Newsflash

Viața Medicala - Ediția 10 (1156) din mar. 2012


Terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor la copil

de Iftimie NESFÂNTU - mar. 15, 2012

Din când în când, la intervale variabile de timp, un incendiu sau o explozie aduc în atenţia presei o specialitate medicală mai degrabă evitată. Ne referim, din chirurgia plastică şi microchirurgia reparatorie, la domeniul arsurilor – considerate „cel mai sever tip de traumatism pe care-l poate suferi o fiinţă umană“. Dl prof. dr. Dan Mircea Enescu, manager al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ Bucureşti şi reprezentantul României în Asociaţia Europeană de Arsuri, ne dezvăluie o altă dimensiune a fenomenului şi – neaşteptat – o cale de a depăşi dificultăţile, într-un interviu realizat de dl Iftimie Nesfântu.

Cercetare în oncologie, la Harvard

de Liana NEDESCU - mar. 15, 2012

Harvard Medical School este visul oricărui student la medicină din lume. De aici pleacă mulţi din doctorii şi descoperirile ştiinţifice care schimbă lumea. O medicinistă din Bucureşti a ajuns în toamna aceasta la Harvard cu o bursă de cercetare pe biologie moleculară. Modul în care sistemul de cercetare american schimbă gândirea unui doctor în devenire fac obiectul articolului scris de drele Liana Nedescu şi Sorina Vasile, la rubrica Student la Medicină.

Coordonatele diagnosticului endoscopic al cancerului pulmonar

de Prof. dr. Ruxandra ULMEANU - mar. 15, 2012

După cum se ştie, principalul factor de risc pentru apariţia cancerului pulmonar este fumatul. Acest tip de neoplasm este pe primul loc în statisticile de mortalitate, constituind o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume.

Bronhoscopia este extrem de utilă pentru diagnosticul pozitiv şi stadializarea neoplasmului bronhopulmonar. Despre istoricul, situaţia actuală în ţara noastră, precum şi aspectele practice ale efectuării acestei proceduri discută dnele prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu şi dr. Oana Deleanu.

Traseul medicinii genomice de la cercetare la patul bolnavului

de Prof. dr. Mircea COVIC - mar. 15, 2012

Drumul de la descifrarea structurii genomului uman până la îmbunătăţirea profundă a practicii medicale „la patul bolnavului“ trece prin diferite etape: înţelegerea biologiei genomului, a patologiei bolilor şi progresul ştiinţei medicale. Acest traseu, cu implicaţiile sale, este descris de dl prof. dr. Mircea Covic, în cadrul rubricii Medicina genomică.

Absenţă congenitală a muşchiului pectoral

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mar. 15, 2012

Numeroase anomalii congenitale, fără implicaţii structurale sau funcţionale majore pot fi descoperite întâmplător. La Consultaţia de vineri, dl conf. dr. Corneliu Zeana supune atenţiei cazul unui bărbat cu absenţa congenitală unilaterală a muşchiului pectoral.

Sindromul McDuffie

de Prof. dr. Manole COJOCARU - mar. 15, 2012

Vasculită alergică hipocomplementemică, cu manifestări multiple, în special cutanate şi articulare, sindromul McDuffie este o entitate rară. O prezentare a acestui sindrom, însoţită de un exemplu din practica personală, realizează dl conf. dr. Manole Cojocaru.

Incidentaloamele hepatice

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - mar. 15, 2012

Unele formaţiuni hepatice – benigne sau maligne – sunt descoperite întâmplător la examenul de rutină, la investigaţii imagistice (ecografie, CT, IRM) sau intraoperator, ele purtând numele de incidentaloame. Conduita diagnostică în cazul lor este detaliată de dna dr. Ioana Grigorescu şi dl prof. dr. Dan Lucian Dumitraşcu.

Servicii de eutanasie "la comandă"?

De peste un deceniu, în Olanda a fost adoptată o lege privind solicitarea de încetare a vieţii şi sinuciderea asistată. Regulile care guvernează acest capitol sensibil sunt detaliate de dna dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu, în Jurnalul unui medic cosmopolit.

Spital iluminat festiv

de Dr. D. L .D - mar. 15, 2012

Ştiri pe scurt

- mar. 15, 2012

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe