Newsflash
Dosar

Situaţia din România nu este încă depăşită

de Conf. dr. Geza B. MOLNAR - nov. 27 2014
Situaţia din România nu este încă depăşită
  Rezistenţa microorganismelor (bacterii, virusuri, fungi şi protozoare) la substanţele antimicrobiene este un fenomen biologic de permanentă actualitate, cu răspândire globală şi în deplină extindere. „Cauzele rezistenţei la antibiotice sunt complexe şi includ comportamentul uman de la toate nivelurile societăţii“ (Laxminarayan şi colab.; Lancet Infectious Diseases 2013). Sub presiunea „agresiunii“ umane, capacitatea de apărare a microorganismelor (obligat patogene, condiţionat patogene, comensuale şi saprofite din microbiocenoza endogenă şi habitatul natural al omului), prin mecanisme de rezistenţă dobândită (selecţie naturală, adaptare, modificare genetică), nu este o noutate în biologie – gene de rezistenţă au fost identificate şi în prelevate cu o vechime de mii de ani.
   Cu certitudine, folosirea excesivă sau într-un mod necorespunzător a antimicrobienelor în asistenţa medicală a contribuit la augmentarea mai rapidă şi extensivă a rezistenţei, dar ar fi o greşeală reducerea relaţiei cauză–efect numai la sfera activităţii medico-sanitare. „Agresiunea“ faţă de lumea microorganismelor se desfăşoară pe o paletă extrem de largă a existenţei socio-umane (agricultură, zootehnie, medicina veterinară, producerea alimentelor, întreţinerea igienei etc.), fără a ţine cont de faptul că „în lumea microbilor, omul are cel puţin tot atâţia prieteni câţi duşmani“ (Kluyver, 1924). La extensia acestei „agresiuni“ contribuie substanţial şi interesul comercial, prin promovarea greu controlabilă a unor „remedii“ probiotice şi enzimatice biologic active sau a unor antimicrobiene de uz casnic cu eficacitate „universală“. Din aceste considerente, recomandările serioase şi ştiinţific fundamentate pentru diminuarea şi controlul exacerbării fenomenului de rezistenţă microbiană vizează, interdisciplinar şi intersectorial, o gamă largă de activităţi socio-umane şi cultural-educaţionale.
   În medicina umană, fără drept de contestaţie, substanţele antimicrobiene (antibacteriene, antivirale, antifungice, antiparazitare şi biocidele de uz medical) au revoluţionat posibilităţile terapeuticii şi au concurat la salvarea a sute de milioane de vieţi omeneşti. Utilizarea acestora, vreme îndelungată şi într-un mod din ce în ce mai exhaustiv, fără a ţine cont de vechiul proverb „leacul nu-i cu sacul“, a produs, în mod firesc şi logic, activarea mecanismelor de apărare prin fenomenul „rezistenţei“ microorganismelor, într-un ecosistem atât de complex şi omniprezent. Din nefericire, a nu ţine cont, nici din partea „prescriptorului“ autorizat şi nici din partea „utilizatorului“ educat, de principiile utilizării raţionale şi ştiinţifice a antibioticelor (terapie: ţintită, la etiologie cunoscută; empirică, cu etiologie probabilă prin raţionament clinic; profilactică, cu motivare prognostică bazată pe dovezi sau prin automedicaţie, cu utilitate practică probată), riscăm compromiterea beneficiului şi progresului în terapeutica antiinfecţioasă şi promovarea sănătăţii, cu o vechime de peste 70 ani. În acest sens sunt formulate şi îndemnurile pentru utilizarea prudentă şi responsabilă a antibioticelor în mesajul Zilei europene de informare privind antibioticele 2014: „Antibioticele: consum prudent azi = vieţi salvate mâine!“ sau „Fiecare este responsabil, pretutindeni!“.
   Analizând datele recent publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Uniunea Europeană şi ECDC, este corect să remarcăm, pentru situaţia din România, câteva aspecte cu posibilă utilitate pentru activitatea din viitorul imediat. Dispunem, pentru domeniul specific, de suficiente reglementări, protocoale şi metodologii (UE/RO) dar, pentru România, ele necesită reactualizare şi corectă aplicare. Ţara noastră a implementat în practică doar cinci din cele 12 recomandări tematic specifice ale Comisiei Europene. În 2013, am fost prezenţi cu informaţii la toate etiologiile solicitate de OMS, dar cu un număr mic de probe, provenind aproape exclusiv din spitalele clinice şi serviciile ATI, de la bolnavi cu infecţii invazive. Datele nu permit extrapolarea rezultatelor pentru caracterizarea reală a circulaţiei germenilor MDR şi XDR în unităţile sanitare şi în comunităţi (credibilitate medie conform estimărilor). Numărul multianual foarte mic al infecţiilor nosocomiale corect investigate şi raportate (0,2–0,5% anual din totalul asistaţilor în spitale) nu acoperă cerinţele ECDC. Ar fi de dorit ca peste 80% din infecţiile bacteriene şi fungice şi peste 50% din infecţiile virale asociate asistenţei medicale să fie identificate etiologic, urmând ca ancheta epidemiologică să valideze sau nu caracterul de infecţie nosocomială.
   Cu toate acestea, contrar unor „informaţii“ nereprezentative, frecvent exagerate, situaţia din România nu este încă depăşită sub aspectul posibilităţilor de remediere. Comparând rezultatele noastre cu restul ţărilor UE, sub rezerva celor mai sus evocate, acestea nu sunt „ieşite din comun“ în cazul unei interpretări complexe. Pentru diminuarea şi controlul fenomenului de rezistenţă a microorganismelor la antimicrobiene sunt necesare implementarea unor strategii şi obiective naţionale fezabile, simple şi permanente, concordante cu deciziile şi recomandările CE/UE şi ECDC. Pentru realizarea obiectivelor şi evaluarea corectă a eficienţei măsurilor implementate, este bine să ţinem cont de îndemnul lui Joshua Lederberg (Premiul Nobel pentru Medicină, 1958): „Cu mintea noastră, contra genelor lor“, dar şi de opinia lui Anthony S. Fauci (JAMA, 2014): „Rezistenţa microbiană este o veşnică ameninţare, care, cu multă probabilitate, niciodată nu va putea fi eliminată complet“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe