Newsflash
Știri

Dr. Vasile Sârbu: există decalaj tehnologic între spitalele obișnuite și cele mari

de L. Budin - iul. 7 2022
Dr. Vasile Sârbu: există decalaj tehnologic între spitalele obișnuite și cele mari

În privința dotărilor moderne, există un decalaj uriaș între spitalele unde se tratează majoritatea românilor și marile centre universitare, consideră fondatorul Universității Ovidius din Constanța.

Fondatorul Universităţii Ovidius Constanţa, dr. Vasile Sârbu, a afirmat, la prima Conferinţă Naţională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, de la Târgu Mureş, că în România există câteva spitale care au toate tehnologiile existente în lume, însă este o distanţă uriaşă între acestea şi spitalele în care se tratează majoritatea românilor, informează Agerpres

vasile-sarbu
Sursă foto: Facebook Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie

 

Doctorul consideră și că medicii români s-au adaptat cu dificultate la noile tehnologii.

Sunt câteva spitale care au toate tehnologiile din lume, cum ar fi Institutul Clinic Fundeni, însă la noi nenorocirea este că între spitalele normale, cu tehnologii aduse la nivelul actual al medicinei, şi spitalele obişnuite, în care se tratează românii, e o distanţă uriaşă. (...) O să vedeţi că şi la Londra, şi într-un spital mic dintr-un orăşel oarecare, tehnologiile sunt la fel. Adică dispun şi de CT, şi de RMN, şi de cateterism cardiac şi de tot ceea ce trebuie. La noi, ca să le faci pe astea, trebuie să te deplasezi către nişte doctori cu nume sau către nişte instituţii private ori de stat, unde să-ţi faci respectiva investigaţie”, a declarat dr. Vasile Sârbu.

Doctorul a arătat că, spre exemplu, un pacient care ar dori să vadă dacă are metastaze în faza chimică, când nu se văd la RMN sau la CT, ci doar cu o tehnologie foarte modernă - PET-CT, nu are acces la aceste aparate, pentru că ele se găsesc doar în marile centre universitare.

Doctorul constănţean consideră că elita trebuie să se răspândească în toate unitățile sanitare şi că asta înseamnă să existe endoscopişti și în spitalele mici, să se facă puncţii, să fie laboratoare.

UMFST: prima conferință națională de medicină și tehnologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe