Newsflash

Viața Medicala - Ediția 40 (1186) din oct. 2012


Flexibilitate ştiinţifică şi descoperiri insolite

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 11, 2012

Profesorul australian Dirk van Helden este un reputat cercetător, ale cărui principale teme de interes sunt ritmicitatea contracţiilor limfatice, gastrice, cardiace sau uterine, dar şi ritmurile cerebrale, domenii în care a publicat numeroase lucrări în reviste internaţionale bine cotate.
Mai mult, a găsit şi aplicaţii practice pentru unele din descoperirile sale, precum un unguent indicat în faza de prim-ajutor, în urma muşcăturii de şarpe. Mai multe detalii în interviul realizat de dr. Aurel F. Marin în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“.

No mercy!

de Prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA - oct. 11, 2012

Odată cu reluarea cursurilor şcolare şi universitare, problemele ce păreau, dacă nu uitate, măcar estompate revin acut în actualitate. Dl prof. dr. A. V. Ciurea face un „inventar“ al învăţământului „de criză“, nu fără a propune şi câteva posibile soluţii.

Mecanisme moleculare şi strategii de tratament în cancer

de Conf. dr. Ioana BERINDAN-NEAGOE - oct. 11, 2012

Workshopul internaţional cu tema Molecular Profiling and Innovation in Cancer, desfăşurat recent la Cluj-Napoca, l-a avut printre speakeri pe prof. asoc. dr. George Călin (Houston, SUA). Despre subiectele reuniunii şi temele cercetărilor medicului român, în articolele semnate de dnele conf. dr. Ioana Berindan-Neagoe şi Alice Ţuculescu.

Medicină de laborator bazată pe dovezi

de Alina BOGHICEANU - oct. 11, 2012

În perioada 31 octombrie – 3 noiembrie a.c., în Capitală, se va desfăşura al 19-lea Congres naţional de medicină de laborator, eveniment la care „Viaţa medicală“ este partener media principal. Temele în dezbatere şi progresele domeniului sunt prezentate de dl conf. dr. Manole Cojocaru, preşedintele Societăţii Române de Medicină de Laborator, în interviul realizat de dna Alina Boghiceanu.

Ce curs preferă studenţii de la Universitatea Harvard? (1)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - oct. 11, 2012

Ce curs preferă studenţii de la Universitatea Harvard? Printre altele, pe cel de… gastronomie moleculară. Amănunte ne oferă dl prof. dr. Valeriu Rusu la rubrica Lexis.

Când şi unde căutăm anaerobi?

de Dr. Daniela LEMENI - oct. 11, 2012

Germenii anaerobi pot produce infecţii localizate, de regulă, în vecinătatea mucoaselor, infecţii secundare plăgilor chirurgicale sau traumatismelor şi supuraţii închise, precum şi boli generate de toxinele lor: botulism, tetanos etc. La întrebările „când şi unde căutăm anaerobi?“ răspunde, într-un amplu material, dna dr. Daniela Lemeni.

Siguranţa vaccinurilor – revizuită

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 11, 2012

La a 26-a reuniune a Comitetului consultativ global pentru siguranţa vaccinurilor, desfăşurată anul acesta la Geneva, au fost revizuite diverse teme specifice. Dna dr. Maria Dragotă prezintă o sinteză a celor mai importante concluzii.

Miros. Gust. Societate

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - oct. 11, 2012

O amplă şi interesantă incursiune în universul simţurilor olfactiv şi gustativ, cu trimiteri la filozofie, sănătate, religie, comerţ şi nu numai, este semnată de dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dna dr. Ramona Ungureanu.

Reţeta filmului cu succes de public

de Ilinca BELCIU - oct. 11, 2012

O situaţie tragicomică despre începuturile capitalismului românesc (nu că prezentul ar fi mai breaz…) este ingredientul unui film de succes ce atrage garantat spectatori. Ne povesteşte Despre oameni şi melci dna Ilinca Belciu.

Patul ca o fiară?

de Dr. Al. TRIFAN - oct. 11, 2012

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe