Newsflash
Dosar

Primul ajutor medico-psihologic în cutremure

de Dr. Constantin LUPU - apr. 29 2022
Primul ajutor medico-psihologic în cutremure

În caz de cutremur, intervenţiile psihologilor și ale terapeuţilor sunt la fel de importante ca acţiunile pentru îngrijirea răniţilor sau salvarea persoanelor prinse sub dărâmături.

2

Acest material se referă atât la trăirile și suferinţele populaţiei dintr-o zonă cu seisme repetate, cât și la studiile și concluziile recoltate în a doua zonă de cutremure din România – după zona Vrancea. Perimetrul acestei regiuni este cuprins între localităţile Banloc - Ofseniţa - Livezile - Dolaţ - Soca - Partoș - Ciacova - Obad - Macedonia - Ghilad - Petroman - Pădureni - Voiteni și orașul Deta. În acest perimetru, numit „Zona de cutremure Banat”, sunt incluse și localităţile apropiate din raionul Vârșeţ din Serbia.

        În perioada 12 iulie - 5 decembrie 1991, au fost resimţite de populaţie și înregistrate la Observatorul Seismologic din Timișoara 206 cutremure și replici, majoritatea cu distrugeri materiale ale caselor, atelierelor, instituţiilor, bisericilor și cimitirelor. Am fost prezent în această zonă din primele ore după cutremurul iniţial din 12 iulie 1991.

Din primele zile, oficiile poștale din zonă nu au funcţionat, populaţia nu a primit presa, nici corespondenţa, iar știrile radio și TV au amintit doar producerea deselor replici. A doua zi după primul cutremur am editat Buletinul de Informaţii al zonei seismice Banloc, prin care am asigurat populaţia că situaţia este cunoscută în ţară și în Europa, că avem donaţii de alimente și corturi de la Comitetul Naţional al Crucii Roșii din România (CRR).

Echipele noastre medicale au distribuit de la început sedative și anxiolitice obţinute din unica farmacie din zonă, iar dozele pentru perioada următoare au sosit în vagoanele trimise de Societăţile de Cruce Roșie din Germania și Danemarca. Din a patra zi a sosit și președintele CRR și am vizitat împreună trei localităţi din zonă. Donaţiile din Germania și Danemarca au asigurat necesarul de truse de prim ajutor și medicamente pentru tulburările psihice.

Ca președinte al filialei Timiș a CRR, am organizat 26 de deplasări cu echipe de medici de diferite specialităţi, asistente medicale și psihologi. Scopul a fost acordarea de consultaţii și tratamente necesare bolnavilor convocaţi la consultaţii în spaţii deschise, unde componenţii echipelor noastre au simţit repetate mișcări seismice. S-au constatat modificări de ritm la bolnavii cardiaci, creșteri ale tensiunii arteriale, acutizarea bolilor digestive: gastrite, ulcere, colite și ale suferinţelor biliare și augmentarea artralgiilor preexistente. Cefaleea a fost simptomul cel mai frecvent, urmat de anxietate și insomnie.

Studiile pe care le-am efectuat în zonele seismice au fost realizate de echipe formate din personal medical, psihologi, sociologi, personal din cabinetele medicale din circumscripţiile medicale, cât și personal din primăriile, școlile și parohiile din localităţile amintite.

În studiile noastre din zonele de cutremure Banloc – Voiteni și Munţii Mehedinţi - Cerna - Orșova am stabilit și urmărit patologia somatică și stările psihopatologice individuale sau colective care se manifestă la toate vârstele în timpul și după declanșarea dezastrelor naturale sau antropice (război, revoluţii, dezastre tehnice etc.). În activitatea noastră din anul 1991 și următorii cinci ani s-au înscris preocupările de cunoaștere a situaţiilor și suferinţelor umane în condiţiile cutremurelor de pământ.

Acţiuni în caz de seism

În prezent, strategiile în caz de cutremur se bazează pe măsurile de educare și instruire a populaţiei și pe construirea, consolidarea și expertiza construcţiilor.

Primul ajutor în catastrofe, acordat victimelor, se referă la persoanele cu plăgi deschise, fracturi, la cei expuși la frig, căldură, insolaţie, gaze toxice, deshidratare și urmărilor imediate, precum epidemiile digestive, infecţiile respiratorii foarte frecvente la copii (IACRS, bronșite, pneumopatii), cât și meningite acute. Toate aceste suferinţe se instalează pe terenul imunologic scăzut, cauzat de situaţiile de distres seismic, cu stări psihopatologice inerente. Tratamentele necesare în aceste situaţii revin în totalitate medicilor și personalului medical instruit.

Din momentul declanșării dezastrului se iniţiază intervenţiile ambulanţelor, pompierilor și ale echipelor de urgenţe medicale care vor acorda primul ajutor răniţilor, arșilor, celor zdrobiţi. Se consideră urgenţe și căutarea victimelor prinse sub dărâmături, dispăruţi în inundaţii sau bombardamente.

Măsuri profilactice

        Conform instrucţiunilor ONU, difuzate în presa Observatorului Seismic Vezuvian, și a prelucrării datelor IDNDR (International Decade for Natural Disaster Reduction) din anii 1990-2000, au fost stabilite măsurile care vor acţiona profilactic și în intervenţiile ulterioare. Din acestea reiese că efectele pot fi prevenite cu măsuri recomandate de seismologi și constructori.

Viaţa și integritatea oamenilor sunt periclitate  de construcţii neasigurate. A doua cauză de accidente și decese o reprezintă obiectele nefixate (candelabre, mobilier, ornamente, statui, tablouri) din interiorul spaţiilor populate, care cad în timpul mișcărilor orizontale și verticale din cutremure.

Deoarece apariţia cutremurelor este imprevizibilă, cu toate strădaniile și modernizările pentru supravegherea scoarţei terestre și dotările centrelor de seismologie, în prezent, strategiile din acest domeniu se bazează pe măsurile de educare și instruire a populaţiei și pe construirea, consolidarea și expertiza construcţiilor. Toate cu scopul de cunoaștere și aplicare a măsurilor de prevenţie și de evitare a urmărilor distrugerilor din cutremure.

Pe baza înregistrării stărilor de suferinţă somatică și psihică, am numit măsurile de intervenţie în dezastre, în special în cutremure, primul ajutor medico-psihologic. Titlul precizează ordinea intervenţiilor medicale susţinute de personal specializat și de voluntari instruiţi de organizaţii de specialitate. Măsurile cuprind proceduri de stabilizare a victimelor, inclusiv acordarea de tratamente urgente cu antalgice, antibiotice, antitetanus, anxiolitice și dirijare spre tratamente în spitale.

După acestea intră în rol psihologii, psihoterapeuţii și sociologii instruiţi pentru a acorda asistenţă în caz de dezastre. Ei se vor ocupa de persoanele care suferă de anxietate, fobii, stări de panică, claustrofobie, seismofobie, comportamente dezinhibate, insomnie etc. Pentru aceste stări, adesea, victimele apelează la sedare prin automedicaţie, adică la consumul de alcool.


Notă autor:

1. Ahearn F.I. 1981: Dizaster and Mental Health pre and post earthquake comparision of psihiatric admission rates. Urban and Social Change Review 14, 22-28
2. American Psychiatric Association 1994: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Criteres Diagnostic. Washington D.C.
3. Baba S.Tanaguschi and col.1996 The Great Hanshin Earthquake. Lancet. 347.307
4. Bleahu M. 1989 Tectonica Globală. Ed. Știinţifică și Enciclopedică București
5. Lupu C. 1996 Studiul tulb. psihice la copii și tineri din zona de catastrofe seismice repetate din Banat 1991
6. Theodossiou P. and all 1993 Our Experience in earthquake disasters in Erzincan (Turkey) and Cairo (Egypt). A doua Conferinţă Naţională Medicina de Urgenţă și Catastrofă Târgu Mureș
7. Ursano R.J. 1987 Posttraumatic Stress Disordes: the Stressor Criterion. Journal of Nervous and Mental Disease 175. 273-275
8. Zenoff B. Marion 1990 Caring for Childrens Pshychological Needs-in Proceding from the Implementation of Earthquake Planning and Education in Schools. Ed. Irvine

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe