Newsflash

Viața Medicala - Ediția 18 (1112) din mai 2011


Gala „Viaţa medicală“ 2011

de Dr. M. M. - mai 6, 2011

   Alăturat, afişul Expoziţiei de fotografie artistică a medicilor „5x5“, care se vernisează la 27 mai, în cadrul Galei „Viaţa medicală“ 2011. S-au împlinit cinci ani de când această preocupare de tradiţie a urmaşilor lui Hipocrat, încă de pe vremea filmului de celuloid şi a fotografiilor alb-negru, a fost „reanimată“, luând fiinţă Asociaţia Medicilor Artişti Fotografi (preşedinte: dl prof. dr. Mircea Cinteză), în palmaresul ARFOMED înscriindu- se deja o suită de expoziţii naţionale şi participări în afara ţării care s-au bucurat de succes. Lucrările de la actuala Gală, selectate de un juriu de specialişti în arta imaginii, vor fi expuse la ROMEXPO, în sala „Titulescu“, cu începere de la ora 17. Afişul este realizat de foarte talentata noastră colegă, dna dr. Georgia Baltog, membru ARFOMED.
 

ASAP as soon as possible

de Dr. Andrei GIOVANI - mai 6, 2011

   Acronimul ASAP (as soon as possible – cât mai repede posibil) defineşte exact situaţia pe care o putem vedea destul de des în serialele tv de genul Chicago Hope sau Grey’s Anatomy, unde personalul medical se deplasează cu pacientul către un tratament medical sau chirurgical de urgenţă, salvator. O întârziere de minute sau secunde poate fi fatală pentru urgenţele medicale sau chirurgicale. Întotdeauna ne întrebăm care sunt manevrele cele mai corecte de efectuat pentru cazurile în care viaţa este pusă în pericol. De aici şi acronimul ASAP, care trebuie să prindă exact „fereastra terapeutică“ în care se mai poate face ceva pentru salvarea vieţii. (...)

Un valoros tratat de ecocardiografie Doppler

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 6, 2011

    După ce miercuri, 4 mai a.c., s-a celebrat Ziua Naţională a Inimii, ieri au început, la Braşov, lucrările Conferinţei Naţionale a Grupurilor de Lucru ale Societăţii Române de Cardiologie. Cu acest prilej, astăzi, 6 mai, în Sala III a hotelului Aro, se lansează tratatul Ecocardiografia Doppler – editori: dr. Bogdan A. Popescu şi prof. dr. Carmen Ginghină. (...)

CINCI REUNIUNI

de Dr. Mihail CĂLIN - mai 6, 2011

    La sfârşitul lunii mai, Societatea Română de Medicină de Laborator organizează la Sibiu, alături de Congresul naţional, alte patru manifestări ştiinţifice. Partener media principal, „Viaţa medicală“ publică un interviu cu dl conf. dr. Manole Cojocaru, preşedintele SRML, realizat de dl dr. Mihail Călin. (...)

 

Regenerarea cardiacă: cercetare fundamentală şi aplicaţii clinice

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 6, 2011

   În ce măsură există o convergenţă a studiilor privind regenerarea cardiacă, despre rolurile pe care proteina HMGB1 şi terapiile celulare, dar şi telocitele le pot juca în refacerea miocardului, şi, nu în ultimul rând, despre felul în care performanţele unui laborator din România pot atrage atenţia cercetătorilor din lumea... civilizată, aflăm din interviurile acordate de dnii dr. Maurizio C. Capogrossi şi acad. Laurenţiu M. Popescu, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“.
Un grupaj realizat de dl dr. Aurel F. Marin. (...)

Hipogonadismul hipogonadotrop congenital – de la evaluare clinică la profil genetic –

de Dr. Lavinia VIJA - mai 6, 2011

   Afectarea secreţiei de gonadotrofine duce la absenţa secreţiei de hormoni steroizi sexuali, ce caracterizează hipogonadismul hipogonadotrop congenital. Tabloul genetic, evaluarea clinică şi paraclinică, precum şi tratamentul acestei afecţiuni sunt prezentate de dna dr. Lavinia Vija şi dnii prof. dr. Constantin Dumitrache şi prof. dr. Jacques Young. (...)

Conduita actuală în diagnosticul bolilor musculare

de Dr. Marilena ALEXIANU - mai 6, 2011

   Majoritatea genetice, bolile musculare sunt invalidante, de lungă durată, cu impact important asupra vieţii bolnavilor. Despre cum se realizează diagnosticul precoce şi corect al acestor afecţiuni în ţara noastră, aflăm din articolul dnelor dr. Marilena Alexianu şi dr. Alexandra Bastian. (...)

O nouă manevră pentru stoparea tahicardiei paroxistice supraventriculare

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mai 6, 2011

   La Consultaţia de vineri, dl conf. dr. Corneliu Zeana descrie o nouă manevră vagală de oprire a atacurilor de tahicardie paroxistică supraventriculară, mai eficientă, în cazul prezentat, decât medicaţia administrată şi celelalte manevre vagale cunoscute. (...)

„Vremea când viaţa ta se cere rostită şi altfel“

de Dr. Mihail MIHAILIDE - mai 6, 2011

   Trecut nu demult în eternitate, ÎPS Bartolomeu Anania, scriitorul Valeriu Anania, autorul celebrei ediţii jubiliare a Bibliei (2001), dar şi al unei opere scriitoriceşti remarcabile (premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România în 1982), a fost student la Medicină, bucurându-se de îndrumarea unor corifei ai acestei ştiinţe şi arte, precum Iuliu Haţieganu ori Victor Papilian, în Clujul anilor ulteriori celei de-a doua conflagraţii mondiale. Amintirile acestor dificili ani de studenţie constituie capitole ale impunătorului volum „Memorii“ (2008). La rubrica Jurnal de jurnale, dl dr. Mihail Mihailide se referă la unele dintre aceste notaţii memorialistice care, încă din timpul îndelungatei şi interesantei vieţi a scriitorului au ridicat întrebă ri şi au suscitat controverse. (...)
 

Directorul ECDC în România

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - mai 6, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Alte titluri:
Finanţare per capita, la Ambulanţă?
Controlul decontărilor
Reprofilarea spitalelor continuă
 

BREF

de Dr. E. G.-P. - mai 6, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Ziua europeană de conştientizare a insuficienţei cardiace

- mai 6, 2011

   Ziua europeană de conştientizare a insuficienţei cardiace este marcată, anul acesta, la 7–8 mai. Şi în România vor fi organizate diverse acţiuni având ca scop informarea publicului larg cu privire la importanţa diagnosticului precoce şi a tratamentului optim ale acestei afecţiuni.
 

Victor Tomulescu

de Prof. dr. Peter MANU - mai 6, 2011

    Il faut avoir jeune chirurgien, vieux médecin et riche apothicaire. Nu pot să spun de ce este mai bine ca farmacistul să fie bogat, dar sunt de acord cu proverbul francez şi cu William Osler, că în medicină anii contează, că patologia este complexă şi variabilă şi că numai o experienţă lungă şi bine înţeleasă (cu toate înfrângerile pe care le conţine) permite celor talentaţi, cândva după 40 de ani, începutul cunoaşterii profunde a artei şi ştiinţei noastre. (...)
 

10 minute din viaţa unui oncolog: dr. Florin Băcanu, medic primar

de Alice ŢUCULESCU - mai 6, 2011

   18 aprilie, ora 13, cabinetul nr. 10, Spitalul Clinic „Sf. Maria“ Bucureşti.
   Dr. Fl. B.: În farmacia Spitalului nostru, deocamdată, lipseşte. Să încercaţi la Institutul Oncologic.
Pacientul: Am fost, nu există… (...)
 

Nefrologie, invaliditate ş.a.

de Alexandru NEAGU - mai 6, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Securitate şi sănătate în muncă

de Dr. M. D. - mai 6, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

În România, astmul e subdiagnosticat şi subtratat

de Dr. Sorina VASILE - mai 6, 2011

   Un milion de români suferă de astm şi doar 10% din aceştia sunt identificaţi şi trataţi. De Ziua Mondială a Astmului (3 mai), Societatea Română de Pneumologie a organizat o serie de conferinţe despre diagnosticul şi tratarea eficace a astmului. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

Muncă şi sănătate: un raport îngrijorător

de Marian CÂMPEANU - mai 6, 2011

   Bolile cronice, precum artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă şi afecţiunile lombare, principalele „vinovate“ de îngrădirea accesului la muncă pentru sute de mii de cetăţeni ai UE, au reprezentat subiectul unui raport al organizaţiei The Work Foundation din Marea Britanie cu privire la impactul afecţiunilor musculo-scheletale asupra forţei de muncă din 26 de ţări. Rezultatele din România au fost prezentate marţi, 3 mai 2011, la Palatul Parlamentului, sub patronajul Ligii Române contra Reumatismului. (...)

Asistenţă pentru familiile defavorizate

de Dr. M. C. - mai 6, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Înscrierile continuă

de Luminiţa VÂLCEA - mai 6, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe