Newsflash
Știri

Dr. Vayna: decembrie e luna gemenilor care supraviețuiesc prin chirurgie fetală

de L. Budin - nov. 30 2022
Dr. Vayna: decembrie e luna gemenilor care supraviețuiesc prin chirurgie fetală

Dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în medicină materno-fetală, arată care sunt cele mai frecvente complicații asociate gemenilor identici.

O treime dintre gemeni sunt identici și două treimi neidentici, arată specialistul, citat într-un comunicat. Sarcinile monocoriale (cu gemeni identici) apar spontan la una din 250 de femei, una din 3 sarcini cu gemeni fiind de acest tip.

gemeni-baieti

Vârsta crescută a femeilor care devin mame și fertilizarea au drept consecință creșterea numărului sarcinilor din această categorie. Astfel, sarcinile monocoriale apar în una din 50 de fertilizări in vitro, precum și în una din 25 de stimulări ovariene.

În cazul gemenilor identici, riscul de mortalitate până la 24 de săptămâni este de 6 ori mai mare comparativ cu al gemenilor neidentici, gemenii identici prezentând cu 50% mai multe anomalii cromozomiale comparativ cu sarcinile singulare”, arată specialistul.

Sindromul transfuzor-transfuzat și secvența anemie-policitemie sunt două cauze majore de pierdere a sarcinilor, ambele afecțiuni apărând exclusiv în cazul sarcinilor monocoriale.

Gemenii identici prezintă aceeași placentă, iar la nivelul acesteia există vase care comunică între ele, de la un făt la altul. La nivelul acestor vase există, în mod normal, un transfer balansat de sânge. În aproximativ 15% dintre cazuri, transferul este nebalansat, ceea ce duce la apariția sindromului transfuzor-transfuzat. Acesta este diagnosticat în săptămânile 16 -26 de sarcină”, explică dr. Ana Maria Vayna.

Afecțiunea înseamnă că unul dintre feți este supraîncărcat circulator, de aceea poate dezvolta probleme cardiace și ulterior se poate opri din evoluție. Celălalt făt se poate opri și el din evoluție sau, în peste 80% dintre cazuri, există riscul de a dezvolta complicații neurologice severe, explică specialistul.

În cazul în care nu este tratat, acest sindrom prezintă o mortalitate de 90%.

Ablația laser a anastomozelor vasculare pe cale fetoscopică presupune intrarea în cavitatea amniotică sub ghidaj ecografic cu o cameră mică, ce măsoară câțiva milimetri, identificarea acestor vase, colagularea vaselor comunicante și separarea celor două placente. Este o procedură medicală de succes, care presupune o rată de supraviețuire de 50-75% pentru ambii feți și de 15-25% pentru un singur făt”, arată specialistul.

În 15-25% dintre cazuri, niciunul dintre gemeni nu supraviețuiește.

Dintre gemenii identici, 5% prezintă o altă complicație denumită secvența anemie-policitemie. Între cei doi feți are loc doar un transfer de globule roșii, astfel unul dintre feți fiind policitemic (adică prezintă multe globle roșii), iar celălat este anemic. Și în acest caz se intervine prin ablația laser a anastomozelor vasculare.

Consider esențial ca viitoarele mame cu gemeni identici să facă controale medicale mai frecvente, adică din două în două săptămâni. De asemenea, este important să știe că terapia fetală se face doar atunci când unul dintre feți este în pericol de a se opri din evoluție. Procedurile de terapie fetală, deși minim invazive, pot implica anumite riscuri precum riscul de naștere prematură, de infecție sau riscul de a se opri din evoluție a unuia/ambilor feți”, subliniază dr. Ana Maria Vayna.

Intervențiile fetale efectuate în ultimii 20 de ani au ajutat mulți gemeni identici să se nască sănătoși și ulterior să ducă o viață normală.

Tocmai din acest motiv, pe 7 și 8 decembrie celebrăm la nivel global gemenii identici care au supraviețuit acestor probleme, cu ajutorul chirurgiei fetale”, se arată în comunicat.

Este important ca sarcina multiplă să fie urmărită și de un specialist în medicină materno-fetală.

Recomand ca viitoarele mame aflate într-o astfel de situație să consulte și un specialist în medicină materno-fetală și să facă toate controalele medicale la termenele stabilite”, spune dr. Ana Maria Vayna.

Topul suplimentelor alimentare în Europa și în România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe