Newsflash
OPINII

Dreptul de liberă practică

de Dr. Rodica PERCIUN - ian. 15 2021
Dreptul de liberă practică

Pe lângă specialitatea principală, dobândirea competenţelor medicale/studii complementare (în nomenclatura curentă) permite transpunerea abilităţilor în practica medicală legală și menţionarea lor pe „Certificatul de Membru” al Colegiului Medicilor, alături de specialitatea principală.

Dacă până în urmă cu trei-patru ani acest certificat expunea datele absolventului-medic, permitea avizarea anuală a specialităţii și competenţelor prin lipirea vignetelor pe verso, de doi-trei ani, în noua formulare, doar Certificatul de Membru specifică specialitatea/competenţele/gradul posesorului. Avizul anual, însoţitor al Certificatului, specifică specialitatea principală și dreptul de liberă practică.

        În nota din subsol se stipulează, la punctul 1: „Titularul are dreptul să practice profesia conform prevederilor de mai sus numai în specialităţile în care este avizat și numai în intervalul de timp pentru care există avizul anual al CMR”. Menţiunile privind dreptul de practică (acesta acordându-se prin avizul anual) au specificat la punctul (1) dreptul de liberă practică în specialitatea avizată

        Remarcăm diferenţe notabile dacă vom compara cele două sisteme (vechi/nou) de avizare anuală, după cum urmează. Sistemul actual NU conferă avizul anual și competenţelor, ceea ce poate determina un angajator (din sistemul privat) să desconsidere celelalte abilităţi legal obţinute și agreate de Ministerul Sănătăţii, dar și de Colegiul Medicilor, în mod explicit până acum trei ani. Angajatorul atent la text nu va dori intrarea într-un conflict artificial întreţinut.

        Medicului practician i se suspendă în mod explicit dreptul la liberă practică în domeniul competenţelor dobândite, pe lângă specialitate.

        Altă consecinţă, trecută cu vederea, este în planul „asigurării de răspundere civilă”. Unii asiguratori specifică și prevăd în planul de asigurare și competenţele. Vulnerabilitatea, dar și asigurarea de răspundere civilă, iată, pot fi feliate în acord cu specialităţile și competenţele.

        Întreb: Ce ar fi mai ușor de făcut în scop reparatoriu sau de clarificare a unei ambiguităţi care poate costa practicienii? Punctajul anual se calculează incluzând și ,,alte domenii educaţionale medicale decât specialitatea de bază”, ceea ce înseamnă cursuri, lucrări, publicaţii în domenii care nu sunt explicit avizate?

Nota redacţiei:

Viaţa Medicală a solicitat un punct de vedere Colegiului Medicilor din Municipiul București (organizaţie al cărei membru este cititoarea noastră), care ne-a transmis următoarele: 

„(...) vă precizăm faptul că certificatul de membru și avizul anual sunt eliberate de Colegiul Medicilor din România. Colegiul Medicilor din Municipiul București introduce doar datele solicitate pentru printare și semnare. Forma celor două documente este dată de Colegiul Medicilor din România”. Vom reveni cu detalii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe