Newsflash
Dosar

Proceduri moderne și o echipă multidisciplinară

de Dr. Ovidiu Nicolae PALEA - ian. 11 2018
Proceduri moderne și o echipă multidisciplinară

Ovidiu Nicolae Palea este medic primar ATI și specialist în terapia durerii. Timp de zece ani a practicat medicina în SUA, la Washington Hospital Center (Washington, D.C.). Este fondatorul Centrului de Diagnostic și Tratament Provita și al Clinicii Provita.

 

 

     „Ce este terapia durerii?”  este întrebarea pe care o aud cel mai frecvent – nu doar de la pacienți, dar în mod uzual și de la medicii colaboratori. O întrebare normală în condițiile în care durerea este înțeleasă frecvent nu ca o boală, ci ca un simptom al unei boli de fond. Prevalența pacienților cu suferință cronică dureroasă este de 20% în Europa și de 26% în SUA – față de 6% pentru bolile coronariene; 30% din pacienții cu vârste între 45 și 65 de ani acuză durere cronică cu durata mai mare de un an.
     Până nu demult, pacienții știau că „durerea e parte din viață” și că trebuie să trăiești cu ea. Dar ce faci când orice cauză organică de boală este tratată, vindecată și totuși rămâi invalidat, cu un grad de suferință profund, zi și noapte, luni și ani de zile, fără să ai nicio speranță? Terapia durerii  a apărut în urmă cu aproximativ douăzeci de ani tocmai pentru că nu mai acceptăm să trăim în suferință – și este, în prezent, o specialitate într-o dinamică fără precedent. Ne ocupăm de tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronică sau subacută și care au ca rezultat o afectare severă a calității vieții. Când boala de fond este adresată și orice factor reversibil tratat, când patologia s-a vindecat, dar durerea persistă, atunci un specialist în terapia durerii  poate readuce speranța.
     Aproximativ 60–70% din populația noastră de pacienți prezintă dureri axiale de tip hernii cervicale, toracale, lombare, dureri sacroiliace de cauză mecanică, sindrom de articulații mici fațetare sau sindrom discogen. Restul sunt pacienți cu durere neuropatică tip sindromul durerii regionale complexe (fosta distrofie simpatică reflexă), nevralgie postherpetică, durere fantomă post-amputare, fasceită plantară, durere nevralgică post-toracotomie, durere post-avulsii de plex, durere pelvină și abdominală cronică (prostatită cronică, cistită interstițială, post-chirurgicală, post-iradiere, neoplazică etc., durerea din pancreatita cronică), angina pectorală care nu are tratament coronarian. O categorie aparte o reprezintă pacienții neurologici cu cefalee cervicogenă, durere orofacială tip nevralgie de trigemen pentru care terapia durerii oferă soluții cu rezultate uimitoare. Pacientul oncologic reprezintă o altă provocare din punctul de vedere al durerii, unde această specialitate face o mare diferență în calitatea vieții pacientului, prin intervenții ghidate.
     Colaborarea cu medicii din specialități complementare – neurochirurgi, ortopezi, reumatologi, neurologi, oreliști, oncologi și nu numai – este probabil un aspect critic. Abordarea în echipă a pacientului este cheia succesului pentru a înțelege complexitatea patologică și a face un plan de tratament.
     După tratamentul patologiei primare, provocarea cea mai mare este diagnosticarea cauzei durerii. Terapia durerii are ca primă provocare diagnosticul funcțional  al cauzei simptomelor.
     Blocurile ghidate (adică infiltrațiile cu anestezic țintite pe nervii simptomatici) au valoare unică pentru că, în mod obiectiv, determină cauza durerii cronice. Nicio investigație imagistică nu poate determina dacă o compresie sau o cicatrice sunt sau nu simptomatice. Frecvent, modificări anatomice identificate imagistic nu sunt simptomatice, deci nu sunt cauza durerii și ca atare ajungem să tratăm poze, nu pacienți!
     Știm că, dacă blocăm nervul sau plexul țintit și simptomele cedează, acolo este conflictul principal. Apoi, în funcție de etiologie, tratamentul se face fie cu cristale de steroizi, ablații cu alcool, radiofrecvență sau tratament neuromodulator cu puls-radiofrecvență sau stimulatoare centrale. Tratamentul medicamentos oral complementar nu este de neglijat și poate fi ajustat pentru rezultate surprinzătoare, cu efecte secundare minime.
     Din punct de vedere intervențional, gama de proceduri crește cu rapiditate. Pentru durerile coloanei cauzate de diverse patologii gen spondilartroza, osteofite, stenoze de canal vertebral, stenoze foraminale, hernie de disc, tasări vertebrale, terapia durerii  are soluții. Intervențiile se fac cu minimă sedare și sunt proceduri ambulatorii, evitând în mod frecvent necesitatea operațiilor clasice, care până nu demult erau singura opțiune, cu toate implicațiile evidente – anestezie generală, complicații perioperatorii, spitalizare și, nu în ultimul rând, costuri. Intervențiile se fac percutanat, sub ghidaj radiologic. Se folosesc, în funcție de complexitatea patologiei, de la ace de diverse mărimi până la trocare (cum e cazul vertebroplastiei sau discectomiei percutane) sau, pentru patologiile complexe, endoscopia spinală (cum e cazul discectomiei endoscopice sau epiduroscopiei). Astfel, putem trata patologii complexe care altfel n-au decât rezolvare operatorie.
     Pentru tasări vertebrale sau metastaze simptomatice, vertebroplastia este o procedură de zi prin care se stabilizează fractura și se îndepărtează sursa durerii când e vorba de metastaze. În cazul herniilor de disc, dacă sunt mici, se pot extrage percutanat prin trocare mici, de 3 mm; dacă sunt fragmente mari, migrate, se extrag endoscopic fără a destabiliza coloana cum e cazul intervenției de discectomie clasică. Fibroza postdiscectomie care nu are soluție chirurgicală este tratată endoscopic prin epiduroscopie și ablație cu laser a cicatricii postoperatorii. La fel în cazul stenozelor moderate de canal medular.
     Nevralgia de tri­gemen este o afecțiune extrem de debilitantă, cu răspuns medicamentos limitat. Opțiunea, în lipsa terapiei durerii,  este o intervenție chirurgicală pe care astfel o putem evita. Ablația cu radiofrecvență de ganglion Gasser are rezultate excelente pentru aceste cazuri disperate.
     Pentru pacienții cu gonartroză, coxartroză severă sau umăr înghețat, inoperabili din motive de risc mare anestezic, ablația cu radiofrecvență a inervației senzoriale dă rezultate surprinzător de bune, cu ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Acești pacienți sunt disperați, cu abuz de antiinflamatoare și toate consecințele lor devastatoare.
     Pacienții cu dureri cronice post-toracotomii sau laparotomii, cei cu dureri cronice abdominale și pelvine au, de asemenea, alternative minim invazive.
     Neurostimularea medulară este o alternativă foarte recentă pentru pacientul cu durere cronică, iar procedura are indicații tot mai largi – durere neuropatică de cauză algodistrofică, sindrom postlaminectomie, angină pectorală inoperabilă, sindrom dureros pelvin și multe altele.
     Pacienții au nevoie de un program complex de recuperare și de kinetoterapie pentru că, frecvent, au luni de zile de stat la pat, cu toate consecințele evidente de artrozare și topire musculară, precum și de sprijin psihologic ca urmare a depresiei consecutive.
     Terapia durerii  este rezultatul muncii în echipă, în mod frecvent cu medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi și, nu în ultimul rând, medici de recuperare medicală și fiziokinetoterapeuți. Abordarea sistematică a cauzelor posibile și eliminarea lor prin procedee diagnostice poate duce la aflarea unor cauze de multe ori nebănuite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe