Newsflash

Viața Medicala - Ediția 18 (1734) din mai 2023


Dispozitiv cu insulină bazală, pentru pacienţii cu DZ2

de Florentina Ionescu - mai 5, 2023

Luna trecută, FDA a permis intrarea pe piaţă a unui nou dispozitiv dedicat persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2). Este vorba despre o capsulă (un „pod” – a nu se confunda cu pastilele ingerabile) doar pe bază de insulină bazală, pentru

Radioterapia, de ajutor în aritmii?

de Dr. Mariana MINEA - mai 5, 2023

Oameni de știinţă din Statele Unite urmează să verifice dacă, în anumite cazuri atent selectate, o doză unică de iradiere ţintită poate fi eficientă și sigură pentru controlul aritmiilor.

FDA aprobă o nouă terapie împotriva Clostridioides difficile

de Dr. Mariana MINEA - mai 5, 2023

Un nou tratament obţinut din materii fecale a primit aprobarea FDA. Noutatea sa este că poate fi administrat sub formă de pastile.

Australia va interzice vaparea în scop recreațional

de Dr. Mariana MINEA - mai 5, 2023

Guvernul australian a anunţat că intenţionează să interzică vaparea în scop recreaţional, vânzarea acestor produse fiind permisă doar persoanelor care încearcă astfel să renunţe la fumat.

Scădere în greutate și prin tirzepatidă

de Dr. Mariana MINEA - mai 5, 2023

Administrarea de tirzepatidă a dus la o scădere în greutate cu până la 15,7% la adulţii cu diabet zaharat de tip 2 și cu obezitate sau suprapondere.

Protezele de șold pe bază de cobalt, risc de afecţiuni cardiace

de Dr. Mariana MINEA - mai 5, 2023

Pacienţii care au primit proteze de șold confecţionate din cobalt și crom pot avea probleme cardiovasculare din cauza lor, arată un studiu realizat în Marea Britanie.

Vaccin pneumococic împotriva a 20 de tulpini

de Dr. Mariana MINEA - mai 5, 2023

Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat recent Prevnar20, vaccinul care ţintește 20 de tulpini de Streptococcus pneumoniae, cu șapte în plus faţă de actualul Prevnar13.

Povești din cabinetul de la ţară

de Dr. Valentin PANTEA - mai 5, 2023

Activitatea de medic de familie la ţară aduce și situaţii neașteptate.

Oare cel mai bun student al meu a avut 82 de ani?

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mai 5, 2023

Nu demult vorbeam despre fapte bune*. Mă întrebam câte exemple aș putea alege între cele întâlnite în Afganistan. Iată exemplul de acolo.

Tratamentul astmului bronșic

de Dr. Antonela Dragomir - mai 5, 2023

Scopul principal al tratamentului este să obţină și să menţină controlul bolii pentru a preveni exacerbările, având ca rezultat final scăderea morbidităţii și a mortalităţii prin această boală.

De vineri, în cinematografe

Pentru pasionaţii de regalitate, recomandăm filmul „Portretul reginei”, iar pentru cei dornici de mister sau aventură, un thriller franţuzesc sau o nouă producţie Marvel.

Ecouri peste timp: Răscoala din 1907

de Dr. Raluca BULEA - mai 5, 2023

Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduiește o expoziţie dedicată răscoalei ţărănești din 1907. Aceasta poate fi vizitată până la 14 mai.

A plecat dintre noi un mare om de teatru

de Candid STOICA - mai 5, 2023

Regizor și profesor de arta actorului, ghidând în tainele scenice 14 promoţii de actori, Sanda Manu rămâne o proeminenţă incontestabilă a teatrului nostru.

Doza de ficțiune: „Remisiunea unui moment bolnav” de Diana-Ioana Șobea

de Doza de Ficțiune - mai 5, 2023

Diana-Ioana Șobea revine la rubrica „Doza de ficțiune” cu un text în care personajul ei se analizează, își dedică timp. „Caut să înţeleg ce se întâmplă cu viaţa mea de zi cu zi și cu mine în ea”, spune personajul din această microficțiune.

Crește interesul pentru medicina stilului de viaţă

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 5, 2023

Absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, dr. Anca Hâncu s-a ocupat mulţi ani de diverse proiecte de stil de viaţă sănătos. Și-a completat studiile cu masterat (tot la Cluj) și doctorat în nutriţie la UMF „Carol Davila” București.

Prima capsulă smart pentru controlul apetitului

de Florentina Ionescu - mai 5, 2023

O echipă de cercetători de la New York University Abu Dhabi, în colaborare cu un profesor și un student de la MIT, a dezvoltat primul dispozitiv de electrostimulare (din categoria electroceutical) pentru a controla apetitul.

Monitorizarea inimii în afara spitalului

de Florentina Ionescu - mai 5, 2023

Un tatuaj electronic recent inventat vine cu îmbunătăţiri majore în ceea ce privește monitorizarea funcţiilor miocardului. Este vorba despre un nou dispozitiv medical flexibil, ce poate fi amplasat pe piept.

Q&A – Studiile clinice în România

de Dr. Laura Davidescu - mai 5, 2023

Cu puţin peste 2.000 de studii clinice la care a participat în ultimii 20 de ani, România se află pe un loc modest pe harta cercetării medico-farmaceutice. Dar lucrurile par să se schimbe în bine.

Prevenţia și frazele „îmblânzite”

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mai 5, 2023

După atâţia ani în care am vorbit despre relaţia dintre fumat și cancer, va trebui să ne hotărâm. Dacă doar excesul dăunează, înseamnă că se poate fuma liniștit în continuare.

Prescrierea socială

de Dr. Vlad STROESCU - mai 5, 2023

Ca medici într-o ţară răsăriteană, problema singurătăţii nu e doar a pacienţilor noștri. Ne afectează în mod direct, punându-ne de aceeași parte a baricadei.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe