Newsflash

Viața Medicala - Ediția 26 (1068) din iul. 2010


SUPRAVEGHEREA EPIDEMIOLOGICĂ A TOXIINFECŢIILOR ALIMENTARE

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - iul. 2, 2010

   Toxiinfecţiile alimentare reprezintă o problemă globală de sănătate publică. Determinate de peste 250 de patogeni cauzali, bacterii, virusuri şi paraziţi, toxiinfecţiile alimentare se manifestă printr-o simptomatologie comună care nu oferă posibilitatea diagnosticului etiologic; vomele şi diareea sunt nelipsite, insuficiente însă în a constitui un sindrom clinic care să poată fi atribuit tuturor toxiinfecţiilor alimentare.
   Supravegherea presupune deci cunoaşterea caracteristicilor fiecărui agent patogen, pentru a judeca contribuţia epidemiologică a alimentelor contaminate.(...)

 

ENDOCRINOLOGIA CREIERULUI, LA 20 DE ANI

de Prof. dr. Mihail COCULESCU - iul. 2, 2010

   Societatea Română de PsihoNeuroEndocrinologie (RPNES) a aniversat 20 de ani de existenţă cu ocazia celui de-al XVI-lea Simpozion Naţional RPNES, organizat, la Poiana Braşov, cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, al Universităţii „Transilvania“ din Braşov şi al
Institutului Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon“ Bucureşti.
   În pag. 3, relatarea evenimentului, sub semnătura dlui prof. dr. Mihail Coculescu, preşedinte de onoare al RPNES, şi declaraţii ale participanţilor.
 

De la nihilismul terapeutic la optimismul bazat pe dovezi

de Dr. Cătălina PANAITESCU - iul. 2, 2010

   Între 2 şi 5 iunie a.c., s-a desfăşurat, în Canada, conferinţa bienală a organizaţiei International Primary Care Respiratory Group (IPCRG). Oraş-emblemă al diversităţii culturale şi etnice specifice oraşelor nord-americane, Toronto s-a dovedit a fi gazda perfectă a întâlnirii specialiştilor implicaţi în asistenţa primară a pacienţilor cu boli respiratorii, veniţi aici din întreaga lume. Tematica reuniunii a urmărit să sistematizeze transformările produse în ultimii ani, în majoritatea sistemelor de sănătate din ţările dezvoltate, care au mutat accentul pe îngrijirea pacienţilor în comunitate. O serie de boli au devenit astfel „proprietatea“ medicului de familie, al cărui rol a fost recunoscut ca fiind esenţial în acest context. (...)

- iul. 2, 2010

   Un elegant box-set cu trei DVD-uri lucrate de operatori şi editori profesionişti, prezentând desfăşurarea integrală a Galei „Viaţa medicală“ 2010 (lansări de carte, vernisaje, concertul Orchestrei medicilor şi momentul de vârf al manifestării: înmânarea premiului de excelenţă „Trofeul de cristal“ unor personalităţi medicale), se află la dispoziţia laureaţilor, participanţilor, cititorilor interesaţi. Costul casetei, care se achită la primirea coletului: 50 de lei. Comenzi la Departamentul de Publicitate, tel. 021.315.60.60.
 

BREF

de Dr. E. G.-P. - iul. 2, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Susţinere pentru continuarea reformelor

de Serviciul de presă al MS - iul. 2, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

O revistă în folosul ştiinţei

de Cristina ILIESCU - iul. 2, 2010

   Dl prof. dr. Horaţiu Boloşiu este unul din cei mai cunoscuţi reumatologi din Ardeal şi, totodată, a fost un apreciat cadru universitar. Astăzi este preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, membru într-o serie de societăţi profesionale româneşti şi internaţionale.
   „Reumatologia este o specialitate care are ca preocupare bolile aparatului locomotor sau ale sistemului articular şi musculoscheletal, indiferent de cauză, exceptând patologia traumatologică. (...)

Măsuri în judeţele afectate de inundaţii

de Serviciul de presă al MS - iul. 2, 2010

   Ministerul Sănătăţii atrage atenţia reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică (DSP) să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii. Astfel, pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii, DSP vor asigura, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor. Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi se vor verifica stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale şi prevenirea îmbolnăvirilor. (...)

Păcatul antigenic originar

- iul. 2, 2010

   La începutul pandemiei H1N1 – 2009, datele distribuţiei pe vârste au indicat în mod surprinzător puţine cazuri în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Interpretarea iniţială a fost că acest grup de vârstă a fost mai puţin expus. Totuşi, pe măsură ce au devenit disponibile mai multe informaţii din Mexic, Australia şi SUA, patternul distribuţiei cazurilor pe grupe de vârstă a continuat să se menţină. (...)
 

O nouă treaptă în cercetarea clinico-farmaceutică

de Dr. Marian-Carmen VISSARION - iul. 2, 2010

   Metodologia actuală a cercetării clinicofarmaceutice este focalizată în cvasitotalitate pe fenomenologia atomo-celulară: porneşte de la premisa că omul este un fel de „maşină chimică“, ale cărei defectare (îmbolnăvire) şi reparare (vindecare) se realizează prin intervenţii ce produc modificări aproape exclusiv chimice. Da, putem privi omul viu şi ca pe o maşină chimică adaptabilă la mediu şi capabilă de autoreparare (prin complexe mecanisme chimico-cibernetice cunoscute azi, în bună măsură). Prin medicamente se vrea – şi adesea se reuşeşte – a fi ajutate mecanismele de autovindecare (varianta superioară a dictonului „medicus curat, natura sanat“). (...)

Noutăţi în tratamentul artritei reumatoide

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 2, 2010

   Aproximativ 2,9 milioane de europeni suferă de artrită reumatoidă (AR). Despre impactul asupra calităţii vieţii şi despre terapia optimizată cu glucocorticoizi a acestei afecţiuni au discutat dnii prof. dr. Maurizio Cutolo, director al Research Laboratory and Academy Unit of Rheumatology, Universitatea din Genova (Italia) şi prof. dr. Douglas Veale, director de Cercetare translaţională la Dublin Academic Medical Centre (Irlanda), în cadrul unui workshop organizat de compania Mundipharma, la Roma, cu prilejul celui de-al 11-lea Congres anual al EULAR (European League Against Rheumatism). (...)


Noutăţi în tratamentul leucemiei mieloide cronice

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 2, 2010

   La 23 iunie a.c, compania Novartis a organizat o conferinţă de presă, având girul ştiinţific al dnei prof. dr. Anca-Roxana Lupu (Secţia Hematologie, Spitalul
Clinic Colţea) şi al dnilor prof. dr. Dan Coliţă şi conf. dr. Daniel Coriu (ambii de la Clinica de Hematologie, Institutul Clinic Fundeni), care au prezentat informaţii noi despre nilotinib. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Date epidemiologice şi factori de risc în cancerul de sân

de Psih. Loreta POPA - iul. 2, 2010

   Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei şi reprezintă aproximativ 29% din neoplaziile nou diagnosticate anual. Neoplasmul mamar este prima cauză de deces prin cancer la femeile cu vârste mai mici de 55 de ani. Deşi incidenţa cancerului de sân a crescut în cursul ultimelor decenii, mortalitatea a scăzut, probabil ca urmare a detecţiei precoce şi a tratamentului tot mai eficace. Supravieţuirea la 5 ani depinde puternic de stadiul bolii: •100% în stadiul 0 98% în stadiul I • 88% în stadiul IIA • 76% în stadiul IIB • 56% în stadiul IIIA • 49% în stadiul IIIB •16% în stadiul IV.
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Mesaj către parlamentarii medici

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - iul. 2, 2010

Consiliul Naţional al CMR, reunit vineri, 25 iunie 2010, a hotărât că parlamentarii medici care au votat pentru reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi cu 15% a pensiilor, nu mai pot să reprezinte interesele medicilor. Gestul CMR echivalează cu un boicot moral la adresa acestora.
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

SURPRIZA DINTRE RUINE

de Dan LĂZĂRESCU - iul. 2, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

VUVUZELE, ONOMATOPEE, CUVINTE (2)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - iul. 2, 2010

   Cuvântul vuvuzela provine din onomatopeea vu-vu, care imită zgomotul produs de trompeta din plastic, în care suporterii sud-africani suflă din greu, bucuroşi sau întristaţi de jocul echipei de fotbal favorite. Deşi toată lumea ascultă aceleaşi zgomote, transcrierea fonetică a onomatopeelor variază în funcţie de limbă. O evidentă excepţie face vuvuzela, pentru că onomatopeea vu-vu a fost adoptată în toate limbile, cu minime adaptări, Vuvuzela, în germană, vuvuzelo în esperanto, dar şi o excepţie: lepata în limba tswana. Oricum, cuvântul vuvuzela a devenit universal, ceea ce nu înseamnă că trâmbiţa cu pricina va fi adoptată pe orice stadion din lume. Deşi pe stadioanele Cupei Mondiale, cam toate naţiile au suflat din greu în trâmbiţe când jucătorii favoriţi păreau cu totul străini de patriotismul înfocat al suporterilor. (...)

Managementul spitalelor şi regulile sale de bun-simţ

- iul. 2, 2010

   Intenţiile de descentralizare a sistemului de sănătate din România nu sunt de dată recentă, un prim val de unităţi medicale neperformante trecând în responsabilitatea autorităţilor locale în urmă cu peste şapte ani. Ulterior, planul de perspectivă realizat de Ministerul Sănătăţii prevedea ca un număr tot mai mare de unităţi medicale să intre nu doar în proprietatea comunităţii, ci şi în administrarea acesteia. Câţiva ani mai târziu (inevitabil, şi câţiva miniştri!), dl Cseke Attila, actualul ministru al sănătăţii, pune în practică descentralizarea, transferând autorităţilor locale responsabilitatea pentru diverse spitale şi centre medicale, unităţi care nu joacă vreun rol strategic pentru sistemul naţional de urgenţă, dar sunt foarte importante pentru viaţa şi mai ales sănătatea comunităţilor. (...)

 

TABLOU COTIDIAN

de Dr. Sebastian NICOLAU - iul. 2, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Atenţie la stele!

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - iul. 2, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

Cine repetă examenul de grad principal?

de Izabela AGAVRILOAIE - iul. 2, 2010

   Repetarea examenului de grad principal pare să fie, conform Ministerului Muncii, singura soluţie pentru absolvenţii facultăţilor de asistenţă medicală după data de 1 ianuarie 2010, chiar dacă susţinuseră acest examen anterior datei absolvirii. Legea nr. 330 privind salarizarea unică menţionează la secţiunea III, art. 7, pct. 8 că: Absolvenţii învăţământului superior de lungă şi scurtă durată care la data trecerii pe funcţia corespunzătoare studiilor absolvite erau încadraţi pe funcţii cu un nivel de studii inferior specifice domeniului în care au absolvit studiile superioare se încadrează la gradul profesional imediat superior gradului de debutant, păstrându-şi gradaţia avută la data promovării numai în măsura în care atribuţiile din fişa postului au fost modificate în mod corespunzător. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe