Newsflash

Viața Medicala - Ediția 25 (1067) din iun. 2010


Chirurgia minim invazivă – un viitor care a început ieri (II)

de Conf. dr. Petru CHITULEA - iun. 25, 2010

   Medicina, ca parte integrantă a culturii umane, înglobează totalitatea informaţiilor, tehnicilor, dar mai ales, totalitatea ideilor şi conceptelor care au dus la nivelul de dezvoltare actual al acesteia. Progresul exploziv al Medicinii şi, implicit, al Chirurgiei, din ultimii 150 de ani, s-a datorat unor descoperiri fundamentale, progresului tehnic şi logistic, dar, mai ales, apariţiei unor concepte noi şi uneori revoluţionare. (...)

CENUŞĂREASA LA BAL

de Prof. dr. Radu IFTIMOVICI - iun. 25, 2010

   Că Istoria medicinii este tratată la noi ca o cenuşăreasă de către cei care se învârt pe la curtea domnească cu sau fără rost, asta o ştie toată suflarea confraţilor. Şi adesea, pe această temă, s-a scris în „Viaţa medicală“. Iar această relatare asupra celei de-a XL-a Reuniuni Naţionale de Istoria Medicinii (Constanţa, 3–5 iunie a.c.), pe care o publică la prima pagină, este încă o dovadă a interesului revistei pentru resuscitarea acestei discipline.
   Băgată în seamă din când în când, cu ore penibil de puţine la facultăţi şi adesea cu statut de „disciplină opţională“, această suculentă „bucată de istorie şi cultură universală“ ar trebui să ofere medicului aura de intelectual (în sens de gânditor original, component al elitei spiritului). Ea însă rămâne, cel mai adesea, în atenţia pensionarilor lui Esculap. (...)

 

Actualităţi în carcinomul hepatocelular

de Dr. Mariana MIHĂILĂ - iun. 25, 2010

  În perioada 9–11 iunie a.c. s-a desfăşurat la Craiova cel de-al XXX-lea Simpozion Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă. În cadrul acestuia, s-a desfăşurat sesiunea „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul cancerului hepatic“, condusă de dl prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă Fundeni. Temele dezbătute în cadrul acestei mese rotunde au fost: epidemiologia carcinomului hepatocelular în 2010; probleme de etiologie a carcinomului hepatocelular; optimizarea strategiilor de screening în carcinomul hepatocelular; diagnosticul diferenţial al nodulului hepatic cu ajutorul ecografiei cu substanţă de contrast; actualităţi în tratamentul carcinomului hepatocelular. (...)

BREF

de Dr. E. G.-P. - iun. 25, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru,Viaţa medicală.
 

Eterna şi fascinanta lume medicală românească

de Iftimie NESFÂNTU - iun. 25, 2010

  Pornind de la un sfat, aparent neutru, al dlui acad. dr. Ion Emil Bruckner – tatăl ex-ministrului Bruckner – şi de la păţaniile (doar câteva) tânărului doctor Justin Diaconu, care a „beneficiat“ de contactul cu „talpa ţării“ în comuna Mărgineni, lângă Scorniceşti (unde a lucrat între 7 noiembrie 1962 şi 15 februarie 1964), m-am străduit să arăt celor care ne citesc şi o altă faţă a încercărilor de care au parte medicii. Un om care s-a luptat cu parşivele boli dermato-venerice şi cu incredibile carenţe în educaţia sanitară şi a făcut din asta un crez al vieţii lui aduce la vedere întâmplări care pot interesa deopotrivă şi pe medici, dar şi pe cercetătorii ştiinţelor sociale. Puţini au curajul şi înţelepciunea de a pătrunde dincolo de aparenţe. O să dau aşadar la o parte perspectiva idilică asupra lumii româneşti de atunci şi să-l las – şi să-l ajut – pe dl prof. dr. Dumitru Justin C. Diaconu să povestească „pe limba lui“. Ca să ajungem astfel ceva mai aproape de esenţa condiţiilor în care s-au plămădit (se plămădesc) ori s-au stricat (se strică) medicii. Şi odată cu ei, lumea medicală.
   Dacă am izbutit sau nu să fac asta, rămâne să decidă cititorii...
   Un interviu de Iftimie Nesfântu.
 

AD/HD o formulare diagnostică neadecvată având consecinţe semnificative

de Prof. dr. Şt. MILEA - iun. 25, 2010

   Autorul trece în revistă evoluţia diagnosticului în cadrul unui sindrom în care s-a pus accentul mai întâi asupra simptomatologiei motorii (sindromul hiperkinetic al deceniului şapte), ca ulterior să fie considerată mai importantă tulburarea de atenţie (deceniul nouă), care este scoasă şi în prezent pe primul plan: Attention Deficit/Hiperkinetic Disturbance (AD/HD). Experienţa clinică şi examinarea datelor de literatură sugerează însă că avem de-a face nu cu un deficit de atenţie, ci cu o atenţie involuntară excesivă, o hiperprosexie. În acest sens, în articol, dl prof. dr. Şt. Milea propune înlocuirea formulării diagnostice: tulburare de deficit de atenţie cu hiperkinezie cu precizarea tulburare de instabilitate a atenţiei cu hiperkinezie. (...)
 

Simpozionul Naţional de Medicină Şcolară

- iun. 25, 2010

   În perioada 7–8 iunie 2010 s-a desfăşurat la Cluj-Napoca Simpozionul Naţional de Medicină Şcolară. Acest eveniment a reunit pentru prima dată medicii coordonatori ai cabinetelor de medicină şcolară şi universitară din majoritatea judeţelor ţării. Au fost abordate teme precum: comportamentele cu risc pentru sănătate la elevi, probleme de malnutriţie la adolescenţi, elemente de vaccinologie în practica medicului şcolar şi problemele medicinii şcolare în contextul descentralizării sistemului sanitar. (...)

SÂNGELE PLACENTAR POATE SALVA VIEŢI!

de S. L. - iun. 25, 2010

   Săptămâna trecută, Cord Blood Center, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, o premieră medicală în domeniul „family banking-ului“: întâia grefă de sânge placentar de la noi din ţară. De ce este importantă recoltarea sângelui placentar, cum se procedează, când poate fi folosit, cât costă, ce este şi cum funcţionează banca şi laboratorul Cord Blood Center (CBC). Iată întrebări la care au dat răspuns doamnele dr. Florentina Vlădăreanu, de la Institutul de Hematologie Transfuzională şi dr. Ana Maria Mocan, director medical CBC, precum şi domnii dr. Sergiu Habago, director regional pentru Europa Centrală şi Balcani şi dr. Tudor Panu, director general CBC. (...)

 

O lucrare de referinţă despre intoxicaţiile acute la copil

de Prof. dr. Marin BURLEA - iun. 25, 2010

   Intoxicaţiile acute în perioada copilăriei reprezintă un capitol important de patologie în cadrul urgenţelor, fiind o problemă esenţială de sănătate publică. Frecvenţa ridicată, gravitatea, precum şi polimorfismul manifestărilor clinice impun necesitatea cunoaşterii diferitelor faţete ale acestor entităţi de patologie. Depistarea precoce, instituirea rapidă a unor măsuri terapeutice permit îmbunătăţirea certă a prognosticului, scurtează evoluţia şi micşorează costurile. În iunie 2010, Editura „Institutul European“ din Iaşi a scos de sub tipar lucrarea TRATAT DE INTOXICAŢII ACUTE. INTOXICAŢIILE ACUTE LA COPIL, avându-l coordonator pe dl conf. dr. Constantin Iordache, şef Clinica I Pediatrie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Tehnoredactată îngrijit, pe hârtie de calitate superioară, cartea cuprinde 716 pagini, precum şi imagini reprezentative. (...)

 

INFORMAŢII UTILE PENTRU DIABETOLOGI

de Prof. dr. Maria MOŢA - iun. 25, 2010

   DIABETES CARE, vol. 3, nr. 2, ediţia în limba română, apărut în luna mai 2010, aduce în prim-plan o serie de articole foarte interesante şi în acelaşi timp utile.
   În articolul Siguranţa insulinei glargin în sarcină, un grup de cercetători canadieni din Toronto (Erika K. Pollex, Denice S. Feig, Angelika Lubetsky, Paul M. Yip, Gideon Koren) prezintă rezultatele cercetării lor privind traversarea placentei de către acest tip de insulină, folosind tehnica ex vivo a perfuzării lobulului placentar uman. În sarcină se recomandă atingerea unui bun echilibru metabolic, cu evitarea hipoglicemiei. Insulina glargin, folosită ca insulină bazală, asigură un bun echilibru metabolic, cu scăderea riscului de hipoglicemie. (...)

UN CAZ SPECIAL DE DEPENDENŢĂ ALIMENTARĂ

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iun. 25, 2010

   (...) Rodriguez şi colab. (Biol Psychol 2005; 70:9) au numit fenomenul ciocolatoolism (care sună cam la fel cu alcoolism!), dar această expresie încă nu explică de ce efectul de dependenţă e mai evident la sexul feminin. Iată explicaţia pe care o dau autorii articolului din HAREFUAH (2009;148: 539).
   Prezenţa substanţelor chimice antidepresive în boabele de cacao e un fapt bine stabilit şi descris pe scurt în rândurile de mai sus. Şi cum sindromul depresiv este, din punct de vedere statistic, în mod semnificativ mai prezent la persoane de sex feminin, legătura pare clară. (...)

DEZVOLTARE ŞI COMPORTAMENTE

de L. DANIELESCU - iun. 25, 2010

   Am citit, în nr. 961 al săptămânalului belgian LE GENERALISTE, un articol pe cât de insolit, pe atât de interesant, despre urmările pe care începe să le aibă asupra sănătăţii chinezilor marele avânt cunoscut de ţara lor în ultimele decenii. Mai concret, dezvoltarea impetuoasă a economiei de piaţă şi a urbanizării tot mai cuprinzătoare cunoscute de China contemporană – relevă revista – „nu se putea să nu atragă după sine unele efecte secundare pe plan sanitar, efecte pe care ţările occidentale le cunosc de mai înainte: hipertensiunea, afecţiunile cardiovasculare şi diabetul, pentru a nu le cita decât pe cele mai relevante, ce ţin, prin forţa lucrurilor, de igiena vieţii (…)“. Iar acest lucru se poate vedea cel mai bine în modul cum au crescut cazurile de diabet de tip 2 în rândul populaţiei Chinei. Şi articolul se referă la câteva investigaţii epidemiologice legate de prevalenţa acestei maladii în rândul chinezilor. (...)


 

Aproape tot despre diabet

de Constanţa MARINESCU - iun. 25, 2010

   „Diabetul în Europa şi România“, „Diabetul zaharat – o plagă“, „Dieta mediteraneană în diabetul zaharat de tip 2“ sunt câteva titluri ale Caleidoscopului medical, rubrică realizată de dl dr. Valentin Nădăşan, din numărul 6/iunie a.c. al revistei VIAŢĂ+SĂNĂTATE. Poate că nu este totul (aşa cum am scris în titlu) despre diabet, însă cele mai multe materiale din cuprinsul publicaţiei abordează subiectul; va fi cu atât mai interesant pentru cititori să-şi completeze cunoştinţele despre această boală endrocrină, recunoscută ca fiind una dintre cele mai frecvente pe plan mondial şi, doar arătând că se cheltuie sute de miliarde de dolari (de exemplu în 2007 peste 232) în întreaga lume pentru prevenirea şi tratamentul diabetului, ar fi de ajuns pentru a afirma gravitatea lui. (...)

Un „anuar“ vechi de 72 de ani

de Remus ANGHEL - iun. 25, 2010

Printre cărţi cu vârstă apreciabilă intrate de-acum în istorie, a putut fi depistată recent o carte masivă de aproape 400 de pagini, apărută la Editura Aesculap din Bucureşti, intitulată ANUARUL MEDICAL AL ROMĂNIEI. 1938. Prima publicaţie de acest fel care a văzut lumina tiparului pe plaiurile mioritice. După cum se precizează în „Cuvânt înainte“, „Editorii şi întocmitorii acestui Anuar au credinţa pe care o socotim îndreptăţită că au împlinit un gol de mult simţit în publicistică de specialitate. Într-adevăr, legăturile dintre marele public de o parte şi lumea medicală de alta, apoi dintre acestea din urmă şi casele furnizoare, precum şi farmaciile care se pun în slujba sănătăţii publice s-au arătat anevoioase. Anuarul Medical îşi are tocmai această menire: aceea de a înlesni aceste legături şi, fireşte, a le întări totodată. Deocamdată ne îngăduim să ne mărturisim credinţa că pe acest tărâm… am pus o piatră de temelie“. (...)

Decontarea pe clasă terapeutică este inacceptabilă

de Luminiţa VÂLCEA - iun. 25, 2010

   Colegiul Medicilor din România a remis o adresă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care îşi manifestă indignarea faţă de faptul că în forma finală a metodologiei privind implementarea noului preţ de referinţă pentru medicamente, numele său este asociat cu un act normativ care aduce lezare intereselor pacienţilor şi autonomiei profesionale a medicului. (...)


 

POVEŢE DIN VECHIME

de Dan LĂZĂRESCU - iun. 25, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

VUVUZELE, ONOMATOPEE, CUVINTE (1)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - iun. 25, 2010

   Pentru că titlul acestui articol poate fi uşor contrariant, trebuie să mărturisesc că pornisem cu ceva elan să scriu strict în spiritul ce bântuie, din când în când, această rubrică, despre o nouă viziune asupra etimologiei. Evident, ilustrată cu triumfalul marş corect politic al americanismelor medicale şi înfrângerea mai cumplită decât la Waterloo a franţuzismelor, cel puţin aşa cred (fără să cerceteze) mulţi. Francezii au lansat recent, totuşi, trei fumigene: două dicţionare şi o declaraţie de amor (cuprinsă într-o carte). Voi reveni, pentru că subiectul e interesant. (...)

 

Societatea de Cardiologie: program ambiţios!

de M. G. - iun. 25, 2010

   Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în colaborare cu Societatea Română de Cardiologie şi Societatea Maghiară de Cardiologie, a organizat o reuniune ştiinţifică în perioada 23–25 iunie 2010. Principala temă a acesteia a fost tratamentul modern – repermeabilizarea prin angioplastie – a infarctului miocardic acut. Totodată, a fost dezbătută şi problematica tratamentului modern al insuficienţei cardiace. La această manifestare internaţională au participat specialişti din diferite ţări, care au susţinut conferinţe în limbile română, maghiară şi engleză, cu caracter educaţional, urmate de dezbateri pe teme actuale legate de tratamentul modern al bolilor cardiovasculare. (...)

 

Eveniment aniversar şi cultural

de M. M. - iun. 25, 2010

    Un eveniment cultural cu totul remarcabil s-a desfăşurat marţi, 22 iunie a.c., cu participarea extraordinară a Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor“, din Bucureşti.
    Banca Naţională a României (BNR), care a împlinit de curând 130 de ani – data de naştere exactă fiind 29 aprilie 1880, atestată prin publicarea în Monitorul Oficial a unui Decret Domnesc semnat de Principele Carol I – a hotărât, la aniversarea din această primăvară, deschiderea Zilelor Culturale ale BNR, manifestare cu o periodicitate cvasilunară. De data aceasta, invitată a fost Orchestra Medicilor (dirijor – Iosif Ion Prunner, concertmaestru – prof. dr. Mircea Penescu), care a oferit unei asistenţe selecte un program cuprinzând: Două dansuri româneşti din Transilvania (din suita Codex Caioni) de Doru Popovici, Divertismentul nr. 136 în Re major pentru orchestră de coarde de Wolfgang Amadeus Mozart, Elegie şi vals din Serenada pentru orchestră de coarde, de Piotri Ilici Ceaikovski, Polka Pizzicato de Johann Strauss şi Eine Kleine Lachmusik de Wolfgang Schröder. (...)
 

CUM GRANO SALIS

- iun. 25, 2010

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe