilor şi oamenilor din industrie. Cu Ricky Gervais pe post de gazdă, extrem de ironic, pus pe glume mai mult sau mai puţin proaste, ceremonia Globurilor rămâne un preambul pentru Oscarurile de la sfârşitul lui februarie. Pentru halucinanta interpretare din Lebăda neagră, Natalie Portman a primit Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă, cel de-al doilea din cariera sa. Mai multe detalii despre filmul lui Darren Aronofsky ne prezintă dna Ilinca Belciu. (...)

Premiile FNSA

de Constanţa M. - ian. 21, 2011

   Sfârşitul săptămânii trecute, marcat, la Academia Română, de aniversarea Zilei lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naţionale, a început de fapt vineri, 14 ianuarie, cu un eveniment intrat deja în tradiţia manifestărilor cultural-ştiinţifice ale Capitalei. Astfel, la sediul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, în prezenţa preşedintelui acesteia, acad. Eugen Simion, a preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, a ÎPS sale Ionel Robu, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de Bucureşti, a altor intelectuali de elită, acad. Maya Simionescu, care a prezidat distinsa întrunire, a înmânat premiile de excelenţă pentru ştiinţă şi artă pe anul 2010. Cei cinci laureaţi au fost: conf. univ. Alexander Baumgarten, Anne-Maria Orban, Mircia Dumitrescu, Marius Durea, Cristian Enăchescu.


 
 

Din pepiniera SMSPR

de Dr. Maria DRAGOTĂ - ian. 21, 2011

   La prima ediţie a Galei Tinerilor Scriitori, eveniment iniţiat şi moderat de Dan Mircea Cipariu şi organizat la 15 ianuarie a.c. – Ziua Culturii Naţionale – de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria sectorului 2 Bucureşti, Centrul Cultural „Mihai Eminescu“ şi Asociaţia Euro CulturArt, Iulia Militaru a primit premiul Tânărul poet al anului 2010, pentru volumul „Marea pipeadă“ (apărut la Editura Brumar, Timişoara). Totodată, ea a primit distincţia Tânărul scriitor al anului 2010, acordată de juriul format din acad. Eugen Simion şi criticii literari Daniel Cristea Enache şi Paul Cernat. (...)

Gripa în România

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - ian. 21, 2011

   Conform raportărilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la 18 ianuarie a.c., în ţară au fost confirmate 16 cazuri de gripă, din care 13 cu tulpina A/H1N1, două cu tulpina de tip B şi unul cu A/H3N2. În perioada 15–18 ianuarie a.c., au fost înregistrate trei decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1, nevaccinate împotriva gripei.


 
 
 

Cooperare internaţională

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - ian. 21, 2011

   Dl Cseke Atilla, ministrul sănătăţii, şi dl prof. dr. Recep Akdag˘, omologul său din Turcia, au convenit demararea unei colaborări pe mai multe domenii de activitate, în special pentru implementarea sistemului de plată diferenţiată a personalului medical, în funcţie de performanţă, pe care România doreşte să îl introducă în acest an, domeniu în care Turcia a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani. Dl Cseke Attila s-a aflat săptămâna trecută în vizită de lucru la Ankara, unde s-a întâlnit cu prof. dr. Recep Akdag˘ şi cu alte oficialităţi din domeniul sanitar. Cei doi oficiali au convenit asupra semnării unui nou acord de colaborare româno-turcă. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Mai puţine concedii medicale

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - ian. 21, 2011

   Ca urmare a noului sistem de acordare a concediilor medicale introdus de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în 2010, numărul concediilor medicale acordate anul trecut a scăzut cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009. Astfel, dacă în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2009 au fost eliberate 2.972.272 de certificate medicale, în acelaşi interval al anului 2010 au fost acordate 1.649.837, ceea ce înseamnă cu 1.322.435 mai puţine documente. (...)

BREF

de Dr. E. G.-P. - ian. 21, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Adrian Covic

de Prof. dr. Peter MANU - ian. 21, 2011

   Despre Adrian Covic e uşor să afli că s-a născut în 1967, că a absolvit Facultatea de Medicină ca şef de promoţie în 1991 şi că a făcut lungi stagii de cercetare şi specializare clinică în Nefrologie în Anglia (1992–1993) şi Franţa (1997). Mai poţi afla, din Google Scholar, că a publicat 35 de articole care au fost, fiecare, citate de cel puţin 25 de ori în lucrările altora. Un palmares impresionant, care ar justifica un post de profesor la orice universitate din lume. La fel de uşor se poate afla că Adrian Covic îngrijeşte bolnavi la Iaşi şi că în 2008 a candidat pentru postul de rector al universităţii locale. A câştigat o persoana mai în vârstă, intens mediatizată în România, cu o operă ştiinţifică pe cât de vastă pe atât de lipsită de ecou în străinătate. Privit de la New York, Adrian Covic mi se pare modelul liderului care aduce România în atenţia celor ale căror inteligenţă şi realizări fac posibil progresul medicinii. (...)


 
 

Care va fi soarta Institutului „Hociotă“?

- ian. 21, 2011

   Printr-un Memoriu trimis către Preşedinţie, Parlament, Guvern, membrii Comitetului Director şi ai Consiliului Medical de la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă“ Bucureşti îşi exprimă dezacordul faţă de anunţatul proiect de hotărâre de guvern prin care se urmăreşte desfiinţarea Institutului şi reorganizarea sa în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Semnatarii consideră că preluarea Institutului de altă unitate spitalicească nu se justifică din punct de vedere funcţional, dat fiind profilul complex al asistenţei medico-chirurgicale şi recuperatorii specifice, care nu trebuie subdivizat. (...)

Mentalitatea transculturală

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 21, 2011

   Etnopsihologia constituită în secolul trecut ca disciplină ce încearcă să înţeleagă identităţile diferitelor culturi, a avut parte de un „laborator bine utilat“. Acesta a fost Brazilia, care a cunoscut în secolul al XIX-lea mutaţii fără precedent. Printre acestea, demne de menţionat sunt: •cea socială, trecerea rapidă de la societatea rurală şi sclavagistă la o societate industrială şi urbană • cea culturală, pasajul de la o cultură portugheză, portughezobraziliană, imitată după cea europeană, la o cultură propriu-zis braziliană, emancipată de cea europeană. Din retorta în care au fost amestecaţi portughezii, amerindienii şi africanii cu un adaos de europeni şi asiatici a ieşit metisul, entitate convergentă genetică, etnică şi culturală sui-generis. (...)


 
 

Pacienţii, parteneri activi în politicile de sănătate

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - ian. 21, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

EUROPENII ŞI DROGURILE

de Dan LĂZĂRESCU - ian. 21, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

O nouă eră în istoria umanităţii: revoluţia digitală (7)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - ian. 21, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Monologurile bibliotecii

de Dr. Sorina VASILE - ian. 21, 2011

   Biblioteca-muzeu
   E ora prânzului şi sub tavanul ornat în stil baroc al Bibliotecii UMF „Carol Davila“ sunt aşezaţi milităreşte la mese câteva zeci de studenţi care răsfoiesc mecanic cărţi cartonate. În dreapta bibliotecarului, un calculator cu monitor mare contrastează cu imaginea de muzeu a sălii. Scaunul din faţa computerului e gol şi niciun medicinist din bibliotecă nu ştie ce caută aşa tehnologie într-o sală veche cu toate cărţile la raft. Dau din umeri, se uită ceva timp în gol ca şi cum ar încerca să-şi amintească, dar renunţă şi îşi coboară grăbiţi privirea în tratatele groase de Anatomie şi Fiziologie. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe