Newsflash
Dosar

Peste două secole de imunizare a populației în SUA

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 13 2018
Peste două secole de imunizare a populației în SUA
Ultimii ani au cunoscut progrese majore în medicina preventivă prin imunizare, dar și o intensificare a activismului care i se opune – mișcările antivacciniștilor din multe țări. Ambele au contribuit la creșterea interesului și a atenției atât a publicului larg, cât și a lumii medicale, a industriei farmaceutice și a sociologilor. Au rezultat studii informative de calitate, dar și articole tendențioase, puțin informate, care au creat confuzie. Disputa continuă și nu dă semne de atenuare, la fel și cercetarea științifică și producția de noi vaccinuri, dând noi speranțe lumii
contemporane.
    Ca multe alte lucruri, antivaccinismul nu e nou: după imunizarea în masă a populației din Boston, statul Massachussetts, împotriva varicelei, care a fost introdusă în anul 1853 și care s-a asociat cu o mortalitate de 2%, mulți cetățeni furioși s-au ridicat împotriva imunizărilor, pe care le-au declarat „necreștine”, „nenaturale” și periculoase. În anul 1885, antivacciniștii au organizat demonstrații masive și au blocat aplicarea vaccinării prin metoda inoculării, ignorând faptul că evoluția naturală a bolii dădea o mortalitate mult mai mare, de 14%.
    Termenul de vaccin a fost introdus de Richard Dunning abia în secolul al XIX-lea, la peste 100 de ani de la prima imunizare făcută cu secreții din ulcerațiile de pe sânul vacilor, introduse prin scarificarea tegumentelor, care a dat imunitate pentru varicela. Virusurile care produc îmbolnăvirea benignă a cornutelor fac parte din aceeași familie a poxvirusurilor cu virusul varicelei. Cuvântul latin vacca a fost cel de la care a fost luată rădăcina numelui pentru produsul și pentru tehnica medicală care au deschis calea spre tratamentul imunizant.
    Istoria imunizărilor din SUA este o poveste de succes, care începe chiar cu istoria țării. În anul 1777, în al doilea an al Războiului de Independență, vărsatul de vânt făcea ravagii în rândurile armatei revoluționare americane și comandantul suprem, George Washington, a declarat că „boala omoară mai mulți militari decât armele”. El a ordonat vaccinarea obligatorie a tuturor trupelor americane și asta a adus un mare avantaj față de armata imperială britanică, care nu a fost protejată prin imunizare pe toată durata campaniei împotriva coloniștilor rebeli.
    Thomas Jefferson, al treilea președinte american, a purtat corespondență personală cu englezul Edward Jenner (1749–1823), părintele vaccinării, și l-a susținut pe doctorul bostonian Benjamin Waterhouse să introducă tehnica imunizării în Statele Unite.
    La dezvoltarea medicinei prin imunizare au contribuit înființarea primei societăți medicale din Statele Unite (Colegiul medicilor din Philadelphia, 1878), crearea de către congresul american a Agenției naționale de vaccinare în anul 1813 și promulgarea primei legi de vaccinare obligatorie a copiilor școlari în statul Massachisetts, din anul 1856. Alte state au urmat aceeași cale.
    Activitatea medicilor, cercetătorilor și întreprinzătorilor americani în domeniul imunizării a continuat cu succes. În descoperirea vaccinului difteriei au fost esențiale contribuțiile cubanezului Carlos Finlay (1833–1915) și ale americanului Walter Reed (1851–1902). John Franklin Enders (1897–1985) a introdus vaccinul antirujeolic, Maurice Hilleman (1919–2005) pe cel al oreionului, iar Paul Parkman (1930–2014) și Harry Meyer Jr. (1929–2001) pe cel al rubeolei. Cele trei vaccinuri se aplică azi combinat.
    Poliomielita a fost eradicată după ce Jonas Salk (1914–1995) și Albert Sabin (1906–1993) au perfecționat vaccinul care previne boala, Albert Kapikian (1928–2001) și grupul de cercetători de la Institutul național pentru sănătate (NIH) au finalizat în 1998 vaccinul împotriva rotavirusurilor cauzatoare de gastroenterită. Primul vaccin experimental pentru gripă a fost prezentat în 1938 de Thomas Francis și Jonas Salk, iar vaccinurile pentru hepatitele A și B au fost produse de cercetătorii de la compania Merck.
    Astăzi, conform datelor de la Centrul de control al bolilor, în Statele Unite au fost eradicate 20 de boli infecțioase ale copiilor: difteria, rujeola, tusea convulsivă, infecțiile cu hemofilus influenzae, poliomielita, variola, oreionul, tatenosul, hepatita A și B, infecțiile cu rotavirusuri, meningita cu meningococ, febra galbenă, febra tifoidă, turbarea, encefalita japoneză și cea prin virusuri vehiculate de căpușe, febra Q, ciuma și antraxul. Datorită acestora, 7,1 milioane de vieți au fost salvate între anii 2000 și 2017, 9,9 de miliarde de dolari au fost economisiți de sistemul sanitar și 1,4 trilioane de dolari au fost economisiți în sistemul social.
    Între vaccinurile așteptate să apară în anii următori sunt cele care previn sau tratează infecțiile HIV/SIDA, Zika, Ebola, gonoreea, malaria, leishmanioza, cele cu norovirusuri, tuberculoza și un vaccin antigripal universal care va induce imunitate față de toate virusurile gripale. În laboratoarele marilor companii farmaceutice se studiază în prezent 264 de vaccinuri, dintre care 137 pentru boli infecțioase, 101 pentru cancer, zece pentru alergii, opt pentru boli autoimune, patru pentru boala Alzheimer și cinci pentru alte boli, între care dependența de droguri (heroină).
    Se poate specula că, în fața marilor progrese prezente și viitoare ale terapiei prin imunizare, mișcarea antivacciniștilor va fi marginalizată de societate și va intra în istoria omenirii lângă alte forme de activism care și-au pierdut relevanța: distrugerea mașinilor de țesut (mișcarea ludistă) din Anglia secolului al XIX-lea, campania pentru prohibiția băuturilor alcoolice din Statele Unite (1920–1931), protestele pentru interzicerea pescuitului de rechini (Japonia, Hong Kong 2018) și manifestațiile pentru interzicerea aviației (Grupul de protecție a mediului Plane Stupid din Marea Britanie, 2005).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe