Newsflash

Viața Medicala - Ediția 39 (1029) din sept. 2009


SĂ NE AMINTIM DE LEWIS THOMAS (2)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - sept. 25, 2009

Articolul îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.

TEME INCONFORTABILE…

de Dr. Sebastian NICOLAU - sept. 25, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

CUM GRANO SALIS

- sept. 25, 2009

În căutarea drepturilor pierdute

- sept. 25, 2009

Articolul îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.

Constituirea grupului de evaluare a fibrozei hepatice

de Prof. dr. Mihai VOICULESCU - sept. 25, 2009

La 10 septembrie 2009 a fost înfiinţat Grupul de lucru pentru evaluarea non-invazivă a fibrozei hepatice cu ajutorul FibroScan, la iniţiativa ARSF, evaluare finanţată de Fundaţia „Academician Marin Voiculescu“. Grupul de lucru s-a reunit în cadrul celui de-al XIX-lea Congres Naţional de Hepatologie cu participare internaţională. (...)

SINDICATELE, PATRONATELE, ASOCIAŢIILE ŞI COLEGIUL

de Dr. Rodica ALDICA - sept. 25, 2009

Articolul îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.

Omul, producătorul şi produsul mediului său înconjurător

de Elena SOLUNCA - sept. 25, 2009

De pe la jumătatea secolului XX asistăm la o impresionantă creştere şi diversificare a orientărilor în Psihoterapie, fiecare tehnică urmărind să uşureze suferinţa psihică într-un timp în care avalanşa schimbărilor tinde să depăşească posibilităţile de adaptare ale omului. (...)

NOUTĂŢI PROFILACTICE ŞI TERAPEUTICE

de Dr. Valeriu MIHĂILĂ - sept. 25, 2009

În prima apariţie din acest an, revista Societăţii Academice de Medicină a Familiei, PRACTICA MEDICALĂ, se remarcă în mod deosebit, mai întâi, „Editorialul“ prof. asoc. dr. Adrian Restian, Rezerva de creier, având drept obiect modificările structurale cerebrale din demenţe şi îndeosebi din boala Alzheimer (BA) (...)

SCHIMBARE DE PARADIGMĂ ÎN BOLILE REUMATISMALE

de Dr. Valeriu MIHĂIERU - sept. 25, 2009

Trei dintre cele mai interesante articole din nr. 1/2009 al REVISTEI ROMĂNE DE REUMATOLOGIE apar sub semnătura prof. dr. Horaţiu D. Boloşiu: Editorialul O schimbare de paradigmă în boala artrozică, referatul general Dactilita: o manifestare insolită de interes reumatologic şi sinteza, inserată la rubrica „La graniţele reumatologiei“, Bolile lui John Fitzgerald Kennedy. (...)

Sarcina la pacientele cu boli cardiace congenitale

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 25, 2009

Bolile cardiace congenitale – BCC (cele mai frecvente fiind DSV, stenoza valvei pulmonare, DSA, PCA, tetralogia Fallot, coarctaţia de aortă, stenoza aortică, transpoziţia de vase mari) afectează aproximativ 0,8% din nou-născuţi. În condiţiile unui tratament adecvat, 85% ajung la vârsta adultă. Se estimează că în Europa trăiesc două milioane de adulţi cu BCC, iar în România – 60.000. (...)

SINDROMUL GUILLAIN-BARRÉ* - întrebări şi răspunsuri -

- sept. 25, 2009

Ce este sindromul Guillain-Barré (SGB)? În SGB, sistemul imunitar al unei persoane „atacă“ celulele nervoase, determinând slăbiciune musculară şi câteodată paralizie. Simptomele pot dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. (...)

Alcătuitori de volume

de Dr. Mihail MIHAILIDE - sept. 25, 2009

Domnul doctor Ioan Neagu (n. în 1928), care îşi mai adăugă şi pen-name-ul „Asclepios“ (zeu grec, venerat la Epidaur, „altcineva“ faţă de medicul Asclepiade – oponent al doctrinelor hipocratice), (...)

Avalanşa evenimentelor

de Anca FLOREA - sept. 25, 2009

Cea de-a treia săptămană a Festivalului „Enescu“ a debutat, la Ateneu, printr-un program susţinut de Orchestra engleză de cameră, condusă de Roy Goodman, propunand ascultătorului Concertul pentru clarinet de Copland – solist mereu tanărul Aurelian Octav Popa –, Concertul nr. 12 de Mozart (...)

„Dacă ştii, n-are ce să-ţi facă…!“

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - sept. 25, 2009

Articolul îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.

Acorduri în marea orchestră a muzicii tăcute Bucureşti – 550

de Paula ROMANESCU - sept. 25, 2009

Ei, da, îmbătrâneşte şi tânărul nostru burg! De când cu datarea hrisovului acela domnesc din 20 septembrie 1459, peste Cetatea lui Bucur au trecut ani 550. (...)

GEORGE EMIL PALADE despre structura celulei

de Vintilă HORIA - sept. 25, 2009

La paginile intitulate Exegi Monumentum, vă oferim un amplu interviu, nepublicat până acum în limba română, cu George Emil Palade, singurul român laureat al unui Premiu Nobel pentru Medicină/Fiziologie (1974), la împlinirea unui an de la trecerea sa în eternitate. Iniţiatorul şi autorul interviului, celebrul scriitor şi jurnalist Vintilă Horia. Traducerea din limba spaniolă a textului aparţine doamnei Sanda Popescu. (...)

Deliruri academice

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - sept. 25, 2009

„E curată nebunie să judeci adevărul şi minciuna numai după priceperea ta.“ Montaigne (I, 27, 2003). Adică, în înţelegerea lucrurilor, noi parcurgem etape. Fiecare etapă aruncă lumina sa asupra lucrurilor, oferindu-ne, de fiecare dată, o altă imagine, pe care noi o credem cea definitivă. (...)

O manifestare reprezentativă pentru Endocrinologia românească

de Iftimie NESFÂNTU - sept. 25, 2009

Foarte mulţi tineri prezenţi cu rezultate ale propriilor studii clinice, participanţi din toate centrele universitare ale ţării, un program flexibil, respectat însă cu rigurozitate, ospitalitatea gazdelor, direcţii proprii de cercetare şi lucrări „care ar putea onora oricare publicaţie de prestigiu din lume“, iată doar câteva dintre concluziile celui de-al IV-lea Congres al Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România, desfăşurat la începutul lunii septembrie 2009, la Constanţa. (...)

TENDINŢE TERAPEUTICE ÎN SEPSIS

de Dr. Andreea LUPU - sept. 25, 2009

Sepsisul sever este încă asociat cu morbiditate şi mortalitate considerabile; nu poate fi tratat ambulatoriu şi rezultatul este înalt corelat cu momentul iniţierii terapiei adecvate, ceea ce impune diagnosticarea cât mai rapidă. În acest număr, o sinteză pe această temă. (...)

IMPORTANT

- sept. 25, 2009

Anunţ important pentru cei ce se pregătesc să participe la sesiunea noiembrie 2009 a Concursului de intrare în rezidenţiatul de Medicină, Medicină dentară şi Farmacie. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe