Newsflash
Dosar

Scrisoare deschisă către prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al municipiului Bucureşti

de - iul. 25 2014
Scrisoare deschisă către prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al municipiului Bucureşti

Stimate Domnule Primar,

 

Supunând atenţiei dumneavoastră faptele de mai jos, am un mare noroc şi – sper – o şansă, tocmai pentru că, înainte de a fi Primarul Capitalei, sunteţi medic.
Sunt multe locuri frumoase sau de valoare istorică în Bucureşti. Sunt altele care au şi calităţi ce le conferă personalitate şi originalitate. Aşa este grupul de străzi din jurul frumoasei clădiri a Facultăţii de Medicină din Cotroceni, străzi cărora oameni inspiraţi au ales să le dea numele unor mari doctori, rămaşi în istoria medicinii prin munca lor de pionierat. Aşa sunt străzile cu numele: Dr. Carol Davila, Dr. Toma Ionescu, Dr. Victor Babeş, Dr. Nicolae Tomescu, Dr. Panait Iatropol şi altele.
Din naşterea cartierului cu străzi cu nume de doctori au câştigat cartierul, ge­nera­ţiile de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi oraşul, iar marilor noştri înaintaşi li s-a adus dovada de respect şi recunoştinţă care va dăinui, sub forma acestui panteon original, cât timp va exista oraşul.
La mare distanţă de Cotroceni se află complexul medical Fundeni, început cu clădireaspitalului vechi, construit cu peste 55 de ani în urmă, la care s-au adăugat spitalul nou şi Institutul Oncologic. Fundenii au o foarte respectabilă tradiţie de învăţământ postuniversitar şi acolo s-au format zeci de mii de specialişti. La Fundeni însă s-au înfăptuit şi premiere medicale istorice. Prin Spitalul Fundeni au trecut şi şi-au lăsat urmele reprezentanţi străluciţi ai me­dicinii româneşti. În mai multe ocazii, memoria lor a fost evocată cu respect şi admiraţie.
În publicaţia prezentă aducem un omagiu marelui chirurg Dan Setlacec, cel mai complex chirurg al epocii lui, aşa cum l-a numit profesorul dr. Irinel Popescu. De la sfârşitul drumului său în această lume se împlinesc cinci ani.
Când cineva se plimbă în jurul Spitalului Fundeni nu poate să nu remarce că străzile din acel colţ de Bucureşti au primit nume banale, fără legătură cu acel cartier şi fără semnificaţie: Sportului, Velinţei, Catrinţei, Scaieţilor, Pescarilor, Atleţilor, Balotului, Brizei, Emisferei, Refrenului, Dragonul Roşu etc. Nu ştiu să fi existat în zonă mulţi sportivi şi atleţi, doar poate câţiva pescari. Dar, îngânători de refrene, producători de catrinţe şi velinţe, mânuitori de baloturi şi amatori de brize, dacă au existat, nu au lăsat o amintire persistentă. Nici să fi fost vreodată văzut un dragon roşu în acea parte a cartierului Colentina nu ştiu.
Ce ar fi dacă, printr-un efort care învinge rutina şi banalul, numele unora dintre aceste străzi ar fi schimbate cu nume ca Dan Setlacec (întemeietor al chirurgiei moderne, pionier al chirurgiei cardiace, hepatice, al hipertensiunii portale, al tumorilor cu invazie în multiple organe, mare dascăl pentru multe generaţii de chirurgi), Vincenţiu Beroniade (pionier al dializei renale şi întemeietor al nefrologiei), Eugen Proca (autorul primului transplant renal), Bradu Fotiade (pionierul cateterismului cardiac şi al intervenţiilor cardiovasculare prin cateter), Alexandru Trestioreanu (pionier al chirurgiei oncologice), Gheorghe Olănescu (proeminent chirurg urolog, şef de şcoală în urologie)?
Pentru un astfel de lucru, care este astăzi doar o idee, este nevoie de interven­ţia cuiva care are spiritul şi energia înnoiri­lor, deja dovedite de multe îmbunătăţiri de care a avut parte oraşul Bucureşti.
V-am fi foarte recunoscători dacă aţi lua în considerare acest proiect şi aţi împărţi cu noi entuziasmul de a da cartierului Fundeni personalitatea pe care i-o pot conferi numele marcantelor personalităţi medicale care au muncit pentru decenii în spitalul de pe strada încă numită a Sportului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe