Newsflash
Dosar

Vaccinarea, singura modalitate de combatere a unei pandemii

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 22 2021
Vaccinarea, singura modalitate de combatere a unei pandemii

Pandemia de COVID-19 chinuie omenirea de aproximativ un an, virusul suferind deja câteva mutaţii până acum, dând naștere unor variante mult mai contagioase. Academiile europene de știinţe medicale se alătură efortului de promovare a vaccinării populaţiei, ca singură modalitate de combatere a unei pandemii.

Măsurile aplicate pentru limitarea efectelor pandemiei nu au influenţat semnificativ evoluţia acesteia, indiferent de intensitatea și durata aplicării lor. Numărul de cazuri și decese este în continuă creștere în întreaga lume, societatea fiind profund bulversată în toate componentele ei, social, economic, educaţional și, nu în ultimul rând, serviciile de sănătate.

     În prezent, nu dispunem de un tratament etiologic eficient, iar COVID-19 poate evolua sever, inclusiv spre deces, la orice persoană indiferent de vârstă sau starea de sănătate anterioară. Singura modalitate prin care se poate scurta durata pandemiei este vaccinarea a cel puţin 60-70% din populaţia planetei într-un timp cât mai scurt, explică, într-un comunicat remis redacţiei noastre, Consiliul Știinţific al Academiei de Știinţe Medicale (AȘM).

AȘM susţine campania de vaccinare

     Potrivit AȘM, teoria imunizării naturale a populaţiei prin trecerea prin boală a fost infirmată de evoluţia pandemiei și experienţa nefastă a ţărilor care au aplicat-o. Ea nu poate fi acceptată din cauza preţului foarte mare tradus în pierderi de vieţi omenești. Mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 au fost deja aprobate și s-a început administrarea lor: „Vaccinurile sunt eficiente și sigure, așa cum au arătat testele de laborator, studiile clinice, dar și milioanele de administrări efectuate până în prezent în lume, inclusiv în România”.

     AȘM anunţă că susţine campania de vaccinare anti-COVID-19 a populaţiei: „Datele știinţifice existente în prezent certifică siguranţa și eficacitatea vaccinului anti-COVID-19, iar experienţa de peste 200 de ani a utilizării vaccinurilor a demonstrat că vaccinarea este modalitatea principală sau singura modalitate de combatere a unei pandemii și revenirea la o viaţă normală. Prin vaccinare a fost eradicată variola, iar alte boli infecţioase, precum poliomielita și difteria, sunt acum în curs de eradicare. Academia de Știinţe Medicale se alătură efortului colectiv de promovare a vaccinării anti-COVID-19 și pune la dispoziţia celor interesaţi, instituţii, cadre medicale, populaţie, expertiza de specialitate a membrilor săi și informaţii despre SARS-CoV-2, COVID-19, pandemie, vaccinare, pe http://www.adsm.ro/ rubrica «Informaţii privind pandemia COVID-19»”.

FEAM cere cu prioritate pentru personalul din sistemul medical

     Federaţia Academiilor de Medicină din Europa (FEAM) anunţă, printr-un comunicat lansat recent, că solicită includerea personalului medical ca prioritate pentru vaccinarea anti-COVID-19: „Cum personalul medical și cel auxiliar pot transmite boala la pacienţi și persoane imunocompromise, în timp ce sunt asimptomatici, comitetul FEAM susţine ferm vaccinarea tuturor celor care lucrează în sistemul medical, cât mai repede cu putinţă”.

     Într-o scrisoare deschisă către Ministrul Sănătăţii din Belgia, semnată de membrii Academiei Regale Belgiene de Medicină, aceasta, la rândul ei, membru al FEAM, a fost conturată ideea necesităţii vaccinării personalului din sănătate în prima grupă, în grupa prioritară. Personalul medical a fost inclus în campaniile de vaccinare în multe ţări și acest lucru este în concordanţă cu recomandările OMS de a viza personalul medical și grupele vulnerabile în timpul primei etape de vaccinare anti-COVID-19.

     Potrivit sursei citate, vaccinarea personalului medical este singura cale de a asigura continuitatea îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 și a celor cu alte patologii, fără a mai exista un deficit de personal în urma presiunii crescute pe sistemul de sănătate din cauza numărului mare de infecţii cu SARS-CoV-2: „Vaccinarea protejează împotriva infecţiei și mai departe împotriva transmiterii bolii, iar vaccinarea personalului din sistemul de sănătate va aduce beneficii indirecte prin protejarea pacienţilor spitalizaţi sau a persoanelor care locuiesc pe termen lung în centrele de îngrijire pentru bătrâni, ca și prin protejarea celor care nu pot fi vaccinaţi din cauza patologiilor asociate. Pentru a asigura un plan de succes, autorităţile naţionale ar trebui să garanteze un ritm alert al vaccinărilor, așa cum subliniază și Academia Franceză de Medicină: «Este imperativ ca vaccinarea să fie implementată într-un mod sigur și prompt»”.

ETICHETEcovidvaccin

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe