Newsflash

Viața Medicala - Ediția 46 (1088) din nov. 2010


Eveniment editorial

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 19, 2010

    La dimensiunile sale actuale, de peste 2.000 de pagini, a patra ediţie a bine-cunoscutului Dicţionar medical nu este nici pe departe o simplă reeditare a unei cărţi demult epuizate din librării, ci o monumentală realizare a dlui prof. dr. Valeriu Rusu, care, adăugând numeroase capitole noi, îmbogăţeşte deja valoroasa şi indispensabila lucrare,transformând-o într-un instrument de lucru actualizat ce nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui medic. Publicăm o succintă prezentare a acestei lucrări de referinţă, semnată de dl dr. Mihail Mihailide. (...)
 

Consensul de la Bucureşti

de Dr. Cătălina PANAITESCU - nov. 19, 2010

    După ştiinţa noastră, Conferinţa internaţională privind interpretarea şi utilizarea FRAX în practica clinică, organizată în urmă cu o săptămână la Bucureşti, de Fundaţia Internaţională de Osteoporoză şi de Societatea Internaţională pentru Densitometrie Clinică, organizator local fiind dna prof. dr. Cătălina Poiană, este prima reuniune de consens organizată, în România, de foruri ştiinţifice mondiale. Aşteptăm, cu deosebit interes, „concluziile de la Bucureşti“ privind actualizarea FRAX... Până atunci, vă propunem o relatare de la acest eveniment realizată de dna dr. Cătălina Panaitescu. (...)
 

„Ubi bene, ibi patria“

de Prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA - nov. 19, 2010

    În întreaga Uniune Europeană, libera circulaţie este perfect posibilă, iar alegerea unui loc de muncă prosper, stabil, nu mai reprezintă o problemă. Dată fiind situaţia medicinii din ţara noastră, cum nu există o retribuţie şi un suport financiar corespunzător, observăm că a început treptat un exod al tuturor cadrelor medicale (medici, asistente, infirmiere). Toţi aceştia, mai ales cei din comunităţile transilvănene (vorbitori de limbă germană), au început să migreze către vestul Europei. (...)

BREF

de Dr. E. G.-P. - nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Omagiu adus maeştrilor

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 19, 2010

    Constantin C. Iliescu a fost nu doar primul profesor de Cardiologie din România, ci şi un adevărat vizionar, lui datorându-i-se înfiinţarea, în 1945, a primei unităţi medicale moderne ASCAR, ce asocia spitalul cu ambulatoriul, cu un accent deosebit pe prevenţia bolilor cardiace, pe lângă tratamentul propriu-zis. Luni, 15 noiembrie a.c., în curtea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare (ce-i poartă, de altfel, numele), la iniţiativa elevului său, dl prof. dr. Eduard Apetrei a fost dezvelit bustul profesorului C. C. Iliescu, în semn de recunoştinţă şi, de ce nu, ca exemplu pentru generaţiile ce vor urma. (...)
 

Ziua mondială BPOC

- nov. 19, 2010

   Aflată la a doua ediţie, campania „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?“ a marcat Ziua Modială a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) – 17 noiembrie.
   În lume sunt 210 milioane de oameni care suferă de BPOC, iar în România se estimează nu mai puţin de un milion de persoane. Din păcate, doar jumătate din acestea sunt diagnosticate, cele mai multe ajungând la medic în faza acută a bolii. Problemele pe care această afecţiune le ridică ţin de subdiagnosticare, subtratament şi lipsa monitorizării, în România neexistând un registru al pacienţilor cu BPOC. (...)
 

Chirurgii români îşi onorează înaintaşii

de Dr. Aurel F. MARIN - nov. 19, 2010

   Personalitate de seamă a Chirurgiei mondiale, la început de secol 20, anatomist pasionat, profesorul Thoma Ionescu este considerat, în prezent, părintele Chirurgiei moderne din ţara noastră. Contribuţiile sale ştiinţifice (din care unele sunt la fel de valide şi în zilele noastre!) sunt impresionante, deopotrivă prin valoare, prin număr, ca şi prin varietatea domeniilor abordate. Anul acesta aniversăm 150 de ani de la naşterea marelui chirurg, dar şi un secol de când a întreprins un memorabil turneu în cele mai importante centre de specialitate din Anglia şi SUA, cu demonstraţii ale tehnicii sale revoluţionare, de rahianestezie înaltă. Miercuri, 24 noiembrie a.c., la Academia Română, vârfuri ale medicinii româneşti actuale îl vor omagia pe Thoma Ionescu. Mai multe detalii despre acest eveniment ne oferă dl prof. dr. Ioanel Sinescu, organizatorul simpozionului, într-un interviu realizat de dl dr. Aurel F. Marin. (...)
 

Investiţie în medicii dentişti

de Dorina PÎRĂU - nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Startul campaniei de vaccinare antigripală

de Serviciul de presă al MS - nov. 19, 2010

   În prima săptămână de la demararea campaniei naţionale de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii, au fost vaccinate 184.489 de persoane. Peste 84.000 (45,6%) din acestea au vârsta peste 65 de ani. Conform Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în prima săptămână a lunii noiembrie nu s-au înregistrat cazuri de gripă, iar numărul infecţiilor respiratorii acute raportate se înscrie în limite normale. Au fost înregistrate 81.722 de infecţii
respiratorii acute şi pneumonii, din care doar 5.222 au necesitat internare. (...)

Diagnosticul cistoscopic avansat al cancerului vezical

de Dr. Bogdan GEAVLETE - nov. 19, 2010

   Continuu preocupaţi de performanţă, în beneficiul direct al pacienţilor, urologii români reuşesc să introducă în practica de zi cu zi tehnologii performante, care permit un diagnostic mai precoce al patologiei oncologice şi, implicit, tratamentul prompt şi în limite de siguranţă. Exemplar în acest sens este colectivul Clinicii de Urologie din Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ Bucureşti, condus de dl prof. dr. Petrişor Geavlete, care adaugă la seria de priorităţi naţionale din anii anteriori, diagnosticul cistoscopic utilizând lumina în bandă îngustă (narrow-band imaging – NBI). (...)
 

Dincolo de aparenţe?

de Iftimie NESFÂNTU - nov. 19, 2010

    Poate arăta o conferinţă naţională adevăratele „stări de fapt“ din interiorul unei specialităţi? E posibil să vezi dincolo de aparenţele unor rezultate, unele realmente de excepţie, cu ce dificultăţi se confruntă profesioniştii? Ştiinţă? Artă? Într-un reportaj de la a XIX-a Conferinţă Naţională de Hematologie Clinică şi Transfuzională (Sinaia, 27–31 octombrie a.c.), dl Iftimie Nesfântu vă propune câteva nume reprezentative şi o „cheie de lectură“ pentru a întrezări, dincolo de aparenţe, adevărul şi – mai ales – oamenii (profesori, medici, pacienţi…). (...)

Fără tutun!

de Serviciul de presă al MS - nov. 19, 2010

   În fiecare an, România celebrează în a treia zi de joi a lunii noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun (conform Hotărârii de Guvern nr. 1270/2002), dedicată încurajării renunţării la fumat. „Renunţaţi la tutun până la Crăciun!“ este sloganul de anul acesta.
   Ministerul Sănătăţii s-a implicat activ în combaterea fumatului prin finanţarea subprogramului de terapie a consumului de tutun „Stop fumat“, coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta“, şi a subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Patologia ovariană: diagnostic şi tratament

de Dr. Sebastian NICOLAU - nov. 19, 2010

    Reputaţia Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Polizu din cadrul IOMC Bucureşti este bine-cunoscută în lumea medicală, de multe decenii. Perioada sa de maximă înflorire a fost în vremea profesorului Dan Alessandrescu, veritabil creator de şcoală medicală. Maestrul a crescut, cu răbdare şi perseverenţă, elevi. Unul din aceştia este conf. dr. Nicolae N. Suciu, care semnează monografia CLINICĂ ŞI PATOLOGIE OVARIANĂ, apărută recent la Editura Universitară „Carol Davila“ din Bucureşti. Redactată sub coordonarea actualului şef al clinicii, prof. dr. Gabriel Bănceanu, el însuşi elev al maestrului, lucrarea a fost realizată în colaborare cu alţi specialişti: conf. dr. Ioana Lupescu, dr. Mioara Ionescu, dr. Dana Oprescu, dr. Doina Pop, dr. Delia Mateescu. (...)

SCHIMBARE (NU NUMAI) LA FAŢĂ

de Dan LĂZĂRESCU - nov. 19, 2010

    De relativ multă vreme n-am mai primit la redacţie BULETINUL ASOCIAŢIEI BALINT, care altădată ne sosea fără nicio întârziere. Ce s-a întâmplat, e greu de spus, pentru că necunoscute-s căile… Poştei. Chiar dacă e vorba doar de ruta Miercurea Ciuc (unde apare această publicaţie) – Bucureşti (unde e redacţia noastră). Se pare însă că lucrurile au revenit la normal, căci, recent, ne-a venit penultima apariţie pe acest an a acestui periodic trimestrial, respectiv nr. 47/septembrie 2010. (...)

Gripa H1N1 şi Terapia intensivă

- nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru Viaţa medicală.

Vivat, crescat, floreat!

de Dr. Al. T. - nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru Viaţa medicală. 

Epidemia globală

de M. C. - nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru Viaţa medicală.  

Viaţa copiilor cu DZ

de Dr. M. D. - nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru Viaţa medicală.   

Cercul albastru

de C. M. - nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru Viaţa medicală.    

Mai mult, împreună!

de Dr. M. D. - nov. 19, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru Viaţa medicală.     

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe