Newsflash
Dosar

Tratamentul anticoagulant: punctul de vedere al medicului internist

de Prof. dr. Ion BRUCKNER - oct. 26 2015
Tratamentul anticoagulant: punctul de vedere al medicului internist

Prof. dr. Ion I. Bruckner a condus Clinica Medicală a Spitalului Clinic Colțea București în perioada 1993–2011 și este, din 2001, președintele Societății Române de Medicină Internă.

 

 

 

 

 

 

     Tratamentul anticoagulant reprezintă una dintre cele mai prețioase arme în medicina practică, atât în terapie, cât și în profilaxie. Aplicarea sa judicioasă a salvat, fără îndoială, nenumărate vieți. Situația bine cunoscută a pacientului operat sau imobilizat la pat mai multe zile și care decedează aparent subit, deși afecțiunea de bază evolua favorabil, este evitată astăzi datorită acestui tratament care permite profilaxia (sau tratamentul) flebitei profunde cu risc de embolie pulmonară. Aceasta este numai una dintre multiplele aplicații ale tratamentului anticoagulant.
     Este adevărat însă că indicarea și conducerea tratamentului anticoagulant necesită cunoștințe foarte exacte ale riscului trombotic, dar și ale celui hemoragic. Ca orice tratament activ, tratamentul anticoagulant poate avea efecte secundare, cel mai important fiind riscul hemoragic. În aceste condiții, societățile profesionale au elaborat metode de calcul al riscului, atât al celui trombotic, cât și al celui hemoragic. Acestea trebuie bine cunoscute și aplicate în practică. Fără nicio îndoială, medicina nu se poate face cu calcule matematice. Ele ajută, dar decizia depinde de judecata clinică a fiecărei situații în parte.
    În zilele noastre, tratamentul anticoagulant grupează o categorie variată de produse: unele cu administrare parenterală, intravenoasă sau subcutană, altele cu administrare orală. Fiecare are indicații și contraindicații clare, modalități diferite de urmărire a eficienței și antidot specific (nu în toate cazurile) în caz de efecte secundare severe. Toate acestea trebuie cunoscute pentru a le putea utiliza în condiții de maximă securitate.
     Pentru medicul internist, utilizarea medicației anticoagulante este o necesitate absolută. Apariția anticoagulantelor orale non-vitamina K-dependente, care nu necesită monitorizare, reprezintă un progres deosebit, limitat deocamdată de costurile tratamentului. Chiar dacă aplicarea poate fi facilă, aceste medicamente nu presupun dispariția antivitaminicelor K, acestea păstrând indicații specifice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe