Newsflash

Viața Medicala - Ediția 32 (1126) din aug. 2011


Onoare vs. orgoliu

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 12, 2011

    Fără îndoială, portofoliul guvernamental al sănătăţii face o figură cumva aparte între ministere: responsabilităţi mari, fonduri puţine... Nu întâmplător, la conducerea Ministerului Sănătăţii s-au perindat, în perioada postdecembristă, nu mai puţin de 21 de miniştri. Fiecare cu reforma lui, căci sistemul de sănătate românesc este unul ultraetatizat, profund centralizat şi care se vrea modernizat pe principii viabile, funcţionale şi cost-eficiente. cn absenţa unui acquis comunitar în domeniu, sănătatea nu se poate reforma decât prin voinţă politică, dar aceasta nu are cum să fie suficientă. Mai este nevoie de resurse – materiale şi umane. si, mai presus de toate, de viziune, de perspectivă, de strategii pe termen mediu şi lung. (...)

Neurofiziologie în dialog

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 12, 2011

    Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER) se poate caracteriza simplu: o echipă tânără, pusă pe fapte mari. A doua ediţie a scolii de Vară de Neurofiziologie Clinică, organizată recent de ASNER, a constituit un bun prilej pentru un dialog, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“, cu staff-ul ASNER: dr. Tudor Lupescu, dr. Ioana Mîndruţă, dr. Mihai Moldovan, dr. Bogdan Florea, cu prof. dr. Florin Amzică (Montreal) ca invitat special. Un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin. (...)
 

TEHNICILE ECOCARDIOGRAFICE MODERNE de la cercetare la clinică

de Dr. Oana SAVU - aug. 12, 2011

   În decursul ultimelor decade, cercetările medicale şi de inginerie biomedicală susţinute au dus la progrese importante în domeniul imagisticii cardiovasculare non-invazive, ce a devenit un element-cheie al diagnosticului şi ghidării terapeutice. Cele patru tehnici non-invazive principale în imagistica aparatului cardiovascular sunt reprezentate de ecocardiografie, imagistică cardiovasculară prin rezonanţă magnetică, imagistică nucleară prin tomografie cu emisia unui singur foton şi tomografie computerizată multi-slice. Despre evaluarea ecocardiografică funcţională prin imagistica de deformare miocardică scriu dna dr. Oana Savu, dna dr. Ruxandra Jurcuţ, dl dr. Bogdan A. Popescu şi dna prof. dr. Carmen Ginghină. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Primul caz de osteopoikiloză descris în România

de Prof. dr. Mihai JIANU - aug. 12, 2011

   Afecţiune foarte rară, osteopoikiloza este o displazie osoasă cu transmitere autozomal dominantă, caracterizată prin prezenţa unor multiple zone de hiperostoză la nivelul scheletului. Primul caz documentat de osteopoikiloză din România este comunicat de dl prof. dr. Mihai Jianu şi colaboratorii săi. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Noutăţi despre o boală veche

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 12, 2011

   Din dorinţa de a pune la dispoziţia practicienilor cunoştinţele de bază şi datele de actualitate în domeniu, colectivul de autori coordonat de dl prof. dr. Constantin Marica a publicat Compendiul de tuberculoză. Recenzia volumului este semnată de dna dr. Maria Dragotă. (...)


Ecologie şi medicină în Bucovina

de Dr. Ioan IEŢCU - aug. 12, 2011

   Fosta mină de sare din localitatea bucovineană Cacica (jud. Suceava) a devenit cadrul optim pentru diverse terapii de recuperare în bolile cronice. Profitand de posibilităţile terapeutice naturale oferite de salină şi de zona depresionară din jurul acesteia, un modern complex medico-balnear ridicat recent oferă premisele conexiunilor cu Spitalul Judeţean Suceava, dar şi cu mediul academic printr-o ofertă bogată pentru învăţămantul medical. Un documentar semnat de dnii dr. Ioan Ieţcu, dr. Gheorghe Simionca şi Vlad Rădăşanu. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Medici eroi

de Dragoş BĂLDESCU - aug. 12, 2011

   Cinci medici români au primit, de-a lungul istoriei, cea mai înaltă decoraţie militară a României – Ordinul „Mihai Viteazul“ – echivalentul Victoria Cross sau Medal of Honor. Despre doctorii eroi şi motivele pentru care au fost onoraţi cu această distincţie, scrie dl Dragoş Băldescu. (...)

Muzică în cetatea medievală Sighişoara

de Anca FLOREA - aug. 12, 2011

   Sighişoara a găzduit la începutul lunii august a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Academică. Evenimentul româno-elveţian a stat sub semnul concertelor şi recitalurilor elegante susţinute de artişti cu renume internaţional.
   Dna Anca Florea ne scrie la Revelaţiile Euterpei despre muzica excepţională care a încântat cetatea medievală timp de 12 zile. (...)

 

Modernizare la Institutul Cantacuzino

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - aug. 12, 2011

Alte titluri:
Bani pentru spitale
Investiţii la Maternitatea Rădăuţi
Articolele le puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Anticoagulant oral aprobat în Europa pentru prevenţia AVC

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 12, 2011

  Comisia europeană a aprobat utilizarea anticoagulantului oral dabigatran, pentru prevenţia accidentului vascular cerebral şi a emboliei sistemice la pacienţii cu fibrilaţie atrială (FA) non-valvulară, cu unul sau mai mulţi factori de risc (istoric de AVC, atac ischemic tranzitoriu sau embolie sistemică; fracţie de ejecţie a VS < 40%; insuficienţă cardiacă simptomatică ≥ clasa 2 NYHA; vârsta ≥ 75 ani sau ≥ 65 ani asociată cu una sau mai multe din afecţiunile: DZ, boală ischemică coronariană sau HTA). (...)

BREF

de Dr. E. G.-P. - aug. 12, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Măsuri posibile pentru redresarea învăţământului medical românesc

de Dr. Karnig D. MAGARDICIAN - aug. 12, 2011

     Sper ca mie, un modest medic născut, educat şi specializat în România, să mi se alăture adevărate personalităţi, oneste, din lumea medicală internă, în efortul de a readuce învăţământul medical românesc la standarde occidentale. (...)
 

Apelul medicilor pensionari

de Dr. Sebastian NICOLAU - aug. 12, 2011

    În România există în prezent aproximativ 15.000 de medici pensionari ale căror venituri lunare, pentru două treimi din ei variază între 1.000 şi 1.300 de lei, răsplata unei munci sociale în domeniul sănătăţii de 40–50 de ani, după o pregătire universitară şi generală de minimum 20 de ani în diverse specialităţi. Printre ei se numără doctori în ştiinţe medicale, profesori şi alte cadre didactice universitare, medici primari, şefi de secţie cu reputaţie internaţională, a căror sănătate s-a deteriorat ca urmare a vârstei, a nopţilor nedormite la căpătâiul bolnavilor şi a lipsurilor materiale care s-au agravat în ultimii ani. (...)

Reorganizări şi desfiinţări de spitale

de Alexandru NEAGU - aug. 12, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Unitate pneumologică modernă pentru diagnosticul şi tratamentul ambulatoriu

   La 27 iulie a.c., în prezenţa mai multor oficialităţi locale, a avut loc, la Constanţa, inaugurarea noului sediu destinat activităţii ambulatorii a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din localitate. Practic, în acest edificiu îşi vor desfăşura activitatea Dispensarul TBC şi, cu circuit separat, Ambulatoriul de specialitate integrat al Spitalului. Întregul proiect a beneficiat de finanţare din fonduri europene în cadrul Programului operaţional regional 2007–2013, axa prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.1: reabilitarea infrastructurii, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. (...)

Reforme sanitare politically correct, dar iraţionale professional

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - aug. 12, 2011

Articolul îl puteţi citi în z iarul nostru, Viaţa medicală.

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII

de Dr. M. D. - aug. 12, 2011

Titluri:
Investiţie într-un viitor sănătos
O nouă ocupaţie?
Articolele le puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

 

Discuţii pe taxa clawback

de Marian CÂMPEANU - aug. 12, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

OMS combate malnutriţia. Online

de Dr. Sorina VASILE - aug. 12, 2011

   Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat miercuri, 10 august a.c., în Sri Lanka, eLENA (e-Library of Evidence for Nutrition Actions), o platformă online care reuneşte cele mai recente ghiduri şi studii OMS în ceea ce priveşte nutriţia sănătoasă. (...)
 Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Impactul estimat al gripei pandemice

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 12, 2011

Alte titluri:
Anticorp antigripal A Universal
Articolele le puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.  

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe