Newsflash
Dosar

Percheziţia cabinetului medical

de Drd. Rareș Voroneanu - mai 28 2021
Percheziţia cabinetului medical

Cabinetele medicale, conform legii, pot fi percheziţionate de organele abilitate ale statului. Regulile ce trebuie respectate sunt strict prevăzute de articolul 159 din Noul Cod de Procedură Penală.

Percheziţia cabinetelor medicale poate fi efectuată de procuror ori de organele de cercetare penală, însoţite, dacă se impune, de lucrători operativi. Organele de cercetare ale Poliţiei judiciare sunt lucrători specializaţi din Ministerul Administraţiei și Internelor, desemnaţi nominal de ministru, cu avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie. Legea enumeră și alte categorii, dar nu prezintă interes în cadrul articolului nostru. Spre exemplu, Direcţia Naţională Anticorupţie are organe de cercetare penală specializate pe infracţiunile de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă și așa mai departe). 

control

        Potrivit legii, orele între care poate fi efectuată percheziţia cabinetului medical sunt 6:00 - 20:00, cu excepţia infracţiunilor flagrante. Dar ce se întâmplă în situaţia în care se face ora 22:00, iar organele legii nu au terminat percheziţia? Aceasta va continua, ideea fiind aceea că nu poate fi începută mai târziu de ora 20:00, dar va dura atât timp cât este necesară. De asemenea, procurorul, dar și poliţiștii, pot impune anumite restricţii de libertate a mișcării pentru persoanele prezente în acea încăpere, putând interzice inclusiv intrarea altor persoane în acel spaţiu.

Se poate solicita prezenţa unui avocat

        Înainte de a începe percheziţia, organul de control are obligaţia de a se legitima și de a înmâna o copie a mandatului de percheziţie persoanei la care se va efectua aceasta, reprezentantului acesteia, sau oricărei alte persoane cu capacitate deplină de exerciţiu care cunoaște persoana la care se va efectua percheziţia. Ultima situaţie se va aplica doar în cazul în care medicul lipsește din cabinet. Astfel, mandatul poate fi comunicat inclusiv secretarei, dar numai în situaţia în care lipsim noi din cabinet.

        Procurorul ori organele de cercetare penală, înainte de a începe procedura, vor solicita predarea unor bunuri ori înscrisuri, iar în situaţia în care acestea primesc tot ce este necesar, nu vor mai continua controlul.

        Avem dreptul de a fi asistaţi de avocat în timpul unei asemenea proceduri. Dacă se solicită prezenţa unui avocat, începerea percheziţiei este amânată până la sosirea acestuia, dar nu mai mult de două ore de la momentul la care acest drept este comunicat, luându-se măsuri de conservare a locului ce urmează a fi percheziţionat. În cazuri excepţionale, ce impun efectuarea percheziţiei de urgenţă, sau în cazul în care avocatul nu poate fi contactat, percheziţia poate începe și înainte de expirarea termenului de două ore. Pe lângă avocat, avem dreptul de a cere să fie prezentă o persoană apropiată, ori chiar o putem desemna pe aceasta să ne reprezinte.

Se poate folosi forţa

        Dacă nu deschidem ușa cabinetului la somaţia emisă de către organele legii, acestea vor avea dreptul de a pătrunde în interior folosind forţa. Obiectele sau înscrisurile a căror circulaţie ori deţinere este interzisă sau în privinţa cărora există suspiciunea că pot avea o legătură cu săvârșirea unei infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mișcare din oficiu se ridică întotdeauna. De asemenea, dacă este evident că urmează să fie distruse o serie de probe ce prezintă importanţă în cauză, ori dacă există o suspiciune că persoana căutată se sustrage, percheziţia poate începe fără înmânarea unei copii a mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum și fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere. Întreaga procedură poate fi fotografiată ori filmată de organele abilitate, acestea fiind anexate procesului-verbal încheiat în urma percheziţiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe