Newsflash

Viața Medicala - Ediția 46 (1036) din nov. 2009


Ştiinţa indispensabilă a simptomelor şi a semnelor

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - nov. 13, 2009

Reuniunile ştiinţifice de Semiologie, fie ele congrese, conferinţe sau simpozioane, precum Simpozionul naţional cu participare internaţională „90 de ani de semiologie românească“, sunt evenimente rare, explicaţia constând în faptul că această ştiinţă a simptomelor şi semnelor nu este o specialitate în sine, ci un fundament indispensabil pentru practicarea medicinii în oricare din multiplele şi mereu multiplicabilele specialităţi şi subspecialităţi. (...)

ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI ZAHARAT

de Prof. dr. Nicolae HÂNCU - nov. 13, 2009

Ziua de 14 noiembrie marchează, în fiecare an, momentele planetare de solidaritate cu semenii noştri care au această boală. În acest an, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat se desfăşoară sub generoasa idee „EDUCAŢIA ŞI PREVENŢIA ÎN DIABETUL ZAHARAT“. (...)

De ce este nevoie de Ortopedia pediatrică?

de Iftimie NESFÂNTU - nov. 13, 2009

Sub pretextul alinierii la cerinţele UE, printr-o măsură administrativă a ministrului sănătăţii (Ordinul nr. 1044 din 25 august 2006), nouă specialităţi medicale – recunoscute anterior ca fiind distincte şi necesare! – aveau să fie asimilate specialităţilor-„mamă“. Art. 7. – aliniatul (1), specifica, limpede: „Prin efectul prezentului Ordin, începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidenţiat, accesul la formare în specialităţile asimilate se sistează“. (...)

În atenţia partenerilor noştri interesaţi de promovarea produselor şi serviciilor în regim publicitar

- nov. 13, 2009

Tarifele de publicitate în ziar au rămas neschimbate. Clienţii care doresc reînnoirea contractelor de publicitate pentru 2010 îşi pot rezerva spaţii începând cu lunile noiembrie-decembrie 2009, beneficiind de un discount suplimentar de 5%, de la prima apariţie. (...)

Conferinţa Naţională de Neurofiziologie Clinică

de Dr. Bogdan FLOREA - nov. 13, 2009

Recent, la Bucureşti, s-a desfăşurat Conferinţa Naţională de Neurofiziologie Clinică, beneficiind şi de participarea a 10 lectori internaţionali. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER) în parteneriat cu universităţile de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi şi cu sprijinul direct al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Societăţii de Neurologie din România (SNR), constituindu-se astfel într-o platformă care a îmbinat cercetarea de laborator cu experienţa clinică. Federaţia Internaţională de Neurofiziologie Clinică (IFCN) a fost reprezentată la nivel înalt, dl prof. dr. Reinhard Dengler (Hanovra, Germania), secretarul IFCN, fiind delegat să participe la Conferinţa Naţională de la Bucureşti. (...)

CNAS vs COPAC

- nov. 13, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

TARIFE PROMOŢIONALE

- nov. 13, 2009

În momentul apariţiei noului Catalog al Presei, Poşta Română acceptă efectuarea de abonamente la „Viaţa medicală“, în 2010 fiind practicate următoarele tarife: abonament pe: un an – 78 lei şase luni – 39 lei 3 luni – 19,50 lei o lună – 6,5 lei. (...)

Briefing la MS: vaccinarea împotriva virusului A/H1N1

- nov. 13, 2009

Vineri, 6 noiembrie a.c., la MS a avut loc un briefing pe tema campaniei apropiate de vaccinare împotriva virusului A/H1N1. (...)

Carte aşteptată şi necesară

de Dr. Valeriu MIHĂILĂ - nov. 13, 2009

Compendiul universitarilor ieşeni Gheorghe Scripcaru, Vasile Astărăstoae, Simona Irina Damian şi Călin Scripcaru, ELEMENTE DE PEDAGOGIE MEDICALĂ, Editura Junimea, 2009, are drept epigrafe consideraţiile lui Skinner1), John Dewey şi Hubert2) referitoare la însemnătatea disciplinei şi se deschide, în loc de prefaţă, cu un „Raport pedagogic către Gr. T. Popa (Justificare privind educaţia medicală universitară)“. (...)

INTERESANT ŞI LA ZI

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 13, 2009

La 20 octombrie primim, octombrie 2009 scrie pe coperta BMJ.ro, octombrie citim şi ne bucurăm de apariţia, de data aceasta la timp (şi cum nu se întâmplă cu cele mai multe reviste medicale ce apar în România), a acestei ediţii în limba română (un produs Tarus Media) a celebrei publicaţii British Medical Journal. (...)

DE PE PLAIURI MARAMUREŞENE

de Dan LĂZĂRESCU - nov. 13, 2009

Ajunsă în al 11-lea an de apariţie, revista MARAMUREŞUL MEDICAL propune, în nr. 37/septembrie 2009, un sumar amplu, variat reunit din articole/studii semnate de specialişti nu numai din judeţul respectiv, ci şi din restul Ardealului, din Capitală, ba chiar şi de peste hotare. (...)

TULBURĂRI ALE METABOLISMULUI: RELAŢII ŞI SPERANŢE

de L. DANIELESCU - nov. 13, 2009

Există şi „dificultăţi“ – să le zic – plăcute. Cum ar fi, bunăoară, alegerea, din conţinutul bogat şi divers al unei reviste bine concepute, precum LE GENERALISTE, a celor mai interesante articole, pentru a le prezenta unui cititor avizat – ca cel al săptămânalului nostru – într-un spaţiu totuşi limitat. (...)

NOUA TINEREŢE A SPITALULUI „GEROTA“

de Dr. Dana-Mirela LENGYEL - nov. 13, 2009

Spitalul de Urgenţă al MAI „Prof. dr. Dimitrie Gerota“ a inaugurat o clădire consolidată şi modernizată, conform noilor standarde europene. Acest spital şi-a dezvoltat activitatea pe locul vechiului Sanatoriu Gerota, a cărui piatră de fundaţie fusese pusă de însuşi marele profesor, la 24 iunie 1907. (...)

Darul unui zâmbet

de Paula ROMANESCU - nov. 13, 2009

Barbizonul n-ar fi fost Barbizon fără arta cu care pictorii l-au fixat în memoria omenirii. Între aceştia, şi români – Grigorescu, Andreescu –, astfel că la moşia de artă românească alipim şi peticul de lume din ţara lui Renoir. (...)

Acasă la Brâncuşi

de Ramona PAULESCU - nov. 13, 2009

În ţara Gorjului a fost văzut un sfânt hălăduind prin pajişti şi livezi. Pare o căpiţă de fân (şi totuşi nu e numai…); cataligele pe care se sprijină ar spune că-i un patruped (dar verticalitatea?); năframa albă de pe creştet şi colacul (de cauciuc?) negru (aureolă de întuneric?) ar spune parcă de un beduin ori de un prinţ al deşertului (dar pădurea de foioase din jur?); umbra prelungă – covor de răcoare în iarba verde-verde peste care frunzele învaţă cum să cadă – şi-o linişte de început de lume (lume care a prins a înţelege rostul gardului dintre „al meu“, „al tău“ – vremelnicii în landul veşniciei: acolo unde s-a ivit Brâncuşi). (...)

Pentru prevenirea schizofreniei sociale (1)

de Dr. Liviu MOLDOVANU - nov. 13, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

„CANCER“ LINGVISTIC

de Dan LĂZĂRESCU - nov. 13, 2009

Nu agreez sloganurile patriotarde potrivit cărora tot ce-i românesc e perfect numai pentru că-i românesc. Ca toate naţiile de pe Terra, avem şi noi destule neajunsuri care nu ne fac cinste. Dar avem şi multe lucruri bune, unele chiar foarte bune. Iar în constelaţia acestora din urmă consider că pe un loc de seamă se află limba noastră. (...)

Imunitate preexistentă faţă de virusul pandemic?

- nov. 13, 2009

În ciuda numărului iniţial mare de cazuri mortale (în Mexic şi la pacienţii cu boli cronice preexistente), virusul pandemic A/H1N1 2009 e responsabil, în general, de simptome uşoare, iar rata generală a deceselor rămâne de 0,0045%. (...)

A 12-A REUNIUNE ROMÂNO-MAGHIARĂ DE ONCOPEDIATRIE

de Dr. Sebastian NICOLAU - nov. 13, 2009

Municipiul Cluj-Napoca a găzduit, între 23 şi 24 octombrie a.c., a 12-a Reuniune româno-maghiară de Oncopediatrie. Întâlnirea a prilejuit două „premiere“. Prima: datorită demersurilor întreprinse de Societatea Română de Oncohematologie Pediatrică (SROHP) pe lângă Societatea Internaţională de Oncologie Pediatrică (SIOP) şi la UMF „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, lucrările s-au desfăşurat sub egida acestor prestigioase instituţii. (...)

CUM GRANO SALIS

- nov. 13, 2009

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe