Newsflash

Viața Medicala - Ediția 48 (1038) din nov. 2009


Un concept modern: supravegherea epidemiologică globală

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - nov. 27, 2009

În 1951, OMS a adoptat prima formă a Regulamentului Internaţional Sanitar (RSI), pe care, în 1969, l-a revizuit, în vederea creşterii relevanţei şi a efectivităţii combaterii şi controlului bolilor transmisibile, acoperind perioada până la 1990. După această dată, din cauza apariţiei de noi evenimente epidemiologice în peisajul Sănătăţii publice globale, a devenit evident că regulamentul în cauză nu mai era potrivit, impunându-se încă o revizuire. (...)

O cheie pentru cântecul neuronilor

de Alice ŢUCULESCU - nov. 27, 2009

Ştiinţă şi romantism, de-a lungul a 28 de ani dedicaţi Neurochirurgiei… Despre această aventură pasionantă – cu trimiteri la personalităţi din ţară sau de peste hotare, dar şi la tehnici chirurgicale de ultimă oră – veţi afla amănunte parcurgând interviul cu dl dr. Jean Ciurea – de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“, realizat de Alice Ţuculescu, în cadrul rubricii „Biografii exemplare“. (...)

TRANSPLANTUL DE CELULE STEM controversă etică sau terapia viitorului în afecţiunile hepatice cronice?

de Dr. Răzvan IACOB - nov. 27, 2009

În ultimii 20 de ani, ştiinţa medicală a fost revoluţionată prin descoperirile cu privire la utilizarea terapeutică a celulelor stem. Interesul deosebit faţă de acestea a fost stârnit de posibilitatea de a găsi noi tratamente în afecţiuni considerate incurabile. (...)

ABONAMENTE - NOUTĂŢI

- nov. 27, 2009

La toate oficiile poştale din Bucureşti şi din ţară, începând cu 1 decembrie a.c. se pot încheia abonamente la Viaţa medicală pentru 2010. Pentru a primi ziarul începând cu luna ianuarie 2010, abonaţii trebuie să se adreseze oficiului poştal ales, cel mai târziu până la 18 decembrie 2009. (...)

În 2010: două prestigioase reuniuni medicale la Bucureşti

- nov. 27, 2009

Anul 2010 va fi unul deosebit din punctul de vedere al manifestărilor ştiinţifice. Un eveniment medical de o importanţă deosebită va avea loc în perioada 16–18 septembrie 2010, la Bucureşti. Este vorba de cel de-al XX-lea Congres Naţional de Hepatologie şi al doilea Curs Balcanic Precongres. (...)

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

de Conf. dr. Irina CODIŢĂ - nov. 27, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Mutaţii – sporadic şi spontan

- nov. 27, 2009

Institutul de Sănătate Publică norvegian a informat OMS despre apariţia unei mutaţii a virusului A/H1N1, detectată la trei cazuri (două fatale şi unul cu boală severă). Analiza probelor de la alţi 70 de pacienţi cu boală clinică nu a pus în evidenţă mutaţia, ceea ce înseamnă că virusurile care prezintă această modificare nu sunt larg răspândite. (...)

Semne şi simptome de evoluţie nefavorabilă în gripa „nouă“

- nov. 27, 2009

Pacienţii care prezintă iniţial gripă fără complicaţii ar putea evolua către boli mai severe. Progresia poate fi rapidă (în 24 de ore). Există indicatori de progresie care impun o evaluare urgentă a managementului pacienţilor: Simptome şi semne care sugerează un deficit de oxigenare şi insuficienţă cardiopulmonară: scurtarea respiraţiei (cu activitate sau fără), dificultăţi de respiraţie, cianoză, spută colorată sau cu sânge, dureri în piept şi tensiune arterială scăzută; la copii, respiraţie rapidă sau greoaie; hipoxie, indicată de pulsoximetrie. (...)

VAPORIZAREA CU PLASMĂ ÎN TRATAMENTUL TUMORILOR VEZICALE NON-INVAZIVE

de Prof. dr. Petrişor GEAVLETE - nov. 27, 2009

Tratamentul endoscopic al tumorilor vezicale non-invazive a reprezentat, de la bun început, o reală provocare pentru urologi. Încă de la inventarea primului rezectoscop de către Stern, în anul 1926, şi până la introducerea abordului endoscopic modern bazat pe energie bipolară, rezecţia transuretrală a tumorilor vezicale a întâmpinat numeroase neajunsuri, printre care o rată semnificativă de complicaţii intra- şi postoperatorii. (...)

Boala celor 3 „S“

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 27, 2009

În lipsa tratamentului, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune progresivă, care, pe măsura agravării, scade dramatic calitatea vieţii pacienţilor; ea determină 5% din totalul deceselor la nivel mondial. Se estimează că această boală va deveni a treia cauză de mortalitate până în 2030, depăşind infecţiile tractului respirator inferior, TB, accidentele rutiere, HIV/SIDA. (...)

Director executiv

- nov. 27, 2009

Viaţa medicală, săptămânal al personalului medico-sanitar din România, lider al publicaţiilor de profil, ziar de distribuţie naţională, aflat pe piaţa media de 20 de ani, scoate la concurs un post de DIRECTOR EXECUTIV.

AMINOGLICOZIDELE ŞI (ALTE) ARME CHIMICE...

de Dr. Aurel F. MARIN - nov. 27, 2009

Dintr-un sumar bogat şi foarte variat oferit de nr. 2/2009 al revistei THERAPEUTICS, PHARMACOLOGY AND CLINICAL TOXICOLOGY (ne vom referi la titlul în limba engleză, în locul celui bine cunoscut de cititori, Terapeutica..., deoarece conţinutul este exclusiv în această limbă, date fiind eforturile editorilor de a obţine indexarea ISI) ne-am oprit, în spaţiul acestei recenzii, asupra câtorva articole care ne-au atras în mod special atenţia. (...)

INADVERTENŢE; ALTMINTERI: NUMAI DE BINE

de Dr. M. A. - nov. 27, 2009

Din oferta relativ bogată de referate generale cuprinse în nr. 9/2009 al revistei Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, MEDICINA MODERNĂ, ne-a atras atenţia iniţiativa unui amplu colectiv interdisciplinar, de abordare a abdomenului acut la paraplegici. (...)

MOMENTE BALINTIENE

de Dan LĂZĂRESCU - nov. 27, 2009

Cu o punctualitate ce ar putea fi invidiată de multe reviste cu profil medical din ţara noastră, ne-a sosit la redacţie nr. 43/septembrie 2009 al publicaţiei trimestriale BULETINUL ASOCIAŢIEI BALINT. (...)

DOCUMENTAR MEDICO-SANITAR

de Dr. Valeriu MIHĂILĂ - nov. 27, 2009

Invitaţii speciali ai nr. 34 şi ai ediţiei speciale (august 2009) ale revistei HIPOCRATE sunt prof. dr. Constantin Dumitrache şi alpinistul David Neacşu. „Omul care a marcat fundamental endocrinologia românească din ultimele 5 decenii“ le vorbeşte cititorilor despre disciplina pe care o slujeşte cu abnegaţie şi, împreună cu foştii săi elevi, despre împlinirile Institutului de Endocrinologie. (...)

SISTEMUL SANITAR SE CONFRUNTĂ CU MARI PROBLEME

de Luminiţa VÂLCEA - nov. 27, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

DINTELE STRĂBUNULUI

de Dan LĂZĂRESCU - nov. 27, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

ANTISEMITISMUL – UN PUNCT DE VEDERE…

de Dr. Sebastian NICOLAU - nov. 27, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Fonduri suplimentare salariale

- nov. 27, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

"Renunta la fumat pentru o zi! În fiecare zi!"

de Serviciul de presă al MS - nov. 27, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe