Newsflash

Viața Medicala - Ediția 28 (1070) din iul. 2010


Paradigme medicale

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - iul. 16, 2010

„Adevărul nu poate fi fără exactitate, pe când exactitatea poate fi fără adevăr“ (Constantin Noica)
   Orice gândire are cadre paradigmatice care o încorsetează logic, dar, în acelaşi timp o contextualizează într-un univers relaţional semantic specific. Astfel, între un ateu şi un credincios practicant, deosebirile dintre cadrele gândirii lor şi dintre sistemele ierarhizate de valori sunt eclatante pentru oricine. Cadrul şi modul de a gândi al unui matematician este suficient de deosebit de modul de a gândi al unui jurist, pentru a fi acceptată deosebirea de către oricine. Modul de a gândi şi cadrul ideatic (paradigma) ale unui biolog este la distanţă de paradigma unui inginer. Dar chiar în cadrul aceleiaşi specialităţi pot exista subdiviziuni paradigmatice, ori chiar paradigme de sine stătătoare. (...)
 

Centrul de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş“ Un spital unde pacientul se simte om

de Iftimie NESFÂNTU - iul. 16, 2010

    Nu mai intrasem în cunoscutul lăcaş de sănătate – unitate de referinţă aflată pe şoseaua Mihai Bravu din Bucureşti – de câţiva ani. Stabilisem în prealabil cu dl prof. dr. Petre Iacob Calistru, intervalul de timp când va fi disponibil pentru un interviu. Spitalul, pe care urma să-l prezint cititorilor, înfiinţat în cadrul Fundaţiei „Dr. Victor Babeş“, polarizează de un număr de ani pacienţi din cele mai diverse medii sociale.
   M-am uitat, instinctiv, către ecranul telefonului mobil; mai aveam câteva minute până la ora stabilită. M-am îndreptat spre recepţia din holul spaţios al clădirii, către una dintre tinerele care, în acel moment, era neocupată: „Unde-l pot găsi pe dl. profesor Calistru…“ Mi-a spus unde îl pot găsi şi m-am îndreptat către lift. Aveam să înţeleg mai târziu că omul care crease Centrul de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş“ îşi găsise drumul identificând-se cu imaginea unuia dintre maeştrii de odinioară ai Şcolii româneşti de Medicină, profesorul Victor Babeş. (...)
Un reportaj de Iftimie Nesfântu.

 

BREF

de Dr. E. G.-P. - iul. 16, 2010

• Epidemiile: Ştiinţa, guvernarea şi justiţia socială – 29/06/2010 Earthscan.
• Masculii arătoşi pot influenţa destinul speciei – 24/06/2010Centrul Helmholtz de cercetare a mediului – UFZ.
• Aerobicul îmbunătăţeşte funcţia cardio-respiratorie şi diminuă durerile asociate în poliartrita reumatoidă –
24/06/2010Wiley – Blackwell.
• Stresul oxidativ şi agravarea lupusului eritematos –
24/06/2010Wiley–Blackwell.
• Nici chiar soarele de la miezul nopţii nu poate convinge albinele să lucreze în plus –
25/06/2010BioMed Central Limited.
• Proteine microbiene restabilesc vederea la animale nevăzătoare –
25/06/2010Institutul de cercetare biomedicală Friedrich Miescher.
• Ciocolata neagră scade tensiunea arterială –
28/06/2010BioMed Central Limited.
• Extenuarea medicului, riscul pacientului –
29/06/2010Universitatea din Nottingham.
• Maturarea ovulelor in vitro conduce la naşterea copiilor cu sindromul de nou-născut mare? – 29/06/2010Societatea Europeană de Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE).
 Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Reorganizarea şi restructurarea MS, la final

de Serviciul de presă al MS - iul. 16, 2010

  În urma reorganizării activităţilor, dintr-un total de 9.920 de posturi, existente atât în unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, cât şi în unităţile finanţatedin  venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, au fost reduse 1.621 de posturi, dintre care 978 vacante.
  În cazul unităţilor finanţate integral de la bugetul de stat, ca de exemplu Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, alte unităţi aflate în subordinea ministerului, din cele 7.872 de posturi finanţate integral de la bugetul de stat au fost reduse un număr de 918 posturi, reprezentând 11,66%. (...)

Chirurgii români ţin pasul cu progresele laparoscopiei europene

de Iftimie NESFÂNTU - iul. 16, 2010

   Un număr mare de chirurgi români au participat, recent, la cel de-al XVIII-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Europene de Chirurgie Endoscopică (EAES), desfăşurat la PalExpo din Geneva, la începutul verii (16–19 iunie 2010). Întrucât din delegaţie a făcut parte şi un colaborator apropiat al săptămânalului nostru, dl dr. Adrian Cotîrleţ, chirurg şi manager al Spitalului Municipal de Urgenţă (SMU) din Moineşti, i-am solicitat un scurt interviu. Dorinţa de a-i cunoaşte opiniile are însă şi o altă raţiune: în perioada 29–31 iulie a.c. se va desfăşura a V-a ediţie „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti“, având ca partener media săptămânalul Viaţa medicală.
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

- iul. 16, 2010

   Un elegant box-set cu trei DVD-uri lucrate de operatori şi editori profesionişti, prezentând desfăşurarea integrală a Galei „Viaţa medicală“ 2010 (lansări de carte, vernisaje, concertul Orchestrei medicilor şi momentul de vârf al manifestării: înmânarea premiului de excelenţă „Trofeul de cristal“ unor personalităţi medicale), se află la dispoziţia laureaţilor, participanţilor, cititorilor interesaţi. Costul casetei, care se achită la primirea coletului: 50 de lei.
Comenzi la Departamentul de Publicitate, tel. 021.315.60.60.
 

Informaţie la zi, redactare concisă, iconografie exemplificatoare

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 16, 2010

    Vineri, 9 iulie a.c., la Sala Senat a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, în prezenţa majorităţii autorilor şi a colectivului editorial, a avut loc lansarea volumului 1 al Tratatului de Neurochirurgie, sub coordonarea prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Domnia sa a subliniat necesitatea apariţiei acestei cărţi, ţinând cont că în ultimele trei decenii s-a produs o revoluţie totală în domeniul diagnosticării leziunilor intracraniene şi intrarahidiene. Autorii – 35 la număr –, în cea mai mare parte cadre universitare, au participat activ la definitivarea lucrării, îmbinând experienţa cu datele de ultimă oră din literatura internaţională de specialitate. (...)

Măsuri de austeritate

- iul. 16, 2010

    MĂSURILE DE AUSTERITATE impuse de actuala situaţie economico-financiară a ţării ne obligă – aşa cum deja am anunţat în numărul trecut: să majorăm preţul de vânzare al săptămânalului nostru la 2 lei (preţ nemodificat din aprilie 2008); să restrângem tirajul şi – uneori – să reducem numărul de pagini; în mod aleatoriu, la sfârşitul fiecărei luni, să publicăm numere duble. Creşterea preţului la vânzarea „liberă“ (la chioşcul de ziare) a intrat în vigoare de la 1 iulie a.c. Cititorii cu abonamente încheiate până la sfârşitul anului nu vor fi afectaţi de această creştere de preţ de 0,50 lei per exemplar. Redacţia a luat de asemenea măsuri interne de reducere a costurilor.
 

Salut, optimism, promisiuni…

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

PERSONALITATEA, DE LA NORMAL LA PATOLOGIC

de Dr. Mihai ARDELEAN - iul. 16, 2010

   Într-o ambianţă ocrotită de stresul informaţional cotidian, la Păltiniş, numeroşi psihiatri şi viitori psihiatri s-au întrunit cu prilejul celui de-al VIII-lea Simpozion Naţional al Asociaţiei Române de Studiu al Personalităţii (ARSP), cu tema „Personalităţi normale şi patologice – între tradiţii, legende şi mituri“. (...)

Obezitatea, boala care ne otrăveşte viaţa

de Prof. dr. Eusebie ZBRANCA - iul. 16, 2010

    Autoarea scrierii DIAGNOSTICUL ÎN TULBURĂRILE DE COMPORTAMENT ALIMENTAR ŞI OBEZITATE, dna Veronica Mocanu, este conferenţiar la Disciplina de Fiziopatologie a Facultăţii de Medicină a Universităţii „Gr. T. Popa“ din Iaşi, doctor în medicină, specialitatea Endocrinologie, medic primar endocrinolog. Este membră a numeroase asociaţii şi societăţi medicale naţionale şi internaţionale, expert la proiectul European EPODE (Ensemble Préventions de l’Obésité des Enfants) Network. În această calitate, a iniţiat şi conduce activităţi practice în ţară, în acord cu manifestări similare din mai multe ţări europene. Este un autor harnic în special în probleme de nutriţie şi metabolism: autoare a monografiei „Omega 3 şi bolile cardiovasculare“ (2004), coautoare a lucrării „Dezechilibre metabolice“, împreună cu prof. dr. Veronica Colev Luca (1999), şi contributor la mai multe volume colective: „Endocrinologie – ghid practic de diagnostic şi tratament în bolile endocrine“ (sub redacţia E. Zbranca), „The real cause of heart disease is not cholesterol!“ (editor, Paul A. Stitt – 2007), „New insights intraexperimental diabetes“ (editor, Dan Cheţa – 2002) etc. (...)

 

ECOGRAFIE TRANSCRANIANĂ, GAMMA KNIFE ŞI AMILOIDOZĂ

de Dr. A. M. - iul. 16, 2010

   Chiar dacă apărut cu o oarecare întârziere, numărul 4/2009 al revistei Societăţii de Neurologie din România, ROMANIAN JOURNAL OF NEUROLOGY, propune o serie de articole interesante: • Ecografia transcraniană în boala Parkinson şi alte tulburări de mişcare (dr. Nicoleta Tohănean, prof. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă). Ecografia transcraniană, tot mai larg utilizată pentru vizualizarea trunchiului cerebral, poate evidenţia ecogenitate crescută a substanţei negre la aproximativ 90% din pacienţii cu boală Parkinson, altfel extrem de rar întâlnită la pacienţi cu sindroame parkinsoniene atipice sau simptomatice, ceea ce conferă o valoare deosebită acestei investigaţii imagistice, pentru diagnosticul diferenţial. (...)

MEDICINA DENTARĂ, ÎN PAS CU ACTUALITATEA

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 16, 2010

    În Editorialul din nr. 1/2010 al REVISTEI ROMĂNE DE MEDICINĂ DENTARĂ (editată de Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice), semnat de redactorul-şef al acesteia, prof. dr. Teodor Trăistaru, sunt amintite cele trei noi programe de specializare de Medicină dentară din ţara noastră: parodontologia, protetica dentară şi endodonţia. Ele sunt „materializarea eforturilor importante pe care Colegiul Medicilor Dentişti din România le-a făcut în ultimii ani pentru susţinerea necesităţii înfiinţării acestor programe de specializare“. (...)

Mit şi istorie

de Dr. Al. TRIFAN - iul. 16, 2010

   Joi, 8 iulie a.c., s-a deschis la Muzeul de Artă al României expoziţia Dracula – voievod şi vampir, realizată în colaborare cu Kunsthistorisches Museum Vienna şi Schloss Ambras. Aceeaşi expoziţie a fost prezentată de către Kunsthistorisches Museum din Viena la Schloss Ambras din Innsbruck în urmă cu doi ani, cu ocazia aniversării a 111 ani de la publicarea romanului „Dracula“ de Bram Stoker, în scopul de a redeschide discuţia asupra personajului istoric Vlad Ţepeş/Dracula şi a vampirismului într-un context istoric şi documentar realist. (...)

La Paris, alături de specialiştii francofoni în Chirurgia pediatrică ...

de Prof. dr. Corneliu SABETAY - iul. 16, 2010

   Palais des Congrès – Porte Maillot din Paris a găzduit, recent, cel de al doilea Congres comun al societăţilor pediatrice franceze. Societăţile organizatoare ale acestei ample manifestări ştiinţifice de înaltă ţinută desfăşurată în capitala Franţei au fost: ADARPEF (Asociaţia Anesteziştilor şi Reanimatorilor Pediatri de Limbă Franceză), AFPA (Asociaţia Franceză de Pediatrie Ambulatorie), SFCE (Societatea Franceză de Luptă împotriva Cancerelor şi Leucemiilor Copilului şi Adolescentului), SFCP (Societatea Franceză de Chirurgie Pediatrică), SFP (Societatea Franceză de Pediatrie), SOFOP (Societatea Franceză de Ortopedie Pediatrică). (...)

Susţinere logistică pentru medicii amendaţi

de Luminiţa VÂLCEA - iul. 16, 2010

   Medicii care au primit amenzi pentru acordarea de concedii medicale în urma controalelor efectuate de casele de asigurări de sănătate, judeţene le pot
contesta. Colegiul Medicilor din România va susţine logistic toate contestaţiile pe care le vor face medicii şi va intra ca parte în proces alături de aceştia. (...)

CAŞETE

de Dan LĂZĂRESCU - iul. 16, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

DE LA ONOMATOPEE LA CUVINTE (2)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - iul. 16, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Opoziţii sindicale

de Dr. Al. TRIFAN - iul. 16, 2010

   Camera Medicilor din Bucureşti, Sindicatul „Esculap“ (Sindicatul Medicilor din Bucureşti şi Judeţeul Ilfov) a ţinut marţi, 13 iulie a. c., o conferinţă de presă. Dl dr. Dan Pereţianu, preşedintele acestui sindicat, a arătat că policlinicile, laboratoarele, cabinetele medicale, fie ele publice sau private, nu sunt plătite de la buget, ci, indirect, în funcţie de tipul şi numărul serviciilor medicale pe care le efectuează, pe baza unui contract cu casele de asigurări de sănătate. De aceea, nu este cazul ca salariile celor care îşi desfăşoară munca în aceste instituţii să fie reduse cu 25%. (...)

Frumosul din viaţă şi frumosul din noi

de Dr. Raluca BULEA - iul. 16, 2010

   În abundenţa de publicaţii care pot fi găsite şi citite în peisajul jurnalistic românesc, remarcăm una care se desprinde de curentul principal atât prin publicul căruia i se adresează, cât şi prin subiectele pe care le abordează în paginile sale. Este vorba de revista PLAI STRĂBUN, subintitulată Magazin pentru românii din lumea întreagă, al cărei număr din luna iunie a acestui an (20/2010) ne-a sosit la redacţie. (...)

 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe