Newsflash

Viața Medicala - Ediția 20 (1736) din mai 2023


STOMATOLOGIE: Cum accesăm fonduri europene?

de Dr. Rareș Jugănaru - mai 19, 2023

Interesează-te, contactează, fă-ţi un plan, îndrăznește!

Se modifică legislaţia farmaceutică în Europa

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 19, 2023

Revizuirea legislaţiei farmaceutice europene poate îmbunătăţi accesul pacienţilor la medicamente. Asta, dacă se va ţine cont de realităţile din sistemele de sănătate europene.

Burnoutul medicilor este problema tuturor

de Dr. Mariana MINEA - mai 19, 2023

Burnout: epuizarea puterii psihice ori emoţionale sau a motivaţiei, de obicei ca rezultat al stresului prelungit sau al frustrării prelungite.

Soluţionarea extrajudiciară a reclamaţiilor

de Prof. dr. Cristian Stan - mai 19, 2023

În ţările cu sisteme medicale performante au fost implementate, în ultimii 20 de ani, modele de soluţionare extrajudiciară a reclamaţiilor pentru malpraxis.

Registru pentru urmărirea insuficienţei cardiace la Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - mai 19, 2023

Suntem în faţa unui proiect unic, deocamdată local – crearea unui registru de urmărire a remodelării ventriculare stângi post-infarct miocardic acut, în scopul prevenirii insuficienţei cardiace – REDEFINE-HF.

Cele două feţe ale autodiagnosticului

de Dr. Vlad STROESCU - mai 19, 2023

Azi, când cantităţi enorme de informaţii medicale sunt la îndemâna oricui, nu cred că e vreun medic care să nu se întâlnească cu pacienţi cu dosare groase de investigaţii neconcludente, speriaţi până la obsesie de boli eluzive.

Stilul de viaţă mediteraneean, cu plusuri și cu minusuri

de Dr. Valentin PANTEA - mai 19, 2023

Studiile medicale au dovedit că dieta mediteraneeană scade incidenţa afecţiunilor cardiovasculare, prin reducerea semnificativă a nivelului de colesterol, care are ca efect reducerea aterogenezei.

Lasă că îţi spun eu!

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - mai 19, 2023

Ce poate pierde medicul dacă ignoră eforturile de educaţie ale pacientului? În mod cert, câteva minute, probabil două. Dar poate și salva timp, în caz că pacientul chiar se documentase bine.

Mesaj pentru asistenţii medicali

de Mircea TIMOFTE - mai 19, 2023

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali este o ocazie importantă să recunoaștem contribuţia vitală pe care asistenţii medicali din întreaga lume o aduc sistemelor de sănătate.

Vaccinul ARNm, armă împotriva cancerului pancreatic

de Dr. Mariana MINEA - mai 19, 2023

Un studiu publicat recent în revista Nature aduce speranţă în tratamentul cancerului pancreatic, cea mai letală formă de malignitate.

Tratament endovascular sau bypass pentru ischemia cronică a gambei?

de Dr. Mariana MINEA - mai 19, 2023

Pentru pacienţii cu ischemie cronică prin ateroscleroză la nivelul arterelor gambei, revascularizarea prin tratament endovascular, ca primă intervenţie, a obţinut rezultate superioare strategiei care a prioritizat bypassul.

Doza de ficțiune: „Doulaura Balaura” de Ioana Serota

de Doza de Ficțiune - mai 19, 2023

Ioana Serota (pseudonim) revine la rubrica „Doza de ficțiune” cu o proză scurtă despre colaborarea cu moașa și, mai ales, emoțiile care pun stăpânire pe un viitor tătic.

Un exerciţiu recomandabil oricui

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mai 19, 2023

Lecturarea și analizarea prezentărilor de caz reprezintă o modalitate foarte bună prin care studenţii pot corela informaţii medicale din diferiţi ani de studiu. Sunt, de asemenea, de folos celor care își doresc să devină tot mai buni.

Jurnaliști la Conferinţa CMMB: Medicii să vorbească „pacienteza”

de Biroul Consiliului CMMB - mai 19, 2023

Ceremonia de deschidere a celei de-a 11-a Conferinţe a Colegiului Medicilor din Municipiul București a reunit și reprezentanţi ai mass-mediei.

Infecţiile nosocomiale

de Drd. Rareș Voroneanu - mai 19, 2023

Despre problema infecţiilor nosocomiale s-a scris mult în literatura de specialitate medicală.

Siguranţa alimentară este esenţială pentru sănătate

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 19, 2023

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a emis Ord. nr. 201/2022, care stabilește modalităţile de informare a consumatorilor privind alimentele/mâncărurile preparate și/sau oferite spre comercializare.

Opioizii și dispneea refractară în bolile pulmonare cronice obstructive

Deși medicii recunosc că este nevoie de o abordare specifică pentru ameliorarea dispneei cronice refractare, prescrierea de opioizi rămâne redusă și încă întâmpină obstacole și reticenţă.

România, în premieră la London Design Biennale

de Demostene ŞOFRON - mai 19, 2023

Cluj-Napoca va reprezenta România, în premieră absolută, la Bienala de Design de la Londra (perioada 1-25 iunie), ca urmare a unui demers artistic al Asociaţiei Culturale Artistice Art Mirror.

Întâlniri emoţionante la Noaptea Muzeelor

de Dr. Raluca BULEA - mai 19, 2023

Așteptată de un public numeros, Noaptea Muzeelor a venit și anul acesta cu surprize și provocări pentru cei dornici de a se bucura de cultură în nocturnă.

De vineri, 19 mai, în cinematografe

de Redacția Viața Medicală - mai 19, 2023

Franciza „Furios și iute” a ajuns la al zecelea episod, iar comedia românească „E pericoloso sporgersi” revine pe marele ecran pentru a distra noi generaţii de cinefili.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe