Newsflash
Dosar

Recunoaștere internaţională pentru standardele ANMCS

de Dr. Sorin-Gabriel Ungureanu - ian. 14 2022
Recunoaștere internaţională pentru standardele ANMCS

Societatea Internaţională pentru Calitate în Sănătate – International Society for Quality in Health Care (ISQua) – este entitatea dedicată promovării îmbunătăţirii calităţii în îngrijirile de sănătate, la nivel global, de peste 30 de ani.

Organisme de acreditare a unităţilor medicale din ţări precum Canada, Danemarca, Spania, Franţa , cu o experienţă mai bogată în managementul calităţii serviciilor de sănătate și siguranţei pacientului, sunt membre ISQua.

Ca instituţie similară, și Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este, încă de la înfiinţarea în 2015, membru ISQua. Autoritatea a făcut toate demersurile necesare pentru a obţine acreditarea internaţională din partea ISQua a standardelor de acreditare a spitalelor, care sunt folosite în acest moment.

ISQua definește acreditarea ca procesul de autoevaluare și evaluare externă, utilizat de organizaţiile de sănătate pentru a analiza cu acurateţe nivelul lor de performanţă în raport cu standardele stabilite și pentru a implementa modalităţi de îmbunătăţire continuă a calităţii.

Principiile ISQua care trebuie respectate astfel încât acestea să fie acreditate sunt:

  • Standardele sunt planificate, dezvoltate și evaluate printr-un proces riguros și bine definit.
  • Standardele permit măsurarea coerentă și transparentă a rezultatelor.
  • Standardele evaluează capacitatea și eficienţa instituţiilor de asistenţă medicală.
  • Standardele includ măsuri pentru gestionarea riscurilor și pentru a proteja siguranţa pacienţilor/utilizatorilor de servicii, personalului și vizitatorilor.
  • Standardele se focusează pe pacient/utilizatorii de servicii și reflectă îngrijirile acordate.
  • Standardele impun furnizorilor de servicii să monitorizeze permanent, să îmbunătăţească și să evalueze calitatea serviciilor.

De asemenea, ANMCS a făcut demersurile necesare pentru obţinerea acreditării internaţionale instituţionale, urmând ca evaluarea experţilor ISQua să aibă loc în perioada următoare.

Dată fiind tradiţia comună a celor două școli de medicină, din Franţa și România, ANMCS a demarat discuţii cu instituţia omoloagă din Franţa – Haute Autorité de Santé (HAS) –, autoritatea publică din Franţa cu rol știinţific, care are ca domenii de activitate și evaluarea și acreditarea unităţilor sanitare, indicatorii de calitate și siguranţa îngrijirilor.

Astfel, în 2021, ANMCS și HAS au încheiat un acord de colaborare și cooperare având ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate și siguranţei pacientului. Prin acest acord, cele două instituţii își propun o bună colaborare și un schimb de experienţă pentru a îmbunătăţi bilateral standardele de evaluare a unităţilor sanitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe