Newsflash

Viața Medicala - Ediția 31 (1125) din aug. 2011


Etică şi ortopedie

de Prof. dr. Dan V. POENARU - aug. 5, 2011

   Putem afirma fără rezerve că medicina este o profesiune ce se ridică asupra celorlalte prin existenţa unor norme de etică bine definite şi prin înaltul său comportament moral.
   Noţiunea de etică nu este nouă. Ea provine din limba greacă – ethos (morală) – şi se referă la bunele moravuri, ca şi la normele de comportament. În medicină, etica se defineşte în principal ca o reflexie critică asupra comportamentului şi atitudinii de adoptat pentru a asigura pacientului un tratament optim care să-i permită ameliorarea calităţii vieţii. Etica face astfel parte integrantă din exerciţiul profesiunii medicale. (...)
 

Săptămâna mondială a alăptării

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 5, 2011

  Alăptarea este standardul de aur pentru alimentaţia sugarului. Ea asigură o dezvoltare fizică optimă, reduce riscurile unor infecţii (respiratorii, gastrointestinale, urinare etc.), determină o dezvoltare emoţională armonioasă şi are beneficii economice atât pentru mame, cât şi pentru sistemele de sănătate. Printre cauzele principale ale malnutriţiei la sugar şi copilul mic se află lipsa alăptării şi utilizarea nejustificată a substituenţilor de lapte matern (SLM). (...)

Şcoala de Vară Internaţională de Neurologie

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 5, 2011

   A şasea ediţie a Şcolii de Vară Internaţionale de Neurologie, organizată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), a oferit tinerilor neurologi participanţi un program din care nu au lipsit temele de larg interes pentru domeniu, precum neuroreabilitarea, traumatismele cerebrale şi spinale, accidentul cerebral vascular, tulburările comportamentului motor sau scleroza multiplă. Publicăm o relatare a principalelor teme abordate, alături de un interviu cu dl prof. dr. Dafin Mureşanu, într-un grupaj realizat de dl dr. Aurel F. Marin. (...)

Modelul „Dr. House“ în variantă românească

de Dr. Sorina VASILE - aug. 5, 2011

   Studenţii fac tot mai rar anamneze, iar când vorbesc, totuşi, cu pacientul, mulţi afişează răceală şi dispreţ. Ce înseamnă până la urmă să fii doctor bun? Despre modelele medicale pe care le dă societatea şi poticneala mediciniştilor de a clădi un sistem mai bun, ne scrie dra Sorina Vasile, la rubrica Student la medicină. (...)


Beneficiile imunoterapiei în tratamentul alergiilor

de Dr. Mihail CĂLIN - aug. 5, 2011

   Academia Europeană de Alergie şi Imunologie Clinică a dat recent publicităţii „Declaraţia europeană asupra imunoterapiei“, în care se evaluează amploarea bolilor alergice şi rolul pe care imunoterapia trebuie să-l joace în acest context. O prezentare a proporţiilor pandemice ale alergiilor, a costurilor pe care le implică, a beneficiilor imunoterapiei şi a direcţiilor de acţiune conţinute în Declaraţie este realizată de dl dr. Mihail Călin. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Stop cardiac la o femeie de 48 de ani considerată anterior sănătoasă

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - aug. 5, 2011

   O femeie de 48 de ani, considerată anterior sănătoasă, face un stop cardiac prin tahiaritmii maligne, este resuscitată şi recuperată cu sechele neurologice nu foarte grave. Implantare de cardioverter. Sub magnezioterapie, aritmiile maligne nu au recidivat în următorii doi ani. Cazul prezentat de dl conf. dr. Corneliu Zeana, la Consultaţia de vineri, subliniază relaţia dintre deficitul prelungit de magneziu şi prolapsul de valvă mitrală. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ Bucureşti

de Dr. Constantin BOGDAN - aug. 5, 2011

   În căutarea istoriei medicinii, dr. Constantin Bogdan evocă cele două personalităţi care au dat numele Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”. Totodată, un articol despre istoria neurochirurgiei româneşti şi a clădirii care în anii ’80 era cea mai mare clinică de gen din Europa. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 

Un medic – istoric al unor vremuri demult apuse

de Dr. Mihail MIHAILIDE - aug. 5, 2011

   Volumul „Nicolae Kretzulescu – Amintiri istorice“, ediţie îngrijită de dr. Valeriu Mihăilă, adevărată bijuterie a speciei memorialistice, îi prilejuieşte dlui dr. Mihail Mihailide o incursiune în istoria Bucureştiului de la jumătatea secolului al XIX-lea, la rubrica Jurnal de jurnale. (...)

Poezia lui Michelangelo: darul lui C. D. Zeletin

de Smaranda BRATU-ELIAN - aug. 5, 2011

   Meritul pentru primul volum tradus în limba română cu opera poetică integrală a lui Michelangelo Buonarroti îi aparţine dlui prof. dr. C. D. Zeletin. Doctorul a lucrat la sonetele italiene încă din vremea studenţiei. Povestea „prieteniei” dintre Michelangelo şi C. D. Zeletin e redată la Cartea confraţilor de dna Smaranda Bratu-Elian. (...)
 

Coordonare directă

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - aug. 5, 2011

Alte titluri:
Combaterea fraudelor
35 de milioane de lei pentru urgente

BREF

de Dr. E. G.-P. - aug. 5, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Wrong side surgery

   În întreaga lume medicală apar probleme de malpraxis. Una dintre cele mai dramatice se referă la operaţia pe partea opusă (genunchi, şold etc.). O astfel de eroare se înregistrează chiar şi în ţările cu medicină la cel mai înalt nivel, care dispun de toate facilităţile, aparatură, personal calificat… Cazurile „tratate“ pe partea opusă sunt apoi despăgubite, întreg procesul având o derulare complicată prin casele de asigurări. Astfel de erori costă departamentele zeci sau sute de mii de dolari. (...)

Scris de doctor

de Dr. Mihail CĂLIN - aug. 5, 2011

   Cu două generaţii în urmă, profesorii Facultăţii purtau cravată. Observaţia este valabilă pentru toate cadrele didactice, de la asistent până la decan. Doamnele veneau la cursuri şi stagii cu taior ori în rochie. Numai pe secţia de Chirurgie, unele interne se încumetau să poarte pantaloni. Mediciniştii erau apelaţi cu domnule doctor încă din primele zile ale anului întâi şi purtau cravată dacă aveau aşa ceva sau dacă aveau chef. La examene, cravata era însă obligatorie, iar pentru fete, orice fel de fard sau ojă – excluse. (...)

Centre multifuncţionale şi vaccinări

de Alexandru NEAGU - aug. 5, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Asociaţia Română de Hipertensiune la început de drum

de Prof. dr. Maria DOROBANŢU - aug. 5, 2011

   Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate în ţările dezvoltate economic. Se apreciază că din totalul de 55 milioane de decese înregistrate pe întreg globul anual, aproximativ 30% sunt decese de cauză cardiovasculară. Principala cauză de deces cardiovascular este hipertensiunea arterială (HTA). (...)

 

Automedicaţia cu antibiotice

de Dr. Sorina VASILE - aug. 5, 2011

44% din români au luat tratament cu antibiotic în
ultimele şase luni, spune un studiu realizat de Gfk.
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

Discriminări?

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 5, 2011

   Într-o declaraţie de presă primită la redacţie, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală afirmă că CJAS Buzău, Giurgiu şi Harghita refuză să încheie contractele medicilor de familie participanţi la protestul naţional în perioada 1–10 iunie, pentru 2011, începând cu 1 iunie a.c. FNPMF şi SNMF solicită CNAS şi MS să ia de urgenţă măsurile care se impun pentru intrarea în normalitate şi în aceste judeţe. (...)
 

Gripa H1N1 2009 în universităţi

de Dr. M. D. - aug. 5, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Băile 1 Mai

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - aug. 5, 2011

   Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la altitudinea de 160 m. Clima este dulce de coline, cu temperatura medie anuală de 10,5°C. (...)

Ştiri pe scurt

- aug. 5, 2011

Titluri:
Prevenţia bolilor tiroidiene
Depresia mamei afectează copilul
Sistemele calităţii
Predicţia virusului gripal dominant
Articolele le puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe