Newsflash

Viața Medicala - Ediția 42 (1084) din oct. 2010


Telocitele: istoria unei descoperiri

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 22, 2010

   De la „celulele Cajal“ la „celulele Popescu“ pare să fie doar un pas. Însă un pas realizat, cu sagacitate, prin cercetări asidue şi tehnici microscopice ultrastructurale avansate, de grupul condus de dl acad. Laurenţiu M. Popescu. Nu în calitate de vicepreşedinte şi viitor preşedinte al Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină, preşedinte al secţiei de Ştiinţe medicale a Academiei Române ori preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, ci ca descoperitor al unui nou tip de celule, vă prezentăm un interviu cu dsa realizat de dr. Aurel F. Marin. (...)
 

In vitro – o nouă rubrică, dar şi o invitaţie

de Dr. Mihaela GHERGHICEANU - oct. 22, 2010

   Sub acest titlu, lansăm o nouă rubrică, prin care ne propunem să (re)aducem în atenţia cititorilor noştri importanţa laboratorului, a pre- şi paraclinicului. Plecând de la ideea că „o imagine valorează cât o mie de cuvinte“, noua rubrică va prezenta diverse preparate originale – de Histologie, Microbiologie, Medicină celulară şi moleculară, Anatomie patologică, Medicină de laborator, Hematologie etc. – însoţite de un scurt text explicativ. Adresăm, pe această cale, o invitaţie tuturor profesioniştilor din acest atât de vast domeniu, să contribuie direct la creşterea vizibilităţii laboratorului (altminteri cu o bogată şi valoroasă tradiţie) în rândul comunităţii medicale româneşti. La debut, telocitele. (...)
 

Rezultatele unei valoroase experienţe

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - oct. 22, 2010

   Cu o cazuistică de peste 400 de paroidectomii în ultimii patru ani, Clinica de Chirurgie oro-maxilo-facială a UMF „Carol Davila“ Bucureşti face dovada unei experienţe valoroase în patologia tumorală a parotidei. Subiect major al specialităţii, tumorile parotidei sunt prezentate, cu particularităţile şi problemele de tehnică chirurgicală pe care le ridică, într-un articol redactat de dl prof. dr. Alexandru Bucur şi colaboratorii săi. (...)

Restructurarea unei specialităţi

de Iftimie NESFÂNTU - oct. 22, 2010

• Ortopedia pediatrică, domeniu în care specialiştii români au obţinut merituoase recunoaşteri internaţionale, prin performanţe tehnice realizate adesea în condiţiile improprii oferite de sistemul nostru de sănătate, îşi reafirmă identitatea. În acest sens, ilustrativ este şi al III-lea Congres al Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP), recent desfăşurat la Bucureşti. Vârf de lance? Dl prof. dr. Gheorghe Burnei, preşedintele ARTOP. Un grupaj pe această temă realizat de Iftimie Nesfântu.
• Un program ştiinţific... ameţitor de dens, lucrări desfăşurate în şase sesiuni paralele, conferinţe, workshopuri, simpozioane, programe educative, lansări ale unor cărţi de referinţă, premiere absolute... Iată doar câteva din coordonatele Congresului Naţional de Cardiologie de la Sinaia. O relatare semnată de dr. Larisa Ionescu-Călineşti. (...)
 

Sub semnul bucuriei şi al credinţei

de Paula ROMANESCU - oct. 22, 2010

   În urmă cu 118 ani, la Târgu Cărbuneşti se construia primul aşezământ spitalicesc din Gorj. În 2010, sărbătoarea Spitalului a reunit, in corpore, înalte feţe bisericeşti, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, universitari, politicieni şi, desigur, actuali şi foşti conducători ai destinului acestui aşezământ de sănătate. Un reportaj de Paula Romanescu.
 

Paradisul literaturii universale

de Geo VASILE - oct. 22, 2010

   Meritoriu şi de necontestat laureat al Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa este, dincolo de orice dubiu, unul dintre cei mai importanţi prozatori ai Americii Latine, dar Opera sa aparţine, de multă vreme, patrimoniului universal. O invitaţie, adresată de Geo Vasile, la lectura volumului Paradisul de după colţ. (...)
 

VACCINAREA ANTIGRIPALĂ ÎN SEZONUL 2010/2011

de Dr. Viorel ALEXANDRESCU - oct. 22, 2010

   După ce virusul pandemic H1N1 a „bântuit“ în anul 2009 şi începutul anului 2010, s-a revenit la un sezon „normal“ de gripă, mai ales că ratele de impact ale
pandemiei calculate până în prezent sunt „modeste“ comparativ cu cele ale gripei sezoniere (de exemplu, numărul deceselor în pandemie a fost de cca 18.000 faţă de 250.000–500.000 în gripa sezonieră). (...)

Chirurgie românească, la Sofia

de Dr. Bogdan DOROBANŢU - oct. 22, 2010

   În perioada 7–10 octombrie 2010 a avut loc, la Sofia, al XIII-lea Congres Bulgar de Chirurgie, organizat de Societatea de Chirurgie alături de Asociaţia pentru Chirurgie Toracică, Cardiacă şi Vasculară, Societatea Naţională de Angiologie şi Chirurgie Vasculară, Societatea de Chirurgie Pediatrică şi Asociaţia de Chirurgie Plastică din această ţară, în cooperare cu IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists) şi EAcSS (European Academy of Surgical Sciences). (...)

ZIUA MONDIALĂ…

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 22, 2010

   Susţinute de sloganuri mai mult sau mai puţin inspirate, cu o periodicitate anuală, diversele „zile mondiale“ dedicate fie unui domeniu vast, fie unei patologii restrânse sunt menite să aducă în atenţia generală câteva din problemele considerate importante de către organizatori. Fără a accentua lucruri îndeobşte cunoscute, „Viaţa medicală“ marchează, la rândul său, câteva astfel de evenimente recente. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 20 octombrie – Osteoporoza
Diagnostic precoce şi management
16 octombrie – Alimentaţia
Importanţa hranei sănătoase
14 octombrie – Spirometria
Standardul de aur pentru examinarea plămânilor
 12 octombrie – Artrita
Eforturi conjugate




  

BREF

de Dr. E. G.-P. - oct. 22, 2010

Articolul il puteti citi in ziarul nostru, Viata medicala.

Echipamente de ultimă generaţie pentru bolnavii de cancer

de Serviciul de presă al MS - oct. 22, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

La concurenţa dintre două galaxii: Johannes Gutenberg şi Bill Gates…

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - oct. 22, 2010

   Încerc, de la bun început, o comparaţie poate forţată, cu speranţa să nu mă înşel: între „Compendiul de patologie urologică“, Editura Copertex SRL, 1997 şi CHIRURGIA ENDOSCOPICĂ A APARATULUI URINAR INFERIOR“, Editura Universitară „Carol Davila“, 2010 ale aceluiaşi autor – prof. dr. Petrişor Geavlete, pare să fie prin concepţie, structurare, calitatea tipăriturii, palpé-ul foii veline şi claritatea de cristal a imaginii endoscopice exact diferenţa dintre cele două „galaxii“ de care amintesc mai sus. (...)

DEJÀ VU

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 22, 2010

   Scepticismul mă împiedică să găsesc explicaţii fanteziste unor situaţii... bizare. Acesta e, de altfel, motivul pentru care, atunci când mă încearcă un sentiment de familiaritate cu conţinutul unei reviste abia ieşite din ţipla în care ne-a fost trimisă la redacţie, nu mă gândesc la posibile suprapuneri între mecanismele neuronale ale memoriei de scurtă şi de lungă durată sau la cine ştie ce fenomen paranormal... Nu. Lex parsimoniae. Conjectura recomandabilă, în situaţia dată, ar fi că familiaritatea respectivă are o cauză banală: chiar am văzut textul, într-un alt context. Un altfel de déjà vu. (...)

BĂTĂLII CĂŞTIGATE, BĂTĂLII PIERDUTE

de L. DANIELESCU - oct. 22, 2010

   Participant la Congresul ADA (American Diabetes Association), desfăşurat, recent, la Orlando (SUA), cunoscutul diabetolog belgian, prof. dr. Luc Van Gaal, din Antwerpen, a împărtăşit impresiile sale de la acea reuniune revistei LE GENERALISTE, care le-a publicat în nr. 973. În general, a spus dsa, ediţia 2010 a reuniunii ADA nu a adus ceva cu totul remarcabil, care să modifice substanţial metodele terapeutice sau să deschidă speranţe privind apariţia unor metode novatoare în ce priveşte tratamentul diabetului. Dar din cele prezentate acolo, se poate spune că dacă medicina a câştigat bătălia împotriva hiperglicemiei, ea e pe punctul de a pierde lupta împotriva diabetului. (...)

PROGRESE ÎN CERCETAREA INFECŢIEI HIV/SIDA

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 22, 2010

   Succesul = muncă intensă, rezistenţă la stres şi o idee genială este titlul interviului realizat de Ioana Dăian cu dl prof. dr. Cristian Apetrei, în nr. 6/2010 al revistei MEDIC RO. Absolvent al UMF ieşene în 1990, actualmente activând la Centrul de Cercetare în Vaccinologie şi la Catedra de Microbiologie şi Genetică moleculară a Facultăţii de Medicină, Universitatea din Pittsburgh (SUA), dsa a beneficiat de mai multe granturi, majoritatea având drept obiectiv înţelegerea non-progresiei infecţiei HIV spre SIDA. Câteva concluzii: infecţia HIV nu este decât parţial controlată de răspunsurile imune; nivelurile de activare imună corelează mai strâns cu progresia spre SIDA decât nivelurile de viremie. (...)

Drepturile pacienţilor cu HIV/SIDA

de Luminiţa VÂLCEA - oct. 22, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

VIRTUŢILE VINULUI ROŞU

de Dan LĂZĂRESCU - oct. 22, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

CEHOV – lungul drum către redescoperirea omului şi a operei (3)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - oct. 22, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

O măsură păgubitoare

de Dr. Eugen HRIŞCU - oct. 22, 2010

    Reportajul publicat de revista „Time“ şi intitulat „Eve of an HIV epidemic in Romania“ (Începutul unei epidemii de HIV în România) a determinat un răspuns prompt din partea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii care au promis, într-un comunicat oficial, preluarea la bugetul de stat a programelor de Harm Reduction destinate consumatorilor de droguri injectabile, rămase fără finanţare din iunie 2010, după retragerea finanţatorului extern, Fondul global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei al ONU. (...)

Gesturi şi… gesturi

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - oct. 22, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe