Newsflash

Viața Medicala - Ediția 16 (1110) din apr. 2011


Gala „Viaţa medicală“ 2011

de Dr. Mihail MIHAILIDE - apr. 22, 2011

    Societatea Medicilor Scriitori şi Publicişti din România (SMSPR) a luat naştere ca urmare a iniţiativei subsemnatului, susţinut de un grup de medici scriitori: Constantin Bogdan, Corneliu Ionescu, Ion Hurjui, Florea Marin, Crişan Mircioiu, Nicolae Neagu, Victor Săhleanu, Octavian Simu, Marin Gh. Voiculescu, C. D. Zeletin. La 6 octombrie 1990, în Amfiteatrul Spitalului „Colţea“, a avut loc prima Adunare Generală din istoria acestei Societăţi. (...)
 

Să mergem mai departe…

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 22, 2011

   În miez de primăvară îndelung aşteptată, să ne trezim din amorţeală, să ne scuturăm de inerţie, să înviem tot ce-i bun şi frumos în noi, toate darurile şi virtuţile care dau mărturie că purtăm în noi scânteia divină. Căci ştim, vrem şi putem să ne ridicăm după căderi, să mergem mai departe, chiar dacă, uneori, nu vedem capătul drumului. Ne recunoaştem greşelile şi învăţăm din ele, ne cerem iertare şi iertăm, ne asumăm responsabilitatea propriilor fapte, avem conştiinţa valorii vieţii, a timpului şi a urgenţei facerii de bine, ne dăruim celorlalţi, suntem hotărâţi pe Cale, ne păstrăm pacea pe orice furtună dinafară, ne implicăm cu folos unde ne cheamă viaţa, zidim, înălţăm, suntem părtaşi la Creaţie. Am aflat ordinea firească a lucrurilor: a fi, a şti, a face, a avea. (...)

Specialişti în injecţii? Specialişti în pilule?

de Prof. dr. Florinel BĂDULESCU - apr. 22, 2011

    Fiecare guvern îşi propune transpunerea în practică a propriilor politici sanitare, dar, din păcate, odată cu schimbarea acestuia, se dau la o parte toate ideile, chiar dacă unele au fost bune. Politizarea excesivă a activităţilor medicale şi abandonarea reuşitelor au fost şi sunt posibile în absenţa unui program coerent de dezvoltare reală a sistemului sanitar românesc. Finalitatea activităţii fiecărui guvern s-a tradus prin cheltuirea, de multe ori nejustificată, a banului public, înrăutăţirea unor indicatori majori cum ar fi mortalitatea generală, iar cei care pierd sistematic sunt pacienţii – contribuabili atât cu bani, cât şi cu voturi. (...)

 

Eforturi conjugate în cercetarea regenerării cardiace

de Dr. A. M. - apr. 22, 2011

   După colaborările iniţiate cu importante grupuri de cercetare din Europa şi din China, legate de importanta descoperire a telocitelor în aproape toate organele, dar şi de prezumtivul rol al acestora în regenerarea cardiacă, în conjuncţie cu celule stem, grupul de cercetare de înaltă performanţă din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale „Victor Babeş“ Bucureşti, condus de dl acad. Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Secţiei de ştiinţe medicale a Academiei Române şi preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, întreprinde noi paşi pentru extinderea colaborărilor internaţionale cu grupuri de prestigiu interesate de studiul fundamental al regenerării cardiace. (...)

Coerenţă, strategie, recunoaştere internaţională şi... realizări!

de Dr. Aurel F. MARIN - apr. 22, 2011

   Coerenţa, strategia pe termen lung şi modernitatea abordării ştiinţifice şi organizatorice au caracterizat activitatea remarcabilă de până acum a Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN). Propunem cititorilor noştri o prezentare a celui de-al 7-lea Congres SSNN, desfăşurat recent la Cracovia, printr-o serie de declaraţii oferite de câteva din personalităţile participante, alături de un interviu acordat de dl prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedintele SSNN. (...)
Un grupaj realizat de dl dr. Aurel F. Marin.

O carte care stimulează „aventura intelectuală“

de Prof. dr. Rodica AVRAM - apr. 22, 2011

   Clinica de Cardiologie din Fundeni a editat, recent, în seria „Tineri elevi ai unei vechi Şcoli“, o carte de Imagistică la bolnavi cardiaci, sub redacţia dnei prof. dr. Carmen Ginghină, ce aduce noutăţi – ca mesaj ştiinţific, didactic – în peisajul actual al literaturii de specialitate. O prezentare oarecum ieşită din tipare a acestei extrem de utile apariţii editoriale este alcătuită de dna prof. dr. Rodica Avram. (...)

Specialităţi diferite, o preocupare comună. Medicina sexualităţii

de Dr. Vasile COCA - apr. 22, 2011

   La conferinţa Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România, subiectele abordate au fost, ca de fiecare dată, variate şi incitante, cum o confirmă relatarea dlui dr. Vasile Coca, preşedintele din acest an al manifestării. Dl prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR, vorbeşte despre reuşitele şi provocările organizaţiei la intrarea în al doilea deceniu de activitate, în interviul realizat de dl dr. Mihail Călin. (...)

Experienţa românească în „familia“ IASGO

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 22, 2011

   În Capitală, între 13 şi 16 aprilie a.c., au avut loc lucrările celui de-al XII-lea Simpozion al Secţiunii Române IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists), preşedintele manifestării fiind dl prof. dr. Irinel Popescu. Un eveniment special l-a constituit organizarea, la 15 aprilie, de către Fundaţia pentru Transplant şi Societatea Romtransplant, a conferinţei dedicate celei de-a VII-a ediţii a Zilei Naţionale a Transplantului. Partener media principal, „Viaţa medicală“ publică o amplă relatare de la aceste evenimente, sub semnătura dnei dr. Maria Dragotă. (...)

Bucureşti – igienă şi civilizaţie, fin de siècle

de Dr. Mihail MIHAILIDE - apr. 22, 2011

   În aceste zile, când bucureştenii sunt chemaţi la un referendum asupra unei noi organizări a oraşului, când sunt puse pe tapet perenele probleme de igienă ale municipiului – calitatea apei potabile, salubrizarea străzilor şi a spaţiilor publice, poluarea aerului, ba chiar şi pericolul reprezentat de nesoluţionata problemă a câinilor vagabonzi – dl dr. Mihail Mihailide, la rubrica „Jurnal de jurnale“, face trimitere la Memoriile celebrului dr. C. D. Severeanu, interesante şi pitoreşti sub raportul scriiturii, din care aflăm care era odinioară starea de sanitaţie a Capitalei noastre, deloc mulţumitoare încă de atunci. (...)
 

Primăvara printre copii tradiţii şi meşteşuguri noi

de Dr. Raluca BULEA - apr. 22, 2011

   Şi institutele culturale bucureştene au intrat în febra sărbătorilor. Centrul Cultural Maghiar le-a împărtăşit celor mici tehnica încondeierii ouălor, iar Centrul Ceh ne arată un mod inventiv de a salva electrocasnicele stricate de avântul curăţeniei de Paşti. Detaliile ni le oferă dna dr. Raluca Bulea, la rubrica „Institute culturale”. (...)

BREF

de Dr. E. G.-P. - apr. 22, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Adrian Săftoiu

de Prof. dr. Peter MANU - apr. 22, 2011

   Rector Provinciae era titlul oficial al guvernatorilor provinciilor Imperiului Roman, ne spune Suetoniu, până când Justinian I a transferat denumirea episcopilor, din ce în ce mai influenţi, ai religiei la care se convertise. Mai târziu, în Evul Mediu, o parte din episcopi au ajuns să conducă, sub îndrumarea Vaticanului, universităţile Europei Centrale şi de Vest. Influenţa occidentală a determinat, mai întâi sub Petru I, în Rusia, la începutul secolului XVIII, adoptarea termenului şi în estul Europei. Au făcut întotdeauna excepţie universităţile din Anglia şi din ţările cândva sub suzeranitatea ei. (...)

Hormonii şi creierul întâlnire între endocrinologi şi psihiatri

de Prof. dr. Mihail COCULESCU - apr. 22, 2011

  Al 17-lea Simpozion Naţional de PsihoNeuroEndocrinologie aniversează 21 de ani de la înfiinţarea acestei societăţi interdisciplinare, printr-o reuniune comună cu societăţile de Psihiatrie din România şi un memorial Ştefan M. Milcu, găzduit de Academia Română la 26 mai 2011. (...)

 

Ghiduri şi reorganizare

de Alexandru NEAGU - apr. 22, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Forum mondial despre intestinul iritabil

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - apr. 22, 2011

   Intestinul iritabil este cea mai comună tulburare funcţională digestivă. Acest sindrom afectează, în diverse părţi ale lumii, între 2 şi 20% din populaţia generală. La noi în ţară, prevalenţa raportată a fost de 4–14%. Deşi prognosticul de viaţă este bun, cel de vindecare este foarte rezervat şi calitatea vieţii pacienţilor cu intestin iritabil este deteriorată. Fiind o tulburare funcţională, nu se ştie încă prea mult despre patogeneză şi nici nu există vreun tratament perfect. (...)

Succese în transplantarea renală

de Dr. Al. T. - apr. 22, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Planuri şi nevoi pentru managementul hemofiliei

de Marian CÂMPEANU - apr. 22, 2011

   La Conferinţa de presă organizată vineri, 15 aprilie a.c., cu ocazia Săptămânii de luptă împotriva hemofiliei, dl dr. Andrei Kozma, consilierul personal al ministrului sănătăţii, le-a oferit o speranţă pacienţilor prezentând un plan prin care MS speră să definitiveze registrul hemofilicilor din România, să înfiinţeze centre de hematologie transfuzională la nivel regional şi să ajungă la media de 0,9 UI factor de coagulare până la sfârşitul acestui an. (...)

Buget suplimentat

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - apr. 22, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Alte titluri:
Posibile stimulente financiare?
Reclasificare

Şi copiii internaţi se pregătesc de Paşte

de Dr. M. C. - apr. 22, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Generozitate

de Dr. C. M. - apr. 22, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe