Newsflash

Viața Medicala - Ediția 17 (1163) din mai 2012


Şi Timişoara poate să organizeze un congres de anvergură...

de Iftimie NESFÂNTU - mai 2, 2012

Deşi este un centru universitar cu tradiţie, recunoscut şi prin mari chirurgi care s-au format şi au lucrat în Banat – dr. Aurel Cândea (1884–1935), prof. dr. Ion Mureşan (1898–1983), prof. dr. Constantin Caloghera, abia în anul acesta, în mai, Timişoara va fi gazdă a congresului organizat de Societatea Română de Chirurgie (ediţia XXVI)! Pornind de la această „anomalie“, reporterul încearcă să pătrundă ori măcar să deschidă o cale către culisele – cele adevărate – pregătirii unei manifestări ştiinţifice de o asemenea amploare.
Un interviu de Iftimie Nesfântu.
 

Ce ne lipseşte pentru o discuţie serioasă despre noua lege a sănătăţii

de Dr. Gyöngyi TAR - mai 2, 2012

Se poate, oare, reforma un sistem – cum este cel de sănătate românesc – fără să îl cunoaştem, să îl putem defini sau compara?… Sănătatea publică modernă a stabilit un set complex de indicatori, prin care se poate caracteriza corect starea de sănătate a unei populaţii, dar şi aceştia trebuie monitorizaţi ciclic. De fapt, reforma sistemului de sănătate nu se poate face „din mers“, heirupist, sub vremelnice influenţe politice. Reforma sănătăţii ca un proces coerent, continuu şi proiectat de specialiştii în sănătate publică este propunerea dnei dr. Tar Gyöngyi.

 

Modele de bună practică

de Dumitru ŞERBAN - mai 2, 2012

Centrele de permanenţă au fost propuse, în repetate rânduri, ca soluţii pentru decongestionarea spitalelor şi pentru creşterea accesibilităţii pacienţilor – în special din mediul rural – la serviciile de sănătate. Deşi subfinanţate, acestea – acolo unde există – reuşesc să atingă scopurile pentru care au fost create. Mai multe detalii despre centrele de permanenţă existente în judeţul Iaşi ne oferă dl Dumitru Şerban, corespondentul la Iaşi al „Vieţii medicale“.

 

Marea Britanie – o viziune fotografică

de Dr. Eliza CINTEZĂ - mai 2, 2012

Dincolo de prejudecăţi şi clişee, lumea britanică îşi dezvăluie adevărata faţă, doar dacă ai răbdare s-o descoperi. Instantaneele surprinse de călătoarea dr. Eliza Cinteză îşi găsesc locul la rubrica Albumul cu clipe.

 

Stenoza aterotrombotică de arteră carotidă. Consideraţii terapeutice

de Acad. Constantin POPA - mai 2, 2012

Tratamentul chirurgical şi cel endovascular sunt alternative ale revascularizării stenozelor carotidiene, în funcţie de diverse variabile. În practica generală, după opinia numeroaselor centre, aceste tratamente nu se exclud, ci se completează. O discuţie amplă, pe baza dovezilor furnizate de studiile publicate recent, este realizată de dl acad. Constantin Popa, în cadrul rubricii Creierul vascular.

 

600 de intervenţii chirurgicale robotice în Institutul Clinic Fundeni

de Prof. dr. Irinel POPESCU - mai 2, 2012

Despre experienţa românească în domeniul utilizării roboţilor chirurgicali în terapia diverselor patologii – chirurgie toracică, esogastrică, hepato-bilio-pancreatică, colo-rectală, splenică, ginecologică etc. – care numără, în perioada ianuarie 2008 – aprilie 2012, nu mai puţin de 600 de intervenţii, aflăm din articolul semnat de colectivul condus de dl prof. dr. Irinel Popescu, de la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec“ din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

 

Există cercetare în domeniul medicamentului homeopatic?

de Dr. Philippe MARIJNEN - mai 2, 2012

Homeopatia, uneori contestată de lumea ştiinţifică, numără peste 4.500 de publicaţii indexate în PubMed. Există dovezi că diluţiile dinamizate au efect terapeutic şi sunt mai mult decât placebo? Dr. Philippe Marijnen, directorul medical al direcţiei de cercetare din cadrul Laboratoarelor Boiron, documentează răspunsul afirmativ, argumentând că homeopatia este, în fapt, o ştiinţă care promite descoperiri importante în viitor.

 

Istoria Bibliotecii ASTRA

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - mai 2, 2012

O vizită la Biblioteca ASTRA din Sibiu îi prilejuieşte dlui conf. dr. Vitalie Teodoru o evocare a bogatei istorii a acestui renumit aşezământ de cultură.

 

Ţânţarii din „oraşul-grădină“

Bangalore, capitala provinciei indiene Karnataka, s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase epidemii de malarie. Vizita în acest oraş, în care s-a născut sir Ronald Ross, dar şi proximitatea Zilei internaţionale a malariei, îi oferă dneidr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu raţiunea unui parcurs imaginar pe urmele laureatului Nobel pentru Medicină din 1902, la rubrica Jurnalul unui medic cosmopolit.

 

Ştiri pe scurt

- mai 2, 2012

Actualităţi în gripă

- mai 2, 2012

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe