Newsflash
Dosar

Viaţa după infarct

de D. D. M. - ian. 7 2015
Viaţa după infarct
   Din luna octombrie a anului trecut, în 15 centre medicale din România, funcţionează un program-pilot – „şcoala de infarct“ –, prin care pacienţii sunt pregătiţi pentru „viaţa de după infarct“. Scopul acestui program îl reprezintă prevenirea celui de-al doilea infarct, care de obicei provoacă decesul. Practic, pacienţii care au suferit un infarct şi sunt spitalizaţi participă la cursuri ţinute de specialişti, prin care sunt responsabilizaţi în a-şi reorganiza viaţa după acel eveniment. În fiecare zi de miercuri, cadre medicale specializate desfăşoară o şedinţă de training, de aproximativ o oră, timp în care explică pacienţilor şi aparţinătorilor despre evenimentul cardiovascular prin care au trecut, medicamentele pe care le primesc, perioada de recuperare de după eveniment (reabilitarea cardiacă), dar şi despre o serie de lucruri simple pe care aceştia le pot face pentru a reveni la un stil de viaţă cât mai sănătos şi normal. Dr. Lucian Câlmâc, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, consideră util acest demers, deoarece sunt multe cazuri de pacienţi care au ajuns la spital, după doar două săptămâni, cu al doilea infarct. Prof. dr. Marius Vintilă, medic cardiolog la Spitalul „Sf. Pantelimon“ Bucureşti spune că din lista de 999 de boli a OMS, 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare. În România, jumătate din pacienţii care au făcut un infarct mor înainte să ajungă la medic. Odată cu implementarea Programului naţional de tratament intervenţional în infarctul miocardic, implementat de Societatea Română de Cardiologie în cooperare cu Ministerul Sănătăţii, mortalitatea intraspitalicească a fost redusă de la 13,5% în 1997 la 8,3% în 2014 (şi 4,4% la pacienţii care primesc un stent).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe