Newsflash
OPINII

Dreptul de a fi asistată la naștere... în vremuri de pandemie

de Drd. Rareș Voroneanu - iun. 4 2021
Dreptul de a fi asistată la naștere... în vremuri de pandemie

Inspirat de alte state europene, legiuitorul din România a elaborat o serie de recomandări privind prezenţa unei persoane alături de gravidă în sala de naștere.

asistataÎn articolul de faţă vom prezenta o serie de condiţii pe care o persoană trebuie să le îndeplinească atunci când dorește să ia parte la momentul în care mama dă viaţă unui copil.

În primul rând, gravida are prerogativa de a fi informată cu privire la dreptul de a fi asistată la naștere. Se impune o precizare aici: nu doar tatăl poate asista.

Noţiunea de „persoană desemnată” include fratele, sora, mama, adică orice persoană care a fost desemnată în acest sens de persoana care urmează să aducă pe lume un nou-născut.

Femeia va fi informată cu privire la această posibilitate chiar în momentul în care ajunge la maternitate, iar în situaţia în care este o naștere programată, la ultimul consult pe care aceasta îl efectuează.

O problemă specială se pune în situaţia în care mama este pusă în pericol, iar informarea nu mai poate avea loc. Consider că în astfel de momente nefericite, nașterea poate avea loc fără o informare prealabilă, viaţa femeii fiind mai importantă decât exprimarea unui consimţământ.

Persoana care va asista femeia la naștere trebuie să nu prezinte semne clinice de infecţie respiratorie acută și să fie clinic sănătoasă.

De asemenea, va trebui să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: să fie vaccinată anti-COVID și să aibă cel puţin zece zile de la vaccinarea completă; să deţină un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte (atenţie: test RT-PCR nu include și testul rapid, legiuitorul stipulând în mod expres această condiţie); a trecut prin infecţia SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

În legătură cu echipamentul pe care îl va purta persoana desemnată, recomandările privesc un halat de unică folosinţă, botoși, capelină, mască, vizieră și mănuși de unică folosinţă. Toate acestea vor fi asigurate de spital.

Având în vedere că nu se stipulează cine va suporta costurile, opinez că vor putea fi trecute chiar în sarcina persoanei care asistă. Personalul medico-sanitar care asistă la naștere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naștere și să le atașeze fișei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic și solicitarea documentelor se realizează de personalul secţiei de obstetrică-ginecologie.

Un lucru trebuie să îl mai punem în lumină: toate cele de mai sus sunt doar niște recomandări, astfel încât încă nu putem vorbi despre o obligaţie din partea spitalului de a încuviinţa o astfel de cerere în vremuri de pandemie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe