Newsflash

Viața Medicala - Ediția 11 (1157) din mar. 2012


Aşteptându-l pe Godot

de Iftimie NESFÂNTU - mar. 21, 2012

Numit, la 12 ianuarie a.c., secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dl dr. Vasile Cepoi a primit misiunea de a coordona realizarea unui pachet legislativ pentru sănătate. O nouă lege a sănătăţii. Şi nu întâmplător i s-a încredinţat o asemenea misiune. A ocupat funcţii importante la casa de asigurări de sănătate şi la direcţia de sănătate publică Iaşi, în Ministerul Sănătăţii şi la CNAS, este binecunoscut pentru abilităţile manageriale şi spiritul nonconformist şi pentru reformele introduse, din poziţiile deţinute, în instituţiile prin care a trecut. De aici însă şi până la o reformă viabilă a sistemului de sănătate este cale lungă. Despre dificultăţile şi impedimentele elaborării unui act normativ nou, în interviul realizat de Iftimie Nesfântu.

Scientometrie aplicată cercetării clinice. Avem ce măsura în România?

de Dr. Aurel F. MARIN - mar. 21, 2012

Factori de impact sau de influenţă, număr de citări, indice h… iată care sunt preocupările cercetătorilor de oriunde. La o adică, prin absurd, aproape că tema studiată şi rezultatul în sine nici nu mai contează. Fireşte, nu ne dorim o ştiinţă cuantificată până la ultima zecimală dar golită de conţinut. Inacceptabilă este însă şi situaţia contrară, pe care o cunoaştem la prima mână, deoarece o întâlnim în realitatea cotidiană, în care tot ce se publică este lipsit de vreo relevanţă, iar „cercetările“ sunt făcute, eventual, pentru a „bifa“ diverse activităţi.

Scientometria poate fi aplicată cercetării clinice din România? Şi dacă da, în ce măsură? Posibile răspunsuri – în articolul semnat de dr. Aurel F. Marin.

Primăvara la Buxelles

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - mar. 21, 2012

Recent, la Bruxelles, s-a desfăşurat sesiunea de lucru a secţiunii de stomatologie şi chirurgie OMF a Uniunii Europene a Specialităţilor Medicale (UEMS). Despre discuţiile pe marginea cardului profesional european, a armonizării programelor naţionale de pregătire a rezidenţilor şi a recunoaşterii la nivel european a certificatelor EMC dobândite pe plan intern, aflăm mai multe de la reprezentanţii României la UEMS, la rubrica Puncte de vedere CMDR.

Tratamentul hipertensiunii arteriale în accidentele vasculare cerebrale acute (2)

de Acad. Constantin POPA - mar. 21, 2012

Principiile şi mijloacele terapeutice utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale în accidentele vasculare cerebrale acute sunt prezentate detaliat de dl acad. Constantin Popa, în cadrul rubricii Creierul vascular.

Metode contemporane de reconstrucţie a defectelor postexcizionale în tumorile maligne ale buzelor

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - mar. 21, 2012

Reconstrucţia defectelor postexcizionale în tumorile maligne ale buzelor se poate realiza prin multe procedee, aflate în continuă perfecţionare, care permit chirurgului oro-maxilo-facial să le adapteze particularităţilor individuale. Aceste metode sunt detaliate şi ilustrate în articolul semnat de dl prof. dr. Alexandru Bucur şi colab.

După 12 ani

de Prof. dr. Mircea COVIC - mar. 21, 2012

Au trecut de la „naşterea“ medicinii genomice. Lumea ştiinţifică a făcut un bilanţ al realizărilor şi perspectivelor în domeniu, constatând o discrepanţă între aşteptări şi realizări. Dl prof. dr. Mircea Covic trece în revistă, la rubrica Medicina genomică, progresele importante, între care identificarea regiunilor/locilor genomici, cu două consecinţe – predicţia riscului de boală şi elucidarea mecanismelor patogenice ale unor afecţiuni.

Experienţă românească într-un domeniu de vârf

de Prof. dr. Viliam LUSTIG - mar. 21, 2012

Importantă apariţie la o editură din Germania, volumul semnat de prof. dr. Aurelian Udriştioiu, conf. dr. Manole Cojocaru şi Radu Iliescu – Hematological and Metabolic Aspects from Laboratory Medicine, este prezentat de dl prof. dr. Viliam Lustig (Toronto).

Concert festiv pentru... toată lumea

de Anca FLOREA - mar. 21, 2012

Concertul festiv de la Ateneu, dedicat Zilei mondiale a rinichiului, totodată dar „de suflet“ pentru doamne în prag de 8 Martie, a fost susţinut de Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor“. Impresii avizate de la acest eveniment publică, în cadrul rubricii Revelaţiile Euterpei, dna Anca Florea.

Scop atins

de M. B. - mar. 21, 2012

Ştiri pe scurt

- mar. 21, 2012

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe