Newsflash

Viața Medicala - Ediția 27 (1069) din iul. 2010


Crepusculul speranţei

de Iftimie NESFÂNTU - iul. 9, 2010

    La 20 iunie 2000, când un grup de iniţiativă, format din 17 medici, mai toţi în vârstă, a înfiinţat Asociaţia Medicilor Pensionari din România (preşedintă, dr. Virginia Ioan), foarte puţini, chiar şi dintre iniţiatori, aveau încredere în viitorul ei. Optimiştii mizau pe numărul de medici pensionari – în jur de 16.000 în toată ţara – şi pe situaţia dramatică a multora dintre aceştia: pensii de batjocură, probleme de sănătate, lipsa medicamentelor strict necesare, consecinţele retragerii din activitate şi ale singurătăţii… Abandonaţi de colegii mai tineri, pensionarii nu aveau o alternativă mai bună decât înscrierea şi activitatea din cadrul Asociaţiei. (...)

Vaccinarea BCG poate reîncepe

de Serviciul de presă al MS - iul. 9, 2010

   Ministerul Sănătăţii a recepţionat 1 milion de doze de vaccin antituberculoză (BCG) pe care le-a achiziţionat cu ajutorul UNICEF.
   Vaccinul BCG va fi utilizat atât pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi în perioada februarie–iunie 2010, cât şi pentru vaccinarea de rutină a nou-născuţilor, conform calendarului. Recuperarea se va realiza prin centre de vaccinare organizate sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin cabinetele medicilor de familie. Este recomandată şi colaborarea cu personalul din dispensarele TBC din reţeaua de pneumoftiziologie. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Atac bacterian masiv asupra Institutului „Cantacuzino“

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - iul. 9, 2010

   A fost odată ca niciodată un mare medic şi un adevărat ministru al sănătăţii populaţiei.
   În timp de război, el a stins o mare epidemie de holeră, iar în timp de pace s-a îngrijit ca niciunui om să nu-i lipsească medicul (aici în România!) şi niciunui medic să nu-i lipsească respectul pacienţilor şi al autorităţilor.
   Tot el a înfiinţat, în anul 1921, importantul, cel mai mare şi mai competitiv Institut de seruri şi vaccinuri din această parte a Europei, o stea luminoasă din prestigioasa constelaţie mondială a institutelor Pasteur. I-a lăsat clădire şi teren pentru dezvoltări viitoare.
   Ce n-a reuşit totuşi medicul şi ministrul Ion Cantacuzino? (...)

 

Cea mai frumoasă dintre „profesiuni“?!…

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - iul. 9, 2010

   Am o îndoială de la bun început. Încercând să dau acestei cronici un titlu uşor dubitativ, îmi permit să formulez o întrebare aparent simplă: este posibil ca meseria (oare aşa se cheamă?) sau profesia (conform nominalizării Ministerului Muncii) de chirurg să fie una dintre cele mai pasionante, mai consumptive şi mai pline de satisfacţii dintre profesiuni? Să fie oare, chiar cea mai frumoasă dintre ele? Sper ca răspunsul la această întrebare să-l aflaţi la sfârşitul acestor rânduri. (...)

BILANŢ PUBLICISTIC

de Dr. M. M. - iul. 9, 2010

„Dacă se supără, îi tăiem nasul“, aşa spunea, pe vremuri, preluând o butadă literară, redactorul meu şef, când – speriat de „periajul“ prea insistent pe anumite texte trimise în redacţie spre a fi musai publicate – întrebam dacă „tovarăşul“ semnatar nu se va supăra. Mutatis mutandis nu s-au supărat nici redactorii de la MARAMUREŞUL MEDICAL pe criticile repetate aduse revistei domniilor lor, le-au acceptat şi au corectat greşelile pe care, în mod colegial, le-am formulat, salvându-şi, iată, nasurile şi trimiţându-ne în continuare revista mult îmbunătăţită din punctul de vedere al conţinutului şi aspectului grafic. (...)
 

SENESCENŢA ŞI PROBLEMELE EI MEDICALE

de L. DANIELESCU - iul. 9, 2010

   Este cert: speranţa de viaţă a oamenilor a crescut – în unele ţări mai mult, în alte zone ale lumii, mai puţin. Iar fenomenul continuă. Şi odată cu el, sporeşte şi vârsta medie a populaţiei. Ceea ce este un fapt pozitiv. Care însă are şi laturile lui nedorite: viaţa mai lungă generează avatarurile senescenţei, cu respectivul cortegiu de boli, suferinţe, neputinţe… Hebdomadarul belgian LE GENERALISTE a dedicat, în nr. 962, un amplu grupaj referitor la „aging people“, adică la vârstnici şi – fireşte – la problemele lor medicale. • Postat sub genericul „Le thématique du Généraliste“, grupajul începe cu un aspect mai puţin abordat în acest context, dar care decurge din actuala configuraţie a lumii atât de modificată ca urmare a globalizării. (...)
 

INFARCTUL MIOCARDIC – TRATAT CU CELULE STEM?

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 9, 2010

   Iată o întrebare la care îşi propune să răspundă, în nr. 963/2010, revista belgiană LE GENERALISTE. În 2001, a fost raportat primul studiu ce arăta că celulele stem injectate în inima şoarecilor după infarct s-au putut diferenţia în cardiomiocite. Această primă etapă a suscitat speranţe mari, iar studiile întreprinse la om au avut rezultate mai degrabă modeste. Situaţia i-a incitat pe cercetători să-şi redefinească strategia, utilizând alte celule suşă decât cele hematopoietice, de exemplu celule mezenchimatoase ale măduvei osoase diferenţiate in vitro în cardiomioblaşti sau provenind din ţesutul adipos sau muscular, sau celule embrionare. Alte strategii se bazează pe utilizarea substanţelor (chemokine, citokine, factori de creştere) în scopul ameliorării activităţii funcţionale sau a succesului grefei celulelor administrate. (...)
 

Dispreţ faţă de banul public

de Serviciul de presă al MS - iul. 9, 2010

   55 de aparate ECG achiziţionate în anul 2008 de Ministerul Sănătăţii printr-un program al Băncii Mondiale vor fi redistribuite din cauză că au fost neutilizate sau folosite neadecvat. (...)
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

Alte posturi de conducere „rase“

de Serviciul de presă al MS - iul. 9, 2010

   Încă şapte funcţii de conducere au fost eliminate în urma reorganizării mai multor instituţii din domeniul sanitar. După reducerea a 577 de funcţii de conducere create suplimentar în unităţile sanitare publice şi eliminarea a 84 de funcţii de director adjunct din cadrul direcţiilor de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii continuă măsurile de eficientizare şi reorganizare a instituţiilor din sistem. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostrru, Viaţa medicală.
 

Salvaţi patrimoniul farmaceutic!

de M. C. - iul. 9, 2010

  Societatea Română de Istoria Farmaciei, în colaborare cu facultatea bucureşteană de profil, a organizat miercuri, 30 iunie a.c., Simpozionul cu tema: „Patrimoniul farmaceutic istoric. Salvaţi patrimoniul!“ (...)
 Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

În „mica Florenţă a României“

de Dr. Constantin BOGDAN - iul. 9, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Burse pentru tinerele cercetătoare în ştiinţele vieţii

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 9, 2010

  „Lumea are nevoie de ştiinţă, ştiinţa are nevoie de femei“ – este sloganul sub care se desfăşoară programul lansat în 1998 de L’Oreal şi UNESCO, prin
care activitatea femeilor cercetător a fost recunoscută pe plan internaţional prin acordarea unor premii. (...)
 Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Riscul de sindrom Guillain-Barré al vaccinului pandemic – similar cu cel al vaccinurilor sezoniere

- iul. 9, 2010

   Riscul pentru apariţia sindromului Guillain-Barre (GBS) la persoanele care au primit vaccin pandemic H1N1-2009 a fost la fel cu cel survenit în cazul vaccinărilor gripale sezoniere, conform analizelor efectuate de CDC-Atlanta. GBS este o reacţie adversă rară, ca efect al bolii sau al vaccinării antigripale, care a fost evidenţiată prima dată în 1976, când a apărut un focar de gripă porcină la oameni, considerat cu potenţial pandemic, şi s-au administrat cca 40 de milioane de doze de vaccin preparat din tulpina izolată. (...)

- iul. 9, 2010

   În perioada 1–4 septembrie 2010 se vor desfăşura lucrările Congresului Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România (AECR) în oraşele Brăila şi Galaţi. Tematica: Osteoporoza endocrină; Patologia endocrină autoimună; Riscul cardiovascular în patologia endocrină. Congresul se va desfăşura sub egida Academiei de stiinţe Medicale şi a Institutului Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon“.
  Deschiderea festivă a Congresului va fi dedicată aniversării a 80 de ani de la descrierea sistemului port hipotalamo-hipofizar – pasul major către Endocrinologia modernă – de către prof. dr. Gr. T. Popa.
  De asemenea, se va lansa volumul „Cardioendocrinologia“, autori: dr. Mariana Dobrescu şi prof. dr. Constantin Dumitrache. Viaţa medicală va încerca să reflecte evenimentul în paginile sale.
 

Precizări ale Colegiului Medicilor din România

de Luminiţa VÂLCEA - iul. 9, 2010

   În legătură cu articolele apărute în presă, potrivit cărora Colegiul Medicilor din România a decis excluderea celor şase parlamentari medici care au votat moţiunea de cenzură, CMR face următoarele precizări:
  • Aşa cum s-a specificat la data de 27 iunie 2010 în cadrul conferinţei de presă de la Poiana Braşov şi a fost preluat de agenţia de presă Agerpres: niciun parlamentar medic nu a fost şi nu va fi exclus din cadrul Colegiului Medicilor din România. (...)

UN SONDAJ DE OPINIE

de Dan LĂZĂRESCU - iul. 9, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

DE LA ONOMATOPEE LA CUVINTE (1)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - iul. 9, 2010

   Substantivul de gen feminin – onomatopée – a fost împrumutat în franceză (1585, Thevenet) din latina populară – onomatopoeia –, provenit la rândul său din greaca târzie onomatpoiia, cu sensul „crearea de cuvinte“, în particular „crearea de cuvinte prin imitarea sunetelor“. Un cuvânt format având ca un prim element onomato, derivat din onoma, -atos – nume. După Alain Rey, onoma conţine rădăcina indoeuropeană a numelui, cel mai apropiat corespondent al său fiind armenianul amen. Latinescul nomen – nume este înrudit, dar relaţia pare obscură. Elementul secund al onomatopoiia este grec. poiia – creaţie, derivat din verbul poiein – a face, a fabrica, a crea.   În engleză, Douglas Harper, în dicţionarul său, confirmă aceeaşi etimologie, cu atestarea cuvântului onomatopoeia în 1577. (...)
 

Pro memoria

de Dr. M. M. - iul. 9, 2010

   Emit două afirmaţii lipsite de originalitate, paradoxal banale tocmai prin notorietatea lor: judeţul Gorj este un teritoriu dintre cele mai hărăzite de Dumnezeu cu frumuseţi naturale, cu tradiţii etnoculturale, iar dintre oamenii drepţi, chipeşi şi harnici ai locului, mulţi – foarte mulţi – au înnobilat cu numele lor ştiinţa şi cultura României. Iar dintre aceştia, medici cu drept de a fi înscrişi în paginile Istoriei medicinii naţionale. Ceea ce explică întreprinderea justificată dar deloc uşoară a dnilor prof. Vasile Bobocescu, prof. dr. Emanoil Ceauşu, şef de lucrări col.(r) dr. Constantin Bălăeţ, dr. Grigore Gr. Lupescu, colaborator, dna dr. Corina Bobocescu, la redactarea cărţii: PERSONALITĂŢI GORJENE ÎN MEDICINĂ DE-A LUNGUL ISTORIEI – vol. I: Înaintaşii – precursorii (Editura Etna, Bucureşti, 2010). (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

CUM GRANO SALIS

- iul. 9, 2010

SCRISOARE DESCHISĂ către ministrul sănătăţii, dl Cseke Attila

- iul. 9, 2010

   La data de 16.02.2010, reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din România au participat la dezbaterea publică cu privire la statutul OTDM (Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale). Dl director general al OTDM, ing. Lazăr Iordache, a avut o atitudine ostilă participanţilor, printre care ne-am numărat şi noi. Reprezentantul patronatului paraclinic, nemaisuportând această atitudine, a părăsit sala. Dl director general ne-a întrebat pe toţi: „Ce căutaţi aici?“. După ce reprezentanţii CMDR şi-au expus părerile, dl director general ing. Lazăr Iordache, cu o violenţă şi un vocabular neadecvat în prezenţa tuturor reprezentanţilor, inclusiv cei ai Ministerului Sănătăţii, s-a adresat dnei dr. Delia Barbu, vicepreşedinte al CMDR, cu formula: „Personal voi veni la Timişoara şi vă voi da o amendă pe care să o ţineţi minte“. Discuţia pe care noi am purtat-o cu dl ing. Lazăr Iordache a fost catalogată de dânsul ca „o ţiganiadă“. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe