Newsflash

Viața Medicala - Ediția 29-30 (1071-1072) din iul. 2010


ÎN SPIRITUL JURĂMÂNTULUI HIPOCRATIC

de Dr. Mihail MIHAILIDE - iul. 23, 2010

    Un remarcabil eveniment, cu o deosebită semnificaţie iatroistorică, umană şi de pioasă aducere aminte, în spiritul unuia dintre enunţurile cuprinse în jurământul hipocratic: „Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa ce le sunt datorate“ (formulare modernă, adoptată la Geneva de Asociaţia Medicală Mondială, în 1975), s-a desfăşurat vineri, 16 iulie 2010, la Institutul Clinic Fundeni. (...)

EDUCAŢIE ÎN NEUROLOGIE – Confirmări şi noi iniţiative –

de Dr. Aurel F. MARIN - iul. 23, 2010

   În perioada 12–15 iulie a.c., la hotelul Europa din Eforie Nord, s-a desfăşurat a cincea ediţie a Şcolii de Vară Est-Europene de Neurologie a SSNN pentru Tinerii Neurologi, un proiect educaţional la succesul căruia, pe lângă organizatorul principal, Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), au contribuit o serie de instituţii academice şi ştiinţifice de prestigiu din ţară şi din străinătate. Modelul de succes al proiectului derulat de SSNN a constituit o sursă de inspiraţie şi pentru o mai tânără organizaţie ştiinţifică, Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER), care a derulat, în acelaşi loc, dar cu câteva zile mai devreme (9–11 iulie), prima ediţie a Şcolii de Vară de Neurofiziologie Clinică.
   Despre temele abordate în cadrul celor două reuniuni, dar şi despre proiectele educaţionale de viitor ale celor două societăţi ştiinţifice, puteţi citi în grupajul realizat în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“ de dr. Aurel F. Marin.
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

BREF

de Dr. E. G.-P. - iul. 23, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Teme de endocrinologie ginecologică, în dezbatere

de Conf. dr. Cristina VASILIU - iul. 23, 2010

   Recent, a avut loc la Sinaia, la hotelul Internaţional, al V-lea Congres al Societăţii Române de Ginecologie Endocrinologică (SRGE). Tema a fost una generoasă: „De la pubertate la menopauză“ şi a permis participanţilor o abordare variată a problemelor de ginecologie endocrinologică specifice fiecărei vârste. Lucrările au fost deschise de dl prof. dr. Petrache Vârtej, preşedintele SRGE. Congresul s-a bucurat de o largă participare a ginecologilor şi obstetricienilor din toată ţara, dar şi a celor din Republica Moldova, prilejuind un schimb de experienţă util între specialişti. (...)

Scăderea compensării este reală!

- iul. 23, 2010

   Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia asupra situaţiei extrem de grave în care au ajuns pacienţii din România, nevoiţi să plătească mult mai mult pentru tratamente, după ce a fost schimbat mecanismul de compensare al medicamentelor. COPAC face apel la toţi pacienţii, medicii şi farmaciştii afectaţi de măsura luată de CNAS să semnaleze situaţiile concrete cu care s-au confruntat în momentul în care au ajuns în farmacie cu reţeta de tratament pe site-ul www.faracompensare.ro. (...)

Gândeşte liber… fără tutun!

de Dr. M. D. - iul. 23, 2010

   Consiliul Tineretului din România (CTR) a organizat, la 14 iulie a.c., în Capitală, conferinţa de lansare a proiectului „Think free, go smoke-free!“ din cadrul campaniei anuale antifumat, ajunsă la a IV-a ediţie, sub egida campaniei „HELP – For a life without tobacco“, gestionate de Comisia Europeană, ce promovează un stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor. Printre invitaţi, s-au numărat reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, ai Agenţiei Naţionale Antidrog, ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, dar şi ai organizaţiilor studenţeşti şi de tineret care desfăşoară proiecte pe această tematică. Ei au subliniat necesitatea campaniilor de informare şi conştientizare în rândul copiilor şi tinerilor, impactul negativ pe care fumatul activ şi pasiv îl are asupra acestora, precum şi nevoia de implicare, pe lângă autorităţi şi mediul asociativ, a părinţilor şi a profesorilor în promovarea unei vieţi sănătoase. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Tinerii şi responsabilitatea sexuală

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 23, 2010

   Conform OMS, sunt mai mult de 5 milioane de tineri infectaţi cu HIV în întreaga lume şi 45% din noile cazuri de infecţie survin la cei cu vârste între 15 şi 24 de ani. În fiecare an, apar cel puţin 111 milioane de noi cazuri de infecţii cu transmitere sexuală la tineri având 10–24 de ani şi 4,4 milioane de fete cu vârste între 15 şi 19 ani avortează. 10% din naşterile de pe glob sunt la adolescente, care au rate de mortalitate maternă mai mari. (...)

 

Maternitatea sibiană – 4 milioane de euro

- iul. 23, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Galaţi, al 20-lea judeţ…

- iul. 23, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

O NOUĂ „GREFĂ“ ÎN LUMEA MEDICALĂ

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iul. 23, 2010

   În urmă cu aproximativ doi ani apărea „GREFA“, un eveniment care a fost trecut sub tăcere atât de presa de profil, cât şi de lumea medicală. De fapt, era vorba de primul ghid de renunţare la fumat şi de asistenţă de specialitate a fumătorului, elaborat de secţiunea de tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie. Colectivul, cuprinzând specialişti cu preocupări în domeniu, condus de dna conf. dr. Antigona Trofor, reputat tabacolog cu multe implicări şi participări nu doar la activităţile de control din România, dar şi la cele din European Respiratory Society, a pus suflet şi „a adus pe lume“ un astfel de ghid care lipsea din peisajul medical românesc, deşi fumatul este şi rămâne elementul, factorul cauzal sau de risc ce leagă majoritatea afecţiunilor cronice sau acute, invalidante sau sechelare. (...)

SUBIECTE „VARIA“

de Dr. Mihail MIHAILIDE - iul. 23, 2010

„(…) viaţa copilului depăşeşte în valoare oricare etalon imaginabil“, scrie dl dr. Mihai Cezar Popescu, odinioară colaborator al săptămânalului nostru, acum redactor şef adjunct la MEDICINA MODERNĂ, în Editorialul revistei (intitulat „1 iunie 2010“) din nr. 6/2010, ce ne-a sosit, prompt, la redacţie. Frumos spus, dar enunţul nu se referă în mod practic la copilul român (ci la cel din… Marea Britanie – fie el şi cu handicap psihomotor sever!). Conaţionalul „îşi vede ameninţată existenţa într-un mod complex, la toate palierele ei: naşterea (numărul avorturilor se menţine ridicat, mortinatalitatea este una dintre cele mai ridicate din Europa, naşterile neasistate medical sunt mereu mai frecvente), creşterea şi dezvoltarea (procentul ridicat al familiilor cu venituri sub pragul sărăciei, alimentaţie precară şi/sau dezechilibrată, mediul familial marcat de alcoolism şi grave carenţe culturale), sănătatea (accesibilitatea limitată la servicii medicale de calitate, dotarea necorespunzătoare a clinicilor/serviciilor de pediatrie din teritoriu) şi educaţia (reducerea numărului de educatori/ învăţători/ profesori şi a numărului de instituţii de învăţământ, costuri ridicate şi în creştere pe care le presupun în special formele superioare de învăţământ“. (...)

NOUĂ

- iul. 23, 2010

(...) Toate-s vechi şi nouă toate; Ce e rău şi ce e bine Tu te-ntreabă şi socoate;(...)
   Numărul tot mai mare de publicaţii pretins ştiinţifice editate în România, expresie nu atât a unei „explozii“ a cercetării medicale, cât a campaniilor de marketing prin care diverse societăţi editoriale doresc să capitalizeze prin vânzarea de publicitate în publicaţii cât mai „lucioase“ (chiar dacă aparenţele nu sunt susţinute de conţinut, aşa cum dovedeam noi, recent, chiar la această rubrică) sau a dorinţei universitarilor de a avea acces facil la o publicaţie prin care să îndeplinească oricum modestele cerinţe de promovare academică, concurenţa tot mai mare dintre revistele acestea, deci, face ca periodice prestigioase, publicate sub egida unor societăţi ştiinţifice reprezentative naţional, să ajungă să aibă probleme la realizarea sumarelor. (...)

FICATUL ŞI BOLILE SALE

de L. DANIELESCU - iul. 23, 2010

   „Cu riscul de a enunţa un lucru bine cunoscut, proclamăm, împreună cu toată lumea medicală, că ficatul este un organ important. Cu acest apel a debutat workshop-ul privind NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease) din cadrul celui de-al 45-lea Congres al EASL (European Association for the Study of the Liver), care s-a desfăşurat la Viena“ – arată revista belgiană LE GENERALISTE, la începutul unui grupaj pe care îl dedică, în nr. 964, acelei reuniuni. (...)

Şcoala de Vară de Neurologie

de Dr. Aurel F. MARIN - iul. 23, 2010

   Ajunsă la a cincea ediţie, Şcoala de Vară Est-Europeană de Neurologie a Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) pentru Tinerii Neurologi, organizată în perioada 12–15 iulie a.c., la Eforie Nord, reuşeşte să se constituie într-un adevărat model de program educaţional, implicând, la fiecare ediţie, personalităţi cu reală recunoaştere internaţională, din domeniile abordate. (...)

EEG, EMG şi... o iniţiativă lăudabilă!

de Dr. Bogdan FLOREA - iul. 23, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Autori de la Constanţa

de Dr. Constantin BOGDAN - iul. 23, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Psihiatrie la scară naţională

de Remus ANGHEL - iul. 23, 2010

  Recent, a sosit la redacţie volumul IV al culegerii ORIENTĂRI ŞI PERSPECTIVE ÎN GĂNDIREA PSIHIATRICĂ ROMĂNEASCĂ, apărut la Editura Universităţii din Oradea, 2010, avându-i coordonatori pe dnii prof. dr. Gavril Cornuţiu şi prof. dr. Dragoş Marinescu. Lucrarea a văzut lumina tiparului, cu sprijinul generosului sponsor, firma Pfizer.
  Volumul masiv, de 500 de pagini, în condiţii grafice onorabile, îşi propune şi reuşeşte să prezinte cititorului lucrări valoroase ce compun un amplu tablou al Psihiatriei actuale româneşti din mai multe centre universitare ale ţării. (...)
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Burse în cercetare şi expertiză psihiatrică medico-legală

de Mariana ENACHE - iul. 23, 2010

   Institutul de Medicină Legală Iaşi a demarat pregătirea primilor experţi în cercetare avansată şi expertiză psihiatrică medico-legală din România conform standardelor UE.
   IML Iaşi a început, în cursul lunii aprilie a acestui an, proiectul strategic, finanţat din fonduri structurale europene nerambursabile derulate prin Fondul Social European (FSE), Programul operaţional sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa 1 prioritară, domeniul major de intervenţie 1.5, Programe postdoctorale, „Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale“. În acest context, în următorii trei ani, IML Iaşi va coordona formarea la standarde europene a 200 de cercetători şi experţi în domeniul cercetării avansate şi dintre aceştia vor fi selectaţi primii specialişti certificaţi în domeniul expertizei psihiatrice medico-legale. (...)

TRANSPLANTURILE ÎN U.E.

de Dan LĂZĂRESCU - iul. 23, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru,Viaţa medicală.
 
 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe