Newsflash
Știri

Dr. Florin Lăzărescu: nivelul scăzut al digitalizării dă politici publice ineficiente

de L. Budin - nov. 3 2022
Dr. Florin Lăzărescu: nivelul scăzut al digitalizării dă politici publice ineficiente

Dr. Florin Lăzărescu, cofondatorul Clinicii Trident, afirmă că sistemul medical din România este fragmentat, iar nivelul scăzut al digitalizării generează politici publice ineficiente.

Clinica a lansat, în 2020, prima aplicație din țară care digitalizează relația pacientului cu medicul stomatolog, se arată într-un comunicat.

Dr._Florin_Lazarescu

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la Indicele DESI, care măsoară nivelul de digitalizare a instituțiilor publice și mediului privat. Avem nevoie de investiții în această direcție pentru a micșora decalajul față de Vest și pentru a crește calitatea vieții cetățenilor. Sistemul medical din România este fragmentat iar nivelul scăzut al digitalizării generează politici publice ineficiente”, spune dr. Florin Lăzărescu.   

Din cauza lipsei centralizării informațiilor, autoritățile și profesioniștii din domeniu nu pot lucra cu date exacte despre starea de sănătate a populației pe diverse criterii de selecție, informații cu ajutorul cărora, mai apoi, să fie dezvoltate politici publice macroeconomice și de sănătate, adaugă specialistul.

Mai mult decât atât, sistemul privat de medicină dentară nu este legat în niciun fel la cardurile de sănătate, medicina dentară nefiind conectată la sistemul de decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate”, subliniază dr. Lăzărescu.

Potrivit cofondatorului Clinicii Trident, investițiile în digitalizare pot acoperi, parțial, lipsa de resurse umane din Sănătate, atât din punct de vedere al personalului auxiliar cât și al specialiștilor.

Digitalizarea automatizează sistemul de programări, reprogramări și confirmări, interconectează centrele medicale și oferă acces la informațiile pacientului (clinice și paraclinice/imagistică). Mai mult decât atât, după ce pacientul a ajuns pe scaunul stomatologic, digitalizarea intervine cu tehnici de scanare intraorală și chiar cu confecționare de lucrări dentare (obturații, coroane, punți) complet digital, fără intervenția laboratoarelor de tehnică dentară”, adaugă dr. Florin Lăzărescu. 

În ultimii doi ani, s-au investit peste 400.000 de euro în digitalizarea Clinicilor Trident, iar pentru 2023 se bugetează noi investiții în valoare de 300.000 de euro. 

În 2020, Clinica a lansat o aplicație proprie, disponibilă în versiune IOS și Android, cu scopul de a digitaliza complet interacțiunea dintre pacient și clinică. Prin intermediul aplicației, pacientul are acces în timp real la istoricul de costuri, planul de tratament și programul specialiștilor, își poate alege locul și medicul dorit și are opțiunea să dialogheze direct cu acesta.  

Dislexia: peste 40 de gene au legătură cu această tulburare de învățare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe