Newsflash
Dosar

Planul european de acțiune pentru vaccinuri

de Prof. dr. Alexandru RAFILA - iun. 29 2018
Planul european de acțiune pentru vaccinuri
    Prin adoptarea Planului european de acțiune pentru vaccinuri 2015–2020 (EVAP), în septembrie 2014, toate cele 53 de state membre ale Regiunii europene a Organizației mondiale a sănătății au făcut un pas important înainte prin considerarea vaccinării ca o prioritate, promițând să asigure deciziile politice necesare și investiții pe termen lung pentru sustenabilitatea programelor de vaccinare. Managerii și programele de vaccinare trebuie să se asigure că factorii de decizie naționali sunt conștienți de existența EVAP și de angajamentul internațional pe care l-au făcut.
    EVAP conturează o cale de realizare a unor obiective și atingerea unor ținte sub forma unor strategii inovatoare și a unor acțiuni propuse de statele membre. Acestea includ: asigurarea monitorizării și supravegherii, îmbunătățirea calității datelor legate de vaccinare și utilizarea acestora pentru îmbunătățirea performanțelor programelor, inclusiv capacitatea de a răspunde la evenimente legate de siguranța vaccinului; utilizarea datelor și a cercetării care monitorizează percepțiile publicului, cunoștințe și atitudini, pentru a dezvolta strategii adaptate care să asigure extinderea echitabilă a vaccinării și stimularea cererii de imunizare de toate grupurile de populație; luarea deciziilor legate de vaccinare, bazate pe dovezi, privind includerea de noi vaccinuri, prin Organisme independente naționale consultative (NITAG).
    Obiectivele-cheie ale EVAP care ar trebui atinse până în anul 2020 sunt următoarele: 1) toate țările se angajează că vaccinarea este o prioritate pentru sănătatea publică; 2) populația înțelege valoarea vaccinării și a vaccinurilor și solicită vaccinarea; 3) beneficiile vaccinării sunt extinse echitabil la toate persoanele prin strategii adaptate, inovatoare; 4) programele puternice de vaccinare sunt o parte integrantă a unui sistem de sănătate publică cu o bună funcționalitate; 5) programele de vaccinare sunt finanțate previzibil și sustenabil și sunt aprovizionate cu produse de înaltă calitate.
    Aceste cinci obiective vor face posibilă atingerea a șase ținte majore, care, odată atinse în fiecare stat membru, vor face posibilă reducerea amenințării bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare la nivelul întregii regiuni. Prima țintă se referă la menținerea statutului de regiune fără poliomielită. Regiunea europeană a obținut certificarea statutului fără poliomielită în 2002 și a reușit până în prezent menținerea lui. Menținerea statutului fără poliomielită depinde în mare măsură de acoperirea vaccinală ridicată (obiectivele 2 și 3), de o supraveghere epidemiologică de înaltă calitate (obiectivul 4) și de trecerea la vaccin polio oral bivalent și introducerea vaccinului polio inactivat, în conformitate cu Planul strategic de eradicare a poliomielitei (obiectivul 5).
    A doua țintă este eliminarea rujeolei și a rubeolei. Regiunea Europa a stabilit inițial anul 2015 ca țintă pentru întreruperea transmiterii rujeolei și a rubeolei. Odată ce acest obiectiv ar fi fost îndeplinit, urma certificarea în 2018, după trei ani de transmisie întreruptă confirmată. Eliminarea rujeolei și a rubeolei depinde în mare măsură de: obținerea angajamentului politic (obiectivul 1); atingerea unei înalte acoperi vaccinale și eliminarea lacunelor în asigurarea imunității (obiectivele 2 și 3); asigurarea unei supravegheri de înaltă calitate, bazată pe caz (obiectivul 4).
    Numărul mare de cazuri de rujeolă care a afectat 15 din țările Regiunii în anul 2017, România înregistrând cele mai multe îmbolnăviri și decese, a amânat după 2020 atingerea acestei ținte. Toate elementele precizate însă la punctul 3 trebuie revizuite și îmbunătățite, mai ales în țările afectate.
    Următoarea țintă este reprezentată de controlul infecției cu virusul hepatitei B. Regiunea are posibilitatea de a stabili și de a se angaja la controlul hepatitei B și de a realiza noi progrese în controlul infecției. Biroul regional al Organizației mondiale a sănătății (OMS) se angajează să pregătească un program și un plan de acțiune pentru controlul infecției cu virusul hepatitei B și va identifica indicatorii pentru 2020. Planul de acțiune pentru hepatita B va beneficia de direcția strategică și obiectivele EVAP.
    Ținta a patra vizează îndeplinirea obiectivelor regionale de acoperire vaccinală la toate nivelurile administrative din întreaga regiune. EVAP stabilește cadrul care să permită atingerea obiectivelor de acoperire vaccinală regională mai mari decât cele de la nivel global, promovează o schimbare a modului de lucru, prin adaptarea programelor de vaccinare care să ducă la soluționarea inechităților (obiectivele 2 și 3) și consolidarea angajamentului pentru durabilitatea și funcționalitatea programelor naționale de vaccinare (obiectivele 1, 4 și 5).
    A cincea țintă are în vedere luarea deciziilor bazate pe dovezi privind introducerea de noi vaccinuri. EVAP subliniază importanța politicilor de vaccinare bazate pe dovezi și îmbunătățirea bunei administrări a programelor de vaccinare. Stabilirea și consolidarea mecanismelor independente de consultanță la nivel național (grup tehnic național consultativ) sunt esențiale pentru îmbunătățirea leadershipului și a administrării participative (obiectivul 1). EVAP recomandă ca țările să revizuiască dovezile și să ia decizii informate, în special în ceea ce privește introducerea de noi vaccinuri, folosind toate informațiile disponibile, inclusiv povara bolii și studiile de cost-eficiență.
    Următoarea țintă este legată de asigurarea sustenabilității financiare a programelor naționale de vaccinare. Majoritatea țărilor din regiune au realizat autonomia financiară a programelor de vaccinare, iar sprijinul donatorilor este limitat în principal la asistență tehnică și, eventual, financiară a componentelor operaționale ale programelor de imunizare, cu excepția țărilor eligibile în cadrul GAVI (Alianța globală pentru vaccinare). În Regiunea europeană a OMS, provocarea rămasă în majoritatea țărilor este legată de alocarea de resurse financiare suplimentare pentru a extinde programele de vaccinare. Acest lucru va necesita creșterea angajamentului față de vaccinare și accesul durabil la finanțarea internă pe termen lung (EVAP, obiectivele 1 și 5).
    Ținte pentru acoperirea vaccinală în statele membre ale Regiunii europene a OMS:
  • Datele de acoperire vaccinală sunt evaluate ca fiind de înaltă calitate de către OMS și UNICEF (anul 2020 – toate țările);
  • Acoperire vaccinală de 95% sau mai mare, la nivel național, cu trei doze de vaccinuri care conțin DTP (anul 2020 – 90% din țări);
  • Acoperire vaccinală de 90% sau mai mare în minimum 90% din regiunile unei țări, cu trei doze de vaccinuri care conțin DTP (anul 2020 – toate țările);
  • Acoperire susținută cu vaccinuri care conțin DTP de minimum 90%, timp de trei sau mai mulți ani consecutivi (anul 2020 – toate țările);
  • Rata de abandon (scădere) mai mică de 5% între prima și a treia doză de vaccinuri care conțin DTP (anul 2020 – toate țările);
  • Decizie informată privind introducerea de vaccinuri noi, în urma revizuirii datelor relevante de către NITAG (anul 2020 – cel puțin 90% din țările cu NITAG).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe