Newsflash

Viața Medicala - Ediția 15 (1731) din apr. 2023


Doza de ficțiune: „Un singur salt” de Isabela Brănescu

de Doza de Ficțiune - apr. 14, 2023

Autoarea volumului „Turnul orbilor”, apărut în 2021 la editura Junimea, revine la rubrica „Doza de ficțiune” cu un text emoționant.

Punte de legătură între IA și medicină

de Redacția Viața Medicală - apr. 14, 2023

În „Medicina profundă”, omul de știinţă american Eric Topol dezvăluie modul în care inteligenţa artificială poate ajuta, având potenţialul să transforme toate aspectele din activitatea medicilor.

Educaţie prin și pentru mișcare

de Dr. Ioana SOARE - apr. 14, 2023

ArtFitMent – arta de a aduce echilibrul și armonia în trup și în minte – încearcă să scoată la lumină potenţialul personal, să stimuleze creativitatea și să asigure o evoluţie durabilă artistului.

Dialoguri vii cu umbre de lumină

de Paula ROMANESCU - apr. 14, 2023

Adevărată minune e să treci printre oameni surâzând și ei să nu priceapă că surâsul ţi-a rămas în privire de la ultima întâlnire avută cu niște prieteni sculptaţi în lumină și umbră de cuvânt.

Noutăți la MedicHub

de Redacția Viața Medicală - apr. 14, 2023

În cele ce urmează vă propunem o selecție a câtorva dintre articolele de specialitate pe care le găsiți în cele mai recente numere ale revistelor Medichub.

Digitalizarea clinicilor private

de Florentina Ionescu - apr. 14, 2023

La începutul lunii martie a fost creat un consorţiu de soluţii tehnice menit să acopere toate nevoile clinicilor în procesul de digitalizare.

Tratamentul tumorilor ovariene

de Dr. Aniela Platona - apr. 14, 2023

Pentru stadiile I și II, supravieţuirea la cinci ani a pacientelor care au beneficiat de chimioterapie adjuvantă este de 82%, faţă de 72% pentru cele care au rămas doar în observaţie.

Inovaţii medicale prin utilizarea printării 3D

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 14, 2023

Împreună cu grafica digitală, printarea 3D joacă un rol esenţial în domeniul medical, oferind soluţii moderne, precise și din ce în ce mai accesibile pentru educaţie medicală, tratament personalizat, cercetare medicală. De aici și interesul crescut al UMFCD pentru acest domeniu.

Premieră bine-venită la TNB

de Candid STOICA - apr. 14, 2023

Teatrul Naţional din București găzduiește, în sfârșit, un spectacol după o piesă scrisă de doi autori români în viaţă, Piesa nu este însă una în înţelesul clasic al termenului.

Viziunea picturală a satului românesc

de Dr. Raluca BULEA - apr. 14, 2023

Muzeul Municipiului București propune o incursiune în spaţiul spiritual al ţăranilor români, prin intermediul expoziţiei „Lumea satului în pictura românească”.

Malpraxisul medical: aspecte particulare ale sistemului „common law”

de Prof. dr. Cristian Stan - apr. 14, 2023

Sistemul juridic de tip „common law”, aplicat în Marea Britanie și Statele Unite, are printre particularităţi faptul că deciziile instanţelor se bazează pe precedentul judiciar.

Ozempic style

de Dr. Valentin PANTEA - apr. 14, 2023

Tratamentul afecţiunilor cronice ar trebui să înceapă cu schimbarea stilului de viaţă. Medicul ar trebui să își ajute pacientul să înţeleagă importanţa acestui demers.

Simin-Aysel Florescu: „Infecţioniștii sunt niște temerari”

de Monica Tănase - apr. 14, 2023

Pandemia i-a provocat echipa. Cea mai mare surpriză a fost să realizeze că, în plin val Delta, pacienţii refuzau vaccinul, spune conf. dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar Boli Infecţioase.

România de mâine

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 14, 2023

Deloc nu e greu să-ţi imaginezi cum ar merita să arate sistemul medical în România de mâine. Pentru că n-are nevoie de clopoţei și instalaţii luminoase de Crăciun. Sunt câteva principii fundamentale care astăzi ne lipsesc.

Healing BookClub: Despre relaţiile toxice

de Delia Scripcariu - apr. 14, 2023

Extrem de complicate și greu de gestionat, relaţiile toxice sunt o provocare încă prezentă în ziua de astăzi. Despre mecanismul de la baza lor și calea spre vindecare s-a discutat recent la o nouă ediţie a Healing BookClub.

Mediciniștii ieșeni au talent

de Delia Scripcariu - apr. 14, 2023

Recent, Divizia de Cultură a Societăţii Studenţilor Mediciniști Iaşi (SSMI), în parteneriat cu Centrul Cultural „I. I. Mironescu”, a organizat spectacolul „Mediciniștii au talent”.

Boala Parkinson – recunoaște semnele!

de Cristina GHIOCA - apr. 14, 2023

Trei asociaţii de pacienţi au iniţiat o campanie naţională de conștientizare privind simptomele bolii Parkinson. Se numește „Înţelege Parkinson” și are mesajul „Recunoaște semnele bolii Parkinson – T.R.A.P. Caută un neurolog!”.

Ciulin cu potenţial în îngrijirile anti-aging

de Florentina Ionescu - apr. 14, 2023

Vești bune pentru cei care vor să folosească produse de îngrijire a pielii cât mai naturale, cu ingrediente benefice extrase din plante, menite să ajute în lupta împotriva semnelor îmbătrânirii.

Post-COVID matern: afectare cerebrală la doi nou-născuţi

de Dr. Mariana MINEA - apr. 14, 2023

Un studiu publicat recent semnalează primele cazuri de transmitere transplacentară a virusului SARS-CoV-2 posibil cauzatoare de leziuni cerebrale la nou-născuţi. Este vorba de doi copii care au venit pe lume în timpul primului val Delta și care au prezentat convulsii din prima zi de viaţă.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe