Newsflash
Dosar

Podiatria și neuropatia diabetică în România

de Dr. Bogdan FLOREA - mar. 17 2017
Podiatria și neuropatia diabetică în România

Bogdan Florea este medic primar neurolog, director și coproprietar al Centrului Medical de Podiatrie Cluj-Napoca.
Este director știinţific al Societăţii de Neuropatie Diabetică și secretar general al Asociaţiei de Podiatrie



     Nu se poate vorbi despre piciorul diabetic fără a-l omagia pe dr. Paul Brand, chirurg londonez născut în 1914. După al Doilea Război Mondial, s-a mutat în India, să lucreze în Vellore, ajutând o comunitate de leproși. Acolo a remarcat că pacienții dezvoltau – fără o cauză aparentă – noi și noi leziuni la nivelul picioarelor, nu din cauza infecției, ci ca urmare a suferinței nervilor periferici. Observațiile sale clinice orientează și în prezent rezolvarea problemelor piciorului diabetic. El este și cel care a descris durerea ca pe „un mare dar de la Dumnezeu”. Pierderea sensibilității dureroase ori termice la nivelul membrelor inferioare transformă leziunile traumatice superficiale în ulcerații. Paul Brand nota că orice pacient cu o ulcerație la nivelul membrelor inferioare care umbla desculț prin clinică avea, fără dubiu, neuropatie periferică. Nu numai că a revoluționat tehnici chirurgicale de reconstrucție (unele îi poartă numele), dar a fost pionier în mulajele pentru rezolvarea ulcerelor insensibile de la nivelul picioarelor. Cu aceste mulaje de tip casting, pacienții puteau păși fără a pune presiune pe suprafața ulcerului, iar vindecarea se grăbea la nivel de câteva săptămâni.
     Neuropatia diabetică periferică este definită ca o complicație frecventă și deseori devastatoare, ce afectează până la 50% din pacienții cu diabet zaharat. Majoritatea dezvoltă forma nedureroasă distală, care crește riscul ulcerației și, mai târziu, al amputației distale. Amputația nu este devastatoare numai pentru impactul asupra pacientului și familiei sale, cu limitarea libertății de mișcare; ea este și foarte costisitoare în termeni financiari. Supraviețuirea la doi ani este de numai 50% după amputație la membrul inferior. Altfel spus, după o amputație de membru inferior, de cauză diabetică, supraviețuirea la cinci ani este mai redusă decât pentru cancerul de colon, prostată sau sân. Mai mult, incidența amputației controlaterale rămâne peste 50%.
   Pentru reducerea amputațiilor, se lucrează pe baza unor criterii chirurgicale vasculare, plastice și ortopedice. Scopul ideal în monitorizarea piciorului diabetic ar fi prevenția ulcerației, ceea ce înseamnă examen clinic repetat și temeinic la pacienții cu risc. Dacă, totuși, în pofida măsurilor preventive, apar aceste ulcerații, scopul se redefinește: evitarea cu orice preț a amputației. Din acest motiv, cea mai bună abordare a acestor pacienți este în echipă multidisciplinară: diabetolog, chirurg, neurolog, podiatru.
   Sunt patru mari direcții de acțiune: diagnosticul leziunilor specifice la nivelul piciorului diabetic, după o anamneză amănunțită și examen clinic obiectiv; tratarea cât mai rapidă a leziunilor identificate, abordând oricare membru al echipei (podiatru, chirurg, neurolog, diabetolog); monitorizare strictă și controale regulate ale tuturor leziunilor, cu posibilitatea apelării la un centru de urgență (cabinet de picior diabetic) dacă evoluția nu este favorabilă; prevenirea reapariției de leziuni la pacienții recent vindecați – aici intervine educația pacientului în problemele de picior diabetic și controalele repetate de podiatrie.
   Podiatria se definește ca specialitatea medicală responsabilă de îngrijirea piciorului. Specialistul podiatru are responsabilitatea piciorului neuropatic sau arteriopatic, asigurând o anamneză minuțioasă, un examen clinic de picior și mai apoi incluzând pacientul într-o clasă de risc potrivită stării sale clinice, în funcție de care se decide terapia. Podiatrul face debridările la nivelul calusului sau ulcerului neuropatic și monitorizează în timp evoluția ulcerațiilor vindecate recent. Asta este important pentru că la locul în care un ulcer neuropatic s-a vindecat recent, continuă formarea calusului, care trebuie îndepărtat prompt. Ulcerele ischemice necesită atenție specială atât în modul de debridare (îndepărtare fără lezarea țesutului sănătos), cât și în monitorizarea ulterioară a gradului de ischemie, de obicei în echipă cu un chirurg sau un diabetolog.
   În tratamentul ulcerației diabetice, primul scop este închiderea cât mai grabnică a rănii. Prima opțiune este „descărcarea” prin mulaj de tip „casting”, pentru că reducerea presiunii plantare pe suprafața ulcerului grăbește vindecarea. Metodele ortopedice includ osteotomii metatarsiene, artrodezii, plastii de tendon achilean.
   Piciorul diabetic este o complicație a diabetului, cu impact asupra calității vieții. Strategiile de diagnostic și tratament ar trebui să se concentreze pe neuropatie, angiopatie și mecanismele vindecării rănilor la nivel celular. Pe lângă factorii generali care influențează vindecarea unei ulcerații (vârstă, hidratare, status nutrițional, hiperglicemie), afectarea sistemică din diabet este responsabilă de modificările la nivel celular cu efect important în procesul de vindecare a rănilor. Defectele din vindecarea leziunilor la pacienții cu diabet pot fi parțial explicate prin disfuncțiile celulare și prin dezechilibre ale citokinelor, proteazelor și factorilor neurotrofici. Spre deosebire de o vindecare normală, la o leziune diabetică, reacția inflamatorie este prelungită, cu răspuns mai intens din partea proteazelor, iar aceste reacții inflamatorii pot fi accentuate și mai mult prin contaminare bacteriană și traumatisme tisulare discrete nedureroase. În cazul rănilor cronice, proteazele sunt responsabile de procesul de vindecare întrerupt și necoordonat, prin degradarea proteinelor matriceale și a factorilor de creștere.
   Neuroartropatia sau artropatia Charcot este forma invalidantă în care sunt afectate oasele, articulațiile și țesutul moale de la nivelul gleznei și piciorului. Afecțiunea pare să se dezvolte printr-un cumul de factori: diabet, neuropatie senzitiv-motorie, neuropatie autonomă, traumă, anomalii metabolice la nivel osos, dar etiologia nu se dezvăluie complet. În faza ei acută, pacientul se prezintă cu inflamare articulară, edem periarticular, creșterea temperaturii tegumentare, osteoporoză. În faza cronică, apare os nou format periostic, fuziunea unor fragmente mari, deformări exuberante care modifică regiunea. Un picior roșu, fierbinte, edemațiat al unui pacient cu neuropatie diabetică trebuie considerat picior Charcot până la proba contrarie. Piciorul Charcot în fază acută se imobilizează și se reduce stresul. În fază cronică, chirurgia reconstructivă este cea care reduce deformările și instabilitatea gleznei și piciorului.
   Modificările de mers și alterările kinetice reprezintă o altă complicație întâlnită la pacienții cu diabet: pe lângă neuropatie periferică, aceștia prezintă alterări ale funcției articulației gleznei comparativ cu persoanele non-diabetice. Mișcarea angulară maximă este redusă în plan sagital, iar această limitare a mișcării are potențialul de a compromite echilibrul și stabilitatea, crescând astfel riscul de cădere. Acest risc este oricum crescut în neuropatia diabetică, unde este redusă sensibilitatea proprio­ceptivă.
   Referitor la situația din România, până de curând dispuneam doar de estimările Organizației mondiale a sănătății. Priveam, practic, prin proiecții ale datelor din țările vecine, fără să avem cifre exacte. Echipa din care fac parte a derulat trei studii în România, pentru a schimba această situație.
   Primul studiu, considerat și cea mai mare desfășurare de forțe și organizare logistică, a adus rezultate validate prin publicarea sub forma articolului: „Detection of undisclosed neuropathy and assessment of its impact on quality of life: a survey in 25,000 Romanian patients with diabetes” în Journal of Diabetes and its Complications în 2015 (autori: Ioan Andrei Vereșiu, Cosmina Bondor, Bogdan Florea, Etta Vinik, Aaron Vinik, Norina Alinta Gâvan). Chestionarul Norfolk despre calitatea vieții pacienților cu neuropatie diabetică este un instrument acceptat și utilizat. Chestionarul are 35 de întrebări; este, în esență, rezultatul muncii de câteva decenii depuse de Aaron Vinik și Etta Vinik, care au structurat aceste întrebări, grupate pe cinci categorii (simptome, disfuncții discrete motorii sau senzitive, disfuncții ale sensibilității proprioceptive sau ale echilibrului, tulburări ale componentei autonome – care nu sunt cuprinse în alte tipuri de teste). La acestea, autorii români au adăugat o a 36-a întrebare, la care au primit răspunsuri îngrijorătoare: la cât timp de la primele semne și simptome v-ați prezentat la medic? Scorul chestionarului variază între –4 și +136. Cele 25.000 de chestionare au fost distribuite către 181 de medici; s-au validat 21.261, completate de pacienți cu DZ. Două treimi din respondenți au raportat neuropatie diabetică (65%, mai exact 13.854 de pacienți); dintre aceștia, 20,8% aveau ulcerații la nivelul membrelor inferioare, 6,2% aveau gangrenă și 5% suferiseră deja o amputație la nivelul membrelor inferioare. În total, 3.150 de pacienți erau considerați cu neuropatie severă. Scorul total referitor la calitatea vieții la respondenții cu neuropatie diabetică este de trei ori mai mare, comparativ cu cel al respondenților fără neuropatie diabetică (figura).
   Un punct important al analizei a fost întrebarea: „Vi s-a spus că aveți neuropatie?”. Răspunsurile au arătat că 1.941 de pacienți care aveau neuropatie diabetică nu fuseseră diagnosticați încă de medic. Altfel spus, 1.941 de pacienţi au scăpat diagnosticului, deși ei cred că au neuropatie. Asta ne face să ne gândim: de ce cred acești pacienți că au neuropatie și medicii nu au văzut asta? 21% din pacienții cu neuropatie diabetică au cel puțin o ulcerație, adică sunt foarte vulnerabili în viitorul apropiat; 6,5% din pacienții cu neuropatie diabetică au sau au avut o leziune de tip gangrenă la nivelul membrelor inferioare (aici crește și scorul, care dovedește o afectare a fibrelor subțiri); 5% din pacienții cu neuropatie diabetică au suferit deja o amputație la nivelul membrelor inferioare. Distribuția neuropatiei severe (definite prin prezența de ulcere, gangrenă sau amputații) a arătat proporții mai mari în rândul bărbaților (25% vs. 21% la femei), însă rezultatul ar putea fi influențat și de speranța de viață mai redusă a bărbaților.
    Al doilea studiu despre picior diabetic a fost publicat în 2015 în Diabetes Research & Clinical Practice: „Trends in diabetes-related lower extremities amputations in Romania – A five year nationwide evaluation” (autori: Ioan Andrei Vereșiu, Silvia Iancu, Cosmina Bondor). A fost primul studiu de acest tip în România, punct de reper pentru comparații viitoare. S-a realizat analiza retrospectivă a pacienților în perioada ianuarie 2006 – decembrie 2010 internați în spitale publice de stat, utilizând datele demografice furnizate de Institutul Național de Statistică. Vorbeam de 540.000 de pacienți cu DZ în 2008, aproximativ 700.000 în 2009 și 750.000 în 2010. În intervalul de cinci ani, s-au efectuat 24.312 amputații non-traumatice, din care 16.873 la pacienți cu DZ: 22,5% aveau DZ 1, 70,2% DZ 2, iar aproximativ 7% din pacienți – nespecificat. Internările totale ale acestor pacienți au fost în număr de 46.985. Ce a îngrijorat a fost faptul că numărul total de amputații a crescut cu 8% anual, de la un an la altul. Creșterea a fost atât în cazul celor de deasupra gleznei, cât și al celor minore, pe seama pacienților cu DZ 2, mai ales la vârstnici. Numărul amputațiilor a scăzut în cazul pacienților cu DZ 1 (tabelul).

 

Amputații de membre inferioare în perioada 2006–2010, în România

 

 

2006

2007

2008

2009

2010

DZ tip 1

1.963

1.803

1.456

1.503

1.419

DZ tip 2

2.046

2.393

3.289

3.415

4.187

 

     Creșterea ratei amputațiilor în intervalul 2006–2010, în pofida îmbunătățirii standardelor de screening, prevenție primară și secundară a ulcerațiilor, utilizării de pantofi speciali, medicației și revascularizării chirurgicale, poate fi explicată numai parțial, prin faptul că lipsește disponibilitatea acestor demersuri în toate regiunile țării. Creșterea ratei de amputații la pacienții cu DZ 2 dovedește, de fapt, că ceva nu facem bine sau nu facem complet. Aceste cifre definesc o nouă țintă pentru măsuri de prevenție, iar, ca profesioniști în sănătate, ar trebui să aruncăm în joc toate forțele în testarea cât mai timpurie, educație și măsuri curative, cu un singur scop: salvarea de la amputații.
   Al treilea studiu privind complicațiile severe ale piciorului diabetic s-a concretizat în 2016 prin publicarea, în Journal of Diabetes Research, a datelor din analiza chestionarului asupra ulcerațiilor și amputațiilor din România: „Epidemiology of diabetic foot ulcers and amputations in Romania – results of a cross-sectional quality of life questionnaire based survey” (autori: Cosmina Bondor, Ioan Andrei Vereșiu, Bogdan Florea, Etta Vinik, Aaron Vinik, Norina Gâvan). Studiul are la bază datele chestionarului Norfolk de cuantificare a calității vieții, iar rezultatele confirmă câteva lucruri îngrijorătoare: aproximativ 15% din pacienții cu DZ au prezentat istoric de ulcerații la nivelul membrelor inferioare, cu un segment semnificativ al amputațiilor în cadrul populației active, cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani, situație corelată cu costuri mari, directe și indirecte. Realitatea subliniază nevoia unei planificări mai riguroase și a testării timpurii și eficiente a complicațiilor, simultan cu programe de educație a pacientului și familiei.
    Podiatrii au rolul cel mai important în depistarea precoce a leziunilor, prin acțiunile de screening. Aceste teste ar trebui să fie un proces continuu; trebuie creată această cultură. Formele clinice sunt uneori discrete, de aceea testarea necesită vigilență, iar, în momentul în care sunt depistate leziuni, se intervine cât mai rapid sau se îndrumă către serviciul de chirurgie. Asociația de Podiatrie, înființată în 2015, și-a asumat deja această responsabilitate, prin programe de educație a pacienților și prin cursuri de formare în podiatrie, o specialitate vitală, verigă lipsă în abordarea pacientului diabetic cu complicații la nivelul membrului inferior. Faptul că, la fiecare 20 de minute, în România se amputează un segment sau un membru inferior din cauza diabetului trebuie să ne mobilizeze cât mai urgent în validarea podiatriei ca specialitate medicală.

 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe