Newsflash

Viața Medicala - Ediția 22 (1116) din iun. 2011


Polipragmazia …ştiinţifică

de Dr. Mihai Cezar POPESCU - iun. 3, 2011

   „Ce e mult nu e bun“, cu versiunea sa „foarte binele e duşmanul binelui“, ecouri de autentică valoare ale înţelepciunii populare, îşi găsesc aplicarea clipă de clipă în toate aspectele existenţei curente a omului modern. În multe domenii ale vieţii noastre, accesibilitatea facilă (sau în mod intenţionat facilitată şi chiar încurajată) la produse şi servicii reprezintă mecanismul principal al excesului. Un experiment american bine-cunoscut prezintă o maimuţică având doi electrozi implantaţi la nivel cerebral, unul la nivelul unui centru al foamei, celălalt într-o zonă legată de plăcerea sexuală. (...)

Marea… clasificare sau reforma, partea a II-a

de Marian CÂMPEANU - iun. 3, 2011

   „Începând de astăzi, 1 iunie, două reguli foarte importante au fost introduse în sistemul de organizare spitalicesc. Este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat“. Aşa şi-a început discursul referitor la „marea clasificare“, ce urmează la rând după „marea desfiinţare şi reorganizare“ a spitalelor, dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii. (...)

Normele la Contractul-cadru, în dezbatere

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iun. 3, 2011

   Pe site-ul CNAS, din 26 mai a.c. se află în dezbatere publică proiectul de Ordin privind Normele metodologice pentru anul 2011 de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012. Cele peste 400 de pagini ale documentului cuprind, printre altele: Pachetul de servicii medicale în asistenţa primară;  (...)

Între psihopatologie şi psihanaliză

de Dr. Alexandru TRIFAN - iun. 3, 2011

   Adolescenţa „la prelungiri“ este perioada vieţii care pune în cel mai înalt grad la încercare „flerul“ practicianului, în departajarea tulburărilor mintale de vârtejul firesc şi necesar al evoluţiei către maturitate. Diferenţierea normalului de patologic este dificilă, greşeli putându-se face în plus ori în minus adică psihiatrizare ori neglijare. Un caz ilustrativ prezintă dl dr. Alexandru Trifan la rubrica Portrete fiziognomice. (...)

 

Echilibrul just dintre cercetările originale şi prezentările didactice

de Prof. dr. Peter MANU - iun. 3, 2011

   Al 37-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice s-a desfăşurat, la finele lunii trecute, la Sibiu. Invitat, de la New York, pentru a participa la această reuniune, dl prof. dr. Peter Manu ne prezintă cele mai importante subiecte discutate. (...)

REALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN ARTRITA IDIOPATICĂ JUVENILĂ

de Conf. dr. Nicolae IAGĂRU - iun. 3, 2011

   Societatea Română de Reumatologie Pediatrică (SRRP), înfiinţată în noiembrie 2009, a organizat recent, în Capitală, prima sa reuniune naţională. Despre principalele teme abordate la această reuniune, aflăm din relatarea semnată de dl conf. dr. Nicolae Iagăru, preşedintele SRRP. (...)
 

SĂRBĂTOAREA CĂRŢII

de Dr. Mihail CĂLIN - iun. 3, 2011

   S-a constatat şi demonstrat că mersul la cumpărături stimulează buna dispoziţie, chiar dacă te întorci acasă fără niciun ban sau, din contră, cu sacoşa… goală. Aşa se face că, pentru cititorul împătimit, un târg de carte se transformă-n sărbătoare. O relatare de la cel mai recent prilej festiv ne este oferită de dl dr. Mihail Călin. (...)
 

Telefoanele mobile, posibil cancerigene

de Dr. Mihail CĂLIN - iun. 3, 2011

   La 31 mai a.c., Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) din cadrul OMS a decis încadrarea câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă în grupul 2B – posibil carcinogenetic pentru oameni – al factorilor clasificaţi în monografiile IARC. Timp de o săptămână, un grup de lucru alcătuit din 31 de oameni de ştiinţă a analizat studiile şi datele disponibile la acest moment, apreciindu-le ca „limitate“ la utilizatorii telefoanelor mobile în privinţa gliomului şi neurinomului acustic şi „insuficiente” pentru alte tipuri de cancer. (...)
 

BREF

de Dr. E. G.-P. - iun. 3, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

VIAŢA MEDICALĂ reper în peisajul publicistic românesc

- iun. 3, 2011

   Vineri, 27 mai a.c., în sălile complexului expoziţional Romexpo: „Titulescu“, „Brâncuşi“, „Madgearu“, în faţa unui numeros public, s-a încheiat cu succes evenimentul medical, cultural şi artistic intrat de-acum în tradiţie: Gala „Viaţa medicală“. În intenţia organizatorilor, această sărbătoare – instituită în 2009, desfăşurată pentru întâia oară la Ateneul Român, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de apariţie neîntreruptă a săptămânalului nostru – a fost să evidenţieze Excelenţa în profesie. Iar prin acordarea anuală a Trofeului de cristal, să omagieze acele personalităţi ale ştiinţei şi artei vindecării care, în pofida tuturor vicisitudinilor din sistem, şi nu numai, au făcut posibilă această Excelenţă. (...)
 
 

Viitor fără tutun?

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iun. 3, 2011

   Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun – 31 mai, al cărei slogan este: „Trei moduri de a salva vieţi: Renunţă definitiv la fumat, ajută-i pe alţii să renunţe, respectă legea!“, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sărbătorit succesul Convenţiei-cadru a OMS pentru Controlul Tutunului (FTCT) în combaterea epidemiei de tabagism, recunoscând totodată că rămân încă destule provocări în domeniu. (...)

Stop! Cu plămânii la control

de Dr. Sorina VASILE - iun. 3, 2011

   La 31 mai, de Ziua Mondială Fără Tutun, mediciniştii şi specialişti de la „Marius Nasta“ au încercat să-i convingă pe bucureşteni să se lase de fumat.
   Bucureştenii şi-au putut testa gratuit, miercuri, nivelul de monoxid de carbon din sânge şi VEMS. Analizele fac parte din campania „Stop! Cu plămânii la control“, organizată de Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti şi Societatea Studenţilor din Medicină. Aproximativ 150 de oameni, majoritatea fumători, s-au testat, în Piaţa Universităţii din Capitală, ca să vadă care e „vârsta reală“ a plămânilor lor. (...)

300

de Marian CÂMPEANU - iun. 3, 2011

   Centrul de Hematologie şi Transplant Medular (CHTM) din cadrul Institutului Clinic Fundeni a marcat vineri, 27 mai a.c., printr-un eveniment de presă, 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice (auto- şi allogrefe) realizate la copii şi adulţi. (...)
 
 

Ştiri pe scurt

- iun. 3, 2011

Titluri:
ExpoMedika
„Cu mâinile curate“
Spital privat pentru copii
Asigurări pentru celule stem
Perspective în tratamentul hepatitei C
Mişcare pentru sănătate
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

„SOS Cardio“

de Dr. M. D. - iun. 3, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Valorile uitate ale profesiei medicale

de Luminiţa VÂLCEA - iun. 3, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

SENTINŢA

de Dan LĂZĂRESCU - iun. 3, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

SCIENCE HALL OF FAME Un Voltaire englez în secolul XX (1)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - iun. 3, 2011

   În fruntea clasamentului celor mai faimoşi savanţi din ultimele două secole se află Bertrand Russell (1872–1970), cu 1.500 mD, la o distanţă astrală de Robert Koch (1843–1910), care, cu 185 mD, se află totuşi pe locul 18. Un laureat Nobel pentru Medicină (1905) cum n-au fost mulţi, deoarece, copleşit de onoruri, a rămas mereu acelaşi om modest, care prin muncă şi geniu a adus un serviciu imens medicinii, umanităţii. Admiratorilor le răspundea simplu: „Am muncit cât am putut... (...)

Inspiraţie şi oază de linişte

de Dr. Radu STOENESCU - iun. 3, 2011

   Spirala. O scară interioară a bibliotecii, din superba mănăstire barocă din Melk (Austria), capodopera lui Jakob Prandtauer. Cu aproximativ 85.000 de manuscrise, biblioteca l-a inspirat pe Umberto Eco să scrie „În numele trandafirului“.
   După raliu. În drum spre Sovata, la început de mai, s-a pornit ca din senin o ninsoare, ce a dat peste cap – la propriu şi la figurat – un raliu în desfăşurare.
   Fluture. Un fluture surprins într-o adevărată şedinţă foto, în superba grădină botanică din Simeria – o oază de linişte ce merită vizitată.
 

Un an cât o clipă

de Dr. Sebastian NICOLAU - iun. 3, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe