Newsflash

Viața Medicala - Ediția 39 (1081) din oct. 2010


În numărul viitor

- oct. 1, 2010

În numărul viitor va apărea Publicaţia pentru concursul de intrare în rezidenţiatul de Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, care va avea loc duminică, 21 noiembrie 2010.
 

ZILELE CREIERULUI

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 1, 2010

Sub egida Academiei de stiinţe Medicale (AsM), a Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină (FEAM), a Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, la începutul acestei luni a fost organizată, în Capitală, prima ediţie a „Zilelor Creierului“ (Romanian Medical Academy Brain Days), coordonată de dnii acad. Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Secţiei de ştiinţe medicale a Academiei Române, preşedintele AsM şi vicepreşedintele FEAM, şi prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedintele SSNN şi prodecan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca. În grupajul următor, prezentăm subiectele dezbătute la această reuniune şi o declaraţie în exclusivitate pentru cititorii săptămânalului „Viaţa medicală“. (...)

Misiunea medicului: războiul cu moartea

de Alice ŢUCULESCU - oct. 1, 2010

   Academicianul Constantin Popa – „cel mai important neurolog al României de azi“ –, depăşind bariera unei proverbiale discreţii, se confesează, în premieră, în interviul realizat de Alice Ţuculescu.
  Este un adevărat regal, cu referiri la dubla axă temporală trecut–prezent în medicina noastră.
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

BREF

de Dr. E. G.-P. - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

„Pe decindea Dunării, la vale“…

de Iftimie NESFÂNTU - oct. 1, 2010

   Imi dorisem de multă vreme să fac un drum – o anchetă – prin dispensarele de prin satele dobrogene de pe malul drept al Dunării… Eram la Brăila, la inceputul lunii septembrie, la un congres, urma să mă intorc in Bucureşti. Am căutat un şofer dispus, la un preţ convenabil, să facă un asemenea traseu…
   Fiind duminică, nu mă aşteptam să găsesc medici de familie prin sate… In mare parte, cu două excepţii, previziunile s-au adeverit. Unii (la cabinete din sate ale judeţului Constanţa) nici măcar nu-şi afişaseră numele sau un număr de telefon pe avizierele dispensarelor… (...)
 

Infecţia cu virusul West Nile

de Prof. dr. Emanoil CEAUŞU - oct. 1, 2010

   Virusul West Nile (WNV) face parte din categoria arbovirusurilor (arthropod-borne: cu transmitere prin intermediul artropodelor), alături de alte aproximativ 500 de virusuri, clasificate în familii (flaviviridae – din care face parte şi WNV–, togaviridae, bunyaviridae, reoviridae, rhabdoviridae).
Doar o parte (aproximativ 90) sunt patogene pentru om.
   WNV este răspândit în zonele calde şi temperate, aria de distribuţie geografică fiind în concordanţă cu aria de răspândire a vectorului (ţânţarul). Virusul a fost izolat pentru prima dată în vestul Ugandei, în 1937, de la o pacientă febrilă. cn anii următori, au fost depistate cazuri sporadice şi, ulterior, focare epidemice de febră asociată cu rash şi artralgii, în Orientul Mijlociu şi Africa. (...)


Util şi, pe alocuri, interesant

- oct. 1, 2010

   Primele două zile ale acestei săptămâni au marcat, la Bucureşti, a cincea ediţie a Forumului Internaţional „Sănătatea“, organizat de compania Forum Invest, tema de anul acesta fiind „Politici şi mecanisme de afaceri în sistemul de sănătate“. Conceput ca o platformă de dezbatere a problemelor acute cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc, forumul s-a axat pe câteva subiecte fierbinţi ale momentului (adică ale ultimelor două decenii!): • oportunităţi de finanţare şi balanţa dintre finanţările publice şi cele private • evoluţia serviciilor de sănătate private ca alternativă viabilă la serviciile publice • noi modele de reformă în sănătate în Europa după criza economică • viitorul industriei farmaceutice • perspective de dezvoltare în tehnologia medicală şi IT. (...)

„Trenduri în Dermato-chirurgie“

de Dr. M. D. - oct. 1, 2010

   Aceasta a fost tema celui de-al 31-lea Congres anual al Societăţii Internaţionale pentru Dermato-chirurgie (International Society for Dermatologic Surgery – ISDS), organizat în premieră în România, de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC).
   Desfăşurată în Capitală, între 22 şi 26 septembrie a.c., reuniunea a cuprins workshop-uri precongres, cursuri, seminarii, sesiuni de comunicări pe teme de actualitate: chirurgia tumorilor cutanate, chirurgia estetică/dermatologică; dermatocosmetologie – dezvoltarea procedurilor cu laser, lumină intens pulsată, radiofrecvenţă; liposucţie, lipofilling; implanturi; lifting facial, peeling, toxina botulinică; anatomie facială, scleroterapia venoasă, transplantul de păr, epilare.
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Mai puţine certificate de concediu medical. Sunt românii mai sănătoşi?

de Serviciul de presă al MS - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

COSTUL ŞI IMPLICAŢIILE INUTILITĂŢII

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - oct. 1, 2010

   In mod normal, inutilitatea nu costă. In cel mai rău caz, un gest sau o hotărâre inutilă enervează sau se reflectă in mod negativ asupra celui care a luat decizia. Insă, in medicină, lucrurile par a fi complet diferite. O decizie inutilă nu numai că afectează de cele mai multe ori capacitatea financiară a respectivei instituţii, dar, uneori, chiar poate dăuna pacientului. O intervenţie chirurgicală inutilă se poate acompania de complicaţii, iar un tratament antibiotic inutil poate avea efecte secundare foarte grave. Aceste afirmaţii par a fi clare şi de necontestat, dar cum stăm cu noianul de probe de laborator efectuate in mod inutil, ca o rutină, la fiecare internare a pacientului sau inaintea oricărei intervenţii chirurgicale? (...)

„NU MI-E TEAMĂ DE DENTIST!“

de Dr. M. D. - oct. 1, 2010

   Anxietatea dentară este o problemă nu doar din perspectiva trăirilor negative ale pacienţilor-copii, ci şi ca urmare a comportamentelor ce o însoţesc şi care împiedică desfăşurarea tratamentelor. Ea a fost subiectul unui studiu, realizat de dr. Loredana Dumitraşcu şi colab., pe 204 copii (vârsta 8–11 ani) de la două şcoli generale din Bucureşti, şi publicat în REVISTA ROMĂNĂ DE MEDICINĂ DENTARĂ, editată de UNAS (Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice), nr. 4/2010. (...)

SCRIEŢI, BĂIEŢI ŞI PUBLICAŢI TEXTE IDENTICE ÎN CĂT MAI MULTE REVISTE!

de Dr. M. M. - oct. 1, 2010

   Plagiatul este furt curat! Oricât de oximoronică poate părea sintagma „furt curat“, adică fapt adevărat, exprimarea pe care am folosit-o în deschiderea textului acesta e, cred, cea mai explicită. Dacă până în 1990, în scrisul ştiinţific (medical), această hoţie era greu – sau interzis – de identificat, după acest an, iar în ultima vreme cu ajutorul computerului, sursa ilicită de „inspiraţie“ poate fi lesne descoperită. Au apărut totuşi, sub semnături cu rezonanţă, cărţi copiate, teze de absolvenţă, lucrări de doctorat etc., iar în articole metoda „copy–paste“ (resursă: internetul) a devenit o regretabilă practică. (...)

ECUAŢIA SĂNĂTĂŢII

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 1, 2010

   Internetul – binefacere sau blestem? – se întreabă, în nr. 971, hebdomadarul LE GENERALISTE, constatând că pacienţii sunt din ce în ce mai asertivi, mai informaţi şi mai solicitanţi de informaţii din domeniul medical. Puterea internetului este mare, chiar mai mare decât ne gândim – iată concluzia unei anchete realizate la scară mondială de InSites Consulting, cu scopul de a determina sursele de informare pentru pacienţi, tipul de informaţii pe care le caută şi persoanele către care se îndreaptă în această căutare. (...)

Jurnalismul de ştiinţă despre manipularea mediatică

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - oct. 1, 2010

    (...) Prima lucrare tradusă in limba romană dintre cărţile lui Sebastien Bohler este volumul 150 de experimente pentru a înţelege manipularea mediatică. Psihologia consumatorului de mass-media (Polirom, 2009), publicat intr-o colecţie al cărei scop declarat este acela al „imbunătăţirii vieţii personale şi a celor din jur“. Putem spera ca, prin sporirea cunoştinţelor privind domeniul mass-media şi mai ales al efectului său manipulator, lucrarea să conducă măcar la reflecţie şi la inţelegerea faptului că televiziunea, cum sublinia şi sociologul Pierre Bourdieu, „pune intr-un foarte mare pericol diferitele sfere ale producţiei culturale: arta, literatura, ştiinţa, filosofia, dreptul“ şi „periclitează, nu mai puţin, viaţa politică şi democraţia“. Viaţa in intregul ei!
    Structurată in cinci capitole: „Mass-media şi convingerile“, „Mass-media şi politica“, „Publicitatea in mass-media“, „Divertismentul“, „Reacţiile epidermice“, cartea este o colecţie de articole in genul celor publicate de Sebastien Bohler in Cerveau et Psycho, dar care au ataşate la fiecare text şi descrierea experimentului de laborator/teren care explică diversele comportamente pe care le au oamenii sub influenţa mass-media. (...)
Mai multe detalii în zairul nostru, Viaţa medicală.
 

TRADIŢIE ŞI CONTINUITATE

de Dr. Iosif KÖSZEGHI - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în zairul nostru, Viaţa medicală.

Drept la replică

de Prof. dr. Dumitru DOBRESCU - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Conferinţă privind transparenţa în medicină

de Luminiţa VÂLCEA - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în zairul nostru, Viaţa medicală.

O AGAPĂ ACUM 12 MILENII

de Dan LĂZĂRESCU - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

CE NEOLOGISME LIPSESC DIN DICŢIONARELE MEDICALE (4)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.  

SEMNALE DE TOAMNĂ

de Constanţa MARINESCU - oct. 1, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.   

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe