Newsflash

Viața Medicala - Ediția 30 (1176) din aug. 2012


Competenţe pentru dentişti (1)

de Alexandru NEAGU - aug. 2, 2012

Recent, în Monitorul Oficial au fost publicate deciziile CMDR referitoare la competenţele medicilor dentişti de diferite grade sau specialităţi. Le prezintă, din acest număr, dl Alexandru Neagu, la rubrica Update legislativ.

 

Inovaţie şi pionierat la frontiera cunoaşterii

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 2, 2012

Tendinţa anilor din urmă, cel puţin în centrele de înaltă performanţă, a fost de tranziţie de la conceptele disparate de microchirurgie reconstructivă şi inginerie tisulară, către viziunea integratoare a medicinii regenerative, făcând uz de progrese din diverse domenii ale medicinii şi tehnologiei. Dl prof. dr. Raymund E. Horch, de la Universitatea din Erlangen (Germania), vorbeşte despre experienţa centrului pe care îl conduce, dar şi despre perspectivele domeniului, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 

Bucurii mărunte

de Ana-Maria MARCU - aug. 2, 2012

Caravanele de sănătate din zonele rurale defavorizate oferă bucurii nu doar beneficiarilor, ci şi celor care vin să-i îngrijească. Impresii de la cea mai recentă ediţie a programului mediciniştilor bucureşteni, în articolul semnat de drele Ana-Maria Marcu şi Sorina Vasile, la rubrica Student la medicină.

 

MEDULOBLASTOMUL – tumoră cu malignitate crescută la copil

de Dr. Răzvan COPACIU - aug. 2, 2012

Tumoră primară embrionară a cerebelului, meduloblastomul este considerat cel mai frecvent cancer intracranian la copil. Epidemiologia, diagnosticul, tratamentul şi prognosticul acestei afecţiuni sunt detaliate în articolul semnat de dnii dr. Răzvan Copaciu, dr. Dan Aurel Nica şi prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

 

Genomica hipertensiunii arteriale – o nouă cale pentru descifrarea patogeniei moleculare a bolii

de Prof. dr. Mircea COVIC - aug. 2, 2012

Pentru majoritatea pacienţilor cu hipertensiune arterială esenţială nu pot fi determinate cauzele bolii, iar realizarea unui „profil individual“ al acesteia e dificilă, făcând practic imposibilă alegerea unei terapii optime pentru un anumit bolnav şi stabilirea unui prognostic. Aşadar, înţelegerea completă a patogeniei moleculare a HTA rămâne o prioritate. Într-un amplu articol, în cadrul rubricii Medicina genomică, dl prof. dr. Mircea Covic trece în revistă descoperiri recente în căile patogenice „clasice“ şi căile nou identificate.

 

O nouă realizare a echipei de gastro de la „Gerota“

de Prof. dr. Mircea GRIGORESCU - aug. 2, 2012

CarteaTehnici moderne de investigaţie şi perspective terapeutice în bolile digestive, realizată de colectivul de gastroenterologie de la Spitalul de Urgenţă „Prof. dr. Dimitrie Gerota“, sub redacţia Teodor Bădescu, Constantin Chira, Dana-Mirela Lengyel, Constantin Marian Radu, este prezentată de dl prof. dr. Mircea Grigorescu.

 

Nume mari şi voci frumoase la Opera din München

de Anca FLOREA - aug. 2, 2012

Mari interpreţi ai scenei lirice mondiale, alături de tineri care se afirmă cu pregnanţă au evoluat pe scena Bayerische Staatsoper, în cadrul tradiţionalului Festival de operă de la München. Martoră la eveniment, dna Anca Florea ne comunică propriile impresii, în cadrul rubricii Revelaţiile Euterpei.

 

Când viaţa se cere şi rostită...

de Elena SOLUNCA - aug. 2, 2012

Explorând domeniul literaturii subiective a medicilor, volumul Eul altora, al dlui dr. Mihail Mihailide, îmbogăţeşte cititorul cu experienţa unor personalităţi precum Dan Setlacec, Iuliu Moldovan, Gr. T. Popa sau Bartolomeu Anania. Dna Elena Solunca ne oferă câteva chei de citire a lucrării în cadrul rubricii Cartea confraţilor.

 

Adieu, Minitel!

După trei decenii de existenţă, Franţa s-a despărţit recent de emblematicul sistem Minitel. Istoria şi aplicaţiile acestui precursor al internetului şi reţelelor de socializare, în articolul dnei dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu, din Jurnalul unui medic cosmopolit.

 

Unul din 12

de Dr. Mihail CĂLIN - aug. 2, 2012

Ştiri pe scurt

- aug. 2, 2012

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe