Newsflash

Viața Medicala - Ediția 1 (1199) din ian. 2013


Program de acţiune pentru ieşirea din criză

de Dr. Mircea OLTEANU - ian. 9, 2013

Reformele sistemului sanitar din ultimele decenii nu au reuşit să îmbunătăţească semnificativ starea de sănătate a populaţiei. Portretul ministrului ideal, principiile moderne de organizare a sistemului şi etapele programului de reformare a acestuia sunt descrise în articolul semnat de dr. Mircea Olteanu, preşedintele Asociaţiei Spitalelor din România.

Demonstraţii live de endoscopie intervenţională

de Iftimie NESFÂNTU - ian. 9, 2013

Nu este simplu să programezi şi să efectuezi mai multe intervenţii, unele chiar dificile, într-un timp foarte scurt, care să mai fie şi transmise în direct. Acest lucru a fost posibil în cadrul unui workshop de endoscopie desfăşurat la Cluj-Napoca, unde peste 200 de medici tineri au participat nu numai la prezentări în plen, ci şi la demonstraţii „pe viu“ transmise în direct. Un reportaj de Iftimie Nesfântu.

Sistemul de sănătate, pe drumul bunelor intenţii

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 9, 2013

Un nou guvern – un nou program de guvernare. Cu multe idei vechi, dar încă nepuse în practică. Mai sunt şi noutăţi. O analiză de Dan Dumitru Mihalache.

Sărmana oaie Dolly (1)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - ian. 9, 2013

Celebra oaie Dolly, primul mamifer clonat din istorie, este, începând cu acest număr, eroina unui nou serial semnat de prof. dr. Valeriu Rusu la rubrica Lexis.

Pancreasul în cercetările lui George Emil Palade

de Prof. dr. Virgiliu PĂUNESCU - ian. 9, 2013

Adevărat întemeietor al biologiei celulare, George Emil Palade a studiat în amănunt celulele pancreasului exocrin. O descriere a mecanismelor de sinteză şi transport al proteinelor secretate de acestea, aşa cum reies din lucrările savantului, este realizată de prof. dr. Virgiliu Păunescu.

Medici, muzică, sărbători

de Anca FLOREA - ian. 9, 2013

Un public numeros a „invadat“ Ateneul Român de Sf. Ştefan, acolo unde Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor“ a oferit un concert de sărbători. Prin starea generală de bine pe care au creat-o celor din sală, medicii-muzicieni au reuşit să-şi cucerească audienţa, aflăm de la Anca Florea.

Copiii minunaţi din UMF „Carol Davila“

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 9, 2013

Şi studenţii medicinişti susţin concerte, şi nu doar alături de Orchestra Medicilor. De Crăciun, membrii corului Vox Medicalis şi-au dat halatele jos şi au cântat muzică de calitate, alături de soprana Felicia Filip.Prof. dr. Mircea Ioan Popa a fost în Aula Facultăţii de Drept şi ne împărtăşeşte impresiile.

Aspecte inedite din viaţa şi activitatea lui Carol Davila

Carol Davila se naşte în Italia, lângă Parma, la 8 aprilie 1828, din tată spaniol şi mamă germană. Ajunge, printr-un concurs de împrejurări, la vârsta de 14 ani, în grija rectorului de atunci al Academiei din Limoges, Franţa. Sub tutela şi protecţia doctorului A. Guépin, tânărul d’Avila face un stagiu la farmacia lui Léon le Sant din Nantes şi începe pregătirea pentru bacalaureat. După studiile medicale de la Angers şi Paris, în 1853, la recomandarea Facultăţii de Medicină din Paris, autoritatea imperială îl trimite pe tânărul medic în Ţara Românească, unde ajunge să joace un rol foarte important. Mai multe instantanee din viaţa şi activitatea întemeietorului învăţământului medical românesc găsim în articolul semnat de prof. dr. Vasile Ciuchi.

Roman istoric, psihologic şi etic

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - ian. 9, 2013

Un nou roman se adaugă la zestrea scriitorului Vasile IlucăHanul cercetaşului. O carte „îmbibată de istorie şi patriotism“, care încearcă să transmită cititorului o stare de bine, aidoma stării „cercetaşilor“ din han. Recenzia de la Cartea confraţilor este semnată de dr. Eugenia Grosu-Popescu.

Comori din lada de zestre cu artă veche românească

de Paula ROMANESCU - ian. 9, 2013

Nu mai puţin de cinci veacuri au trecut de când zidurile faimoasei ctitorii a lui Neagoe Basarab au fost pictate de zugravul Dobromir din Târgovişte. Au tot fost, de atunci, ruinări şi restaurări, dar astăzi, după un laborios proces, cele 231 de fragmente de pictură murală sunt redate ochilor noştri.
O relatare semnată de Paula Romanescu, de la vernisajul expoziţiei „Mărturii. Frescele Mânăstirii Argeşului“, la rubrica Arte frumoase.

România de după dealuri

de Ilinca BELCIU - ian. 9, 2013

Pentru cinematografia românească, 2012 a fost un an foarte bun. Cu toată lipsa de susţinere, producţiile autohtone au obţinut premii importante; cap de afiş, filmul lui Cristian Mungiu – După dealuri. O peliculă despre care vorbeşte Ilinca Belciu, în cadrul rubricii Ecran.

Ştiri pe scurt

- ian. 9, 2013

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe