Newsflash
Dosar

Psihiatrul Vlad Stroescu, despre Blue Monday: „E mai curând o noțiune de pop-culture”

de Florentina Ionescu - ian. 19 2020
Psihiatrul Vlad Stroescu, despre Blue Monday: „E mai curând o noțiune de pop-culture”

Considerată de către superstițioși drept „cea mai deprimantă zi a anului”, „Blue Monday” a treia zi de luni din ianuarie, nu are niciun fundament științific.

La o primă căutare pe internet în limba engleză după sensul cuvintelor „Blue Monday”, aflăm că este o zi de luni în care oamenii se simt deprimați, posomorâți, abătuți sau descurajați, în special deoarece trebuie să revină la serviciu după weekend. În anumite zone ale lumii, însă, sintagma aceasta reprezintă o zi de luni din luna ianuarie, de regulă a treia luni din această lună, care este caracterizată de unii oameni ca fiind cea mai deprimantă zi a anului.

blue monday zi de luni depresiva

Prima oară o astfel de dată calendaristică a fost declarată ziua de 24 ianuarie, în anul 2005, potrivit Wikipedia*, fiind parte dintr-un comunicat de presă al unei companii. Data calendaristică a fost publicată sub numele lui Cliff Arnall, care era la acea vreme profesor la un centru (intitulat Centre for Lifelong Learning), instituție atașată Universității Cardiff.

Conceptul a fost refolosit în repetate rânduri de alte companii, în comunicatele de presă, iar în anul 2014, „Blue Monday” a fost invocată de firme și de retaileri care comercializau apă îmbuteliată și băuturi alcoolice. Într-un articol apărut în 2018, Cliff Arnall a declarat că intenția lui nu a fost de a face ca această zi să aibă o conotație negativă, ci mai degrabă a vrut să îi inspire pe oameni să treacă la fapte și să ia decizii îndrăznețe în viață. Așa că ne-am propus să aflăm ce este adevăr și ce este mit în legătură cu ceea ce este considerată „cea mai deprimantă zi a anului”. Ne-a răspuns la întrebări medicul psihiatru Vlad Stroescu, cel care ne-a punctat și că nu există o fundamentare științifică a acestei zile.

definitie blue monday

„Există câțiva sâmburi de adevăr în această noțiune (n.r. – Blue Monday): faptul că iarna ziua e mai scurtă și sezonul rece are un impact asupra stării noastre psihice. De exemplu, se estimează că un sfert din tulburările depresive se agravează iarna”, a declarat Vlad Stroescu pentru site-ul www.viata-medicala.ro. Cu toate acestea, el punctează că aceste date sunt contradictorii: „tentativele de suicid, dacă au o oscilație sezonieră, ar avea un maximum de frecvență în primele săptămâni ale verii”, și nu iarna.

În ianuarie avem mai puține resurse

Pe de altă parte, medicul psihiatru explică și că sărbătorile de iarnă sunt întotdeauna o perioadă cu o mare încărcătură emoțională: familiile se reunesc, însă, din păcate, acest lucru nu se petrece întotdeauna sub cele mai bune auspicii, iar unii membri ai familiei au speranțe sau așteptări prea mari de la ceilalți.

„Din păcate, adesea, crește consumul de alcool în rândul populației (n.r. – tot în perioada sărbătorilor), iar ianuarie e perioada de coborâre a pantei, de revenire la viața rutinieră, prozaică. Dincolo de asta nu există o fundamentare științifică solidă a lui «blue monday», vreun studiu epidemiolgic sau vreo teorie fiziopatologică reală. E mai curând o noțiune de «pop-culture»”, a subliniat Vlad Stroescu.

barbat depresie deprimat blue monday

Am vrut să aflăm, totodată, cum percep medicii psihiatri conceptul de „Blue Monday” și ce reprezintă această zi pentru ei. Răspunsul este că ianuarie este o perioadă extrem de plină. „Pentru mine, ca psihiatru, perioada asta anului e foarte aglomerată și nu foarte medicală, în sensul că predomină situațiile, adesea foarte urâte, de natură socială: crize conjugale, certuri în familie, situații dificile profesionale - dacă nu ai loc de muncă, cu siguranță nu vei găsi unul chiar în perioada sărbătorilor, așa că ianuarie te va găsi poate mai anxios și cu mai puține resurse”, a explicat medicul psihiatru citat (foto mai jos).

vlad stroescu Facebook
Vlad Stroescu, psihiatru

 

Nu putem da vina pe o filă din calendar

Dincolo de ce este mit, luna ianuarie, după cum a explicat specialistul, poate să îi găsească pe unii dintre noi cu mai puține resurse, mai anxioși, în situații dificile din punct de vedere profesional. Așa că am vrut să aflăm de la psihiatrul Vlad Stroescu și cum îi afectează pe oameni așa-numita „cea mai deprimantă zi a anului”.

El a punctat că depresia nu provine de la un singur factor, iar cauzele ei sunt extrem de complexe: „Să stabilești o dată anume ca fiind cea mai deprimantă zi riscă să fie o profeție autoîmplinită. Nu o anume dată din calendar e cauza depresiei. Cauzele sunt infinit mai complexe, dar, dacă adăugăm depresiei deja existente și anxietatea anticipatorie a unei zi anume care se anunță foarte proastă, putem face rău”.

În plus, amintește medicul psihiatru, dacă dăm vina exclusiv pe condiții exterioare, statistice, am putea trece cu vederea alte lucruri, mult mai importante.

„Depresia nu e niciodată doar de la un singur lucru: de exemplu, depresia postpartum nu e doar «de la hormoni» cum credem uneori, ci și de la schimbările majore sociopsihologice care se petrec în viața tinerei mame și pe care riscăm să le neglijăm dacă dăm vina exclusiv pe hormoni. La fel și cu «cea mai deprimantă zi». Dacă te simți deprimat, sigur nu poți da vina doar pe fila din calendar”, a spu specialistul în psihiatrie.

Medicii nu trebuie să se neglijeze

Potrivit site-urilor străine, există mai multe formule după care se calculează data la care ar avea loc Blue Monday, considerată „cea mai deprimantă zi a anului”. Unele dintre aceste formule iau în calcul factori precum: perioada de călătorie (dacă persoana a plecat din țară sau din oraș), întârzierile, timpul petrecut făcând activități culturale, timpul petrecut ca relaxare, timpul petrecut dormind, timpul petrecut într-o stare de stres, timpul petrecut făcând bagaje, timpul petrecut făcând anumite pregătiri.

Alte formule țin cont de alți factori, cum ar fi condițiile meteorologice, datoriile, salariul lunar, timpul scurs de la Crăciun, timpul scurs de la momentul în care persoana a dat greș în a-și respecta promisiunile (rezoluțiile) pentru Anul Nou, nivelul scăzut al motivației, senzația că este nevoie ca persoana să treacă la fapte.

medici operatie blue monday

Având în vedere că aceste formule conțin unități de măsură care nu sunt ușor de definit, l-am întrebat pe psihiatrul Vlad Stroescu dacă el crede că pe medici îi afectează în vreun fel o astfel de zi cum este Blue Monday (când, potrivit formulelor, scade nivelul motivației): „Din păcate sau din fericire, medicii adesea nu au o zi de luni ca toată lumea. Medicii sunt medici și în weekend, și în vacanțe, așa că poate că suntem mai puțin atinși de ciclicitatea săptămânală. Nu pornim greu lunea, pentru că nu ne-am oprit, cu adevărat, în weekend. Nu emoțional, în orice caz. Medicii sunt afectați de defectele sistemului, de tendința de a fi exploatați de acesta, de orele prea lungi, de responsabilitatea nemăsurat de mare comparativ cu satisfacția și recunoașterea publicului. Burnoutul nu cunoaște o zi anume în care e mai rău, el e difuz și invaziv”.

Chiar și așa, mai spune specialistul în psihiatrie, există câteva măsuri pe care le pot încerca medicii și personalul medical pentru a-și recăpăta motivația la început de an: „[Medicii] să își aducă aminte că există viață și dincolo de medicină. Dacă își pot permite. Să nu își ignore propria suferință de teama că ar putea fi prost văzuți de colegi. Să nu se negljeze. Să nu se autotrateze. Să își aducă aminte de generozitatea inerentă a muncii lor, chiar și atunci când ea e ingrată, parazitată de birocrație, asaltată de presiunea publică, oprimată de ierarhia autoritară”.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/vladbstroescu, pixabay.com, unsplash.com

* https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday_(date)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe